Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Kontrolka ładowania...gaśnie przy dodawaniu gazu

sebadress
    Gość

Domyślnie Kontrolka ładowania...gaśnie przy dodawaniu gazu

ALFA 145 TD. Witam...od jakiegos czasu w mojej alfie po odpaleniu świecila sie kontrolka ładowania...znikala po dodaniu gazu i nie zapalała sie podczas jazdy w ogole....po paru tydodniach zaczela swiecic sie podczas jazdy...dosc anemicznie a po dodaniu gazu przygasała...potem na chwile znow sie zapalała. Ważne jest to że co chwile mrógała a nie świecila ciąglym swiatlem. Dzis zabralem sie za sprawdzenie tego. Przeczyscilem klemy i styki przy alternatorze. Raz kontrolka w ogole po odpaleniu sie nei zaswiecila a teraz jest znow tak ze swieci sie ale gasnie na chwile wraz z podwyższeniem obrotów. Napiecie przy aku to 12.36 v a przy alternatorze + i do budy to równierz 12.36. Czy oznacza to koniecznosc wymiany alternatora? Przepraszam jeśli powieliłem temat. Z góy dziekuję za potrzebną mi pomoc

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

słabo się znam ale napięcie raczej stanowczo za niskie. Sprawdziłbym szczotki na starcie

janusz
    Gość

Domyślnie

witam alternator do naprawy lub wymiany mogą to być szczotki diody mocy lub regulator sprawdź napięcie przy odpalonym silniku przy wyłączonych wszystkich światłach radiu itp jeżeli napięcie się zwiększy w stosunku do włączonych świateł to raczej diody mocy

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Dobry układ elektryczny ma na aku: 12,8 V na wyłączonym silniku, 13,8-14,4 V na włączonym.
    Więc altek do roboty.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Zacznij od najtańszych i najprostszych rozwiązań czyli od sprawdzenia szczotek. Chociaż nie wiem jak jest w 145 i zastanawiam się nad dostępem do alternatora... Który chyba tak czy siak musisz wyjac

sebadress
    Gość

Domyślnie

No z dojsciem powiem Wam jest masakra! Od dołu trzeba wyjąć a od góy wykrecic z tym że od góy jest mało miejsca przez pompe wspomagania:> Podjade jutro na szrot postaram sie wymienic i zobaczymy czym to zaowocuje. Dzieki bardzo

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Na pewno będzie do wymiany regulator napięcia,możliwe że też pierścień ślizgowy mostek prostowniczy raczej małoprowdopodobne.

- - - Updated - - -

Jak masz na wierzchu alternator pokuś się o wymianę łożysk bo na pewno mają już swój przebieg.

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

w moim tez chwile po odpaleniu pali sie kontrolka, ale nawet nie zwracałem uwagi na to, bo problemów z aku nie miałem, musze sprawdzić napięcie ładowania.

a takie zachowanie kontrolki zawsze swiadczy o złym ładowaniu? dodam ze mi kontrolka nie mruga podczas jazdy.
    Ostatnio edytowane przez 1990mb ; 21-11-2012 o 19:23
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał sebadress Zobacz post
    ALFA 145 TD. Witam...od jakiegos czasu w mojej alfie po odpaleniu świecila sie kontrolka ładowania...znikala po dodaniu gazu i nie zapalała sie podczas jazdy w ogole....po paru tydodniach zaczela swiecic sie podczas jazdy...dosc anemicznie a po dodaniu gazu przygasała...potem na chwile znow sie zapalała. Ważne jest to że co chwile mrógała a nie świecila ciąglym swiatlem. Dzis zabralem sie za sprawdzenie tego. Przeczyscilem klemy i styki przy alternatorze. Raz kontrolka w ogole po odpaleniu sie nei zaswiecila a teraz jest znow tak ze swieci sie ale gasnie na chwile wraz z podwyższeniem obrotów. Napiecie przy aku to 12.36 v a przy alternatorze + i do budy to równierz 12.36. Czy oznacza to koniecznosc wymiany alternatora? Przepraszam jeśli powieliłem temat. Z góy dziekuję za potrzebną mi pomoc
    Dioda wzbudzenia spalona.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

sebadress
    Gość

Domyślnie

Alfy Romeo są naprawdę najpiękniejszymi autami..ale za "wspaniałe" dojście do alternatora będe po mój kres pluł na widok makaroniarzy. Nie obeszło się bez odkręcania pompy wspomagania któa miala śrub tyle co żadne inne auto haha Jeśli ktoś będzie brał sie za wyjmowanie alternatora to trzeba odkrecic koniecznie pompę bo bez tego ani rusz a odkręcenie jej na początku znacznie ułatwi sprawe....ja zrobilem to na końcu gdy trzeba było wyjąć alternator Konieczne są też leki na zaburzenia osobowosci bo z nerwów zacząłem juz sam do siebie gadać Dam znać jak będzie po wsadzeniu nowego alt chociaz myśle ze to raczej tylko alternator Pozdrawiam

PS. Zastanawia mnie fakt dlaczego w mojej alfie był wsadzony Bosh 70 Amper a na allegro i w innych serwisach widziałem do 145 TD tylko 90 amper....Czy ten alternator nie jest za słaby?
    Ostatnio edytowane przez sebadress ; 26-11-2012 o 14:46 Powód: PS.