Ulter a inny wydech

GoldeNx3

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 105km *NEED SWAP!*
Witajcie, przymierzam się do kupna tłumika końcowego do AR 1478 1.6 105km. Myślałem nad Ulterem, dedykowany do alfy, niestety jak dla mnie jest trochę za cichy (Albo takie filmiki na allegro oglądałem), zastanawiałem się nad Mugenem ale to typowy wydech do japońca i z tego co czytałem nie polecają do Alfy. Jaki inny wydech jeszcze możecie polecić w normalnej cenie?

Oraz mam straszne luzy na lewarku zmiany biegów. Jak mam na "luzie" to on lata na wszystkie strony, jak to naprawić?

Da się wsadzić do tego modelu większe tarcze hamulcowe i zaciski?

Mi się zawsze ten podobał wydech :)

Tylko że cholernie drogi :)

W przystępnej cenie to ciężko będzie znaleźć :)
Ja ten CSC będę zakładał, ale to jak kupię 147 FL, czyli za jakieś 1,5 roku bo szkoda zakładać nowy wydech a auto potem sprzedać :)

a ja mam dedyka do 147 Sebringa, do 3-4 tysięcy delikatnie mruczy ale gdy jesteś już +5 tysięcy obrotów to czujesz się jak w wolnossącej V6 co by nie powiedzieć że w v8mce :d Dzwięk jest boski, jutro Ci nagram i pokaże
DSC_0412.jpg

a ja mam dedyka do 147 Sebringa, do 3-4 tysięcy delikatnie mruczy ale gdy jesteś już +5 tysięcy obrotów to czujesz się jak w wolnossącej V6 co by nie powiedzieć że w v8mce :d Dzwięk jest boski, jutro Ci nagram i pokaże
Pokaż załącznik 115834

W takim razie czekam na filmik! :)
A w jakiej cenie wydech z Sebringa kupię? Na alledrogo nic mi nie wyszukuje.

@EDIT:
Na stronie Sebringa ten wydech 1500zł.. ;o

@UP
Sam dam rade to wymienić?

Ostatnia edycja:
Tanie są tłumiki od proexa tam podobno można wybrac czy ma być glośny czy cichy. A co do tego zestawu naprawczego to wymieniany jest od strony podwozia i trzeba zdemontować wydech

Gdzieś na forum jest już temat o jakości tłumików Proex, poszukaj to znajdziesz.
Z tego co pamiętam to narzekali tam na słabe spawy.

końcowy tłumik 1500 zł kosztuje ale warto :D a co do filmiku to wieczorkiem może jak będę jechał, nie chce go na zimno piłować bo szkoda silniczka :)

Jeśli chodzi o tłumiki końcowe same.. to sorry Panowie ale zmiana końcowego tłumika zmienia dźwięk góra w 10% i cudowanie dużo tu nie zmieni.. i na pewno dźwięku zbliżonego do V6 i V8 w ten sposób się nie uzyska..

A co do cen to w tym wypadku cen idzie za technologią i jakością wykonania.. nie bez powodu ulter kosztuje x a csc, raggazon, sebring, novitec 3x.. z tych wszystkich jeśli liczy się cena wziąłbym csc bo on wypada najtaniej z tego co pamiętam.. a jeśli chcecie faktycznie lepszego brzmienia to przeróbka musi do okolic środkowego wydechu i 3 katalizatora..

To brzmienie mojej TS po większym dłubnięciu wydechu..
www.youtube.com/embed/c0qfH_DOAvs
www.youtube.com/embed/JBv4P_1b8Ig

To jeszcze po zrobieniu dolotu, zrobiło się głośniej i soczyściej ;)
www.youtube.com/embed/QA51unkVHGc
www.youtube.com/embed/iY_hxdZadXE

Jeśli chodzi o tłumiki końcowe same.. to sorry Panowie ale zmiana końcowego tłumika zmienia dźwięk góra w 10% i cudowanie dużo tu nie zmieni.. i na pewno dźwięku zbliżonego do V6 i V8 w ten sposób się nie uzyska..

A co do cen to w tym wypadku cen idzie za technologią i jakością wykonania.. nie bez powodu ulter kosztuje x a csc, raggazon, sebring, novitec 3x.. z tych wszystkich jeśli liczy się cena wziąłbym csc bo on wypada najtaniej z tego co pamiętam.. a jeśli chcecie faktycznie lepszego brzmienia to przeróbka musi do okolic środkowego wydechu i 3 katalizatora..

To brzmienie mojej TS po większym dłubnięciu wydechu..
www.youtube.com/embed/c0qfH_DOAvs
www.youtube.com/embed/JBv4P_1b8Ig

To jeszcze po zrobieniu dolotu, zrobiło się głośniej i soczyściej ;)
www.youtube.com/embed/QA51unkVHGc
www.youtube.com/embed/iY_hxdZadXE

Kolego ja mam pełny pakiet od początku po tylny zderzak :) pozdrawiam

a ja polecam Ragazzona. Działa świetnie. W środku cicho, delikatny bas w określonych zakresach obrotowych silnika. W trasie cisza, nie męczy. A z tyłu? Z tyłu się dzieje :)
najlepszy efekt jest jak środkowy i końcowy. Mówię o Ragazzon Top Line centre silencer + Ragazzon Top Line rear silencer Duplex 2x102mm
A wygląda tak:
wcjd.jpg

jak masz rozwiązaną sprawę tylnych końcówek na dwie strony?

Tak samo jak każdy inny tłumik do 147/156/GT .. nie ma u Nas miejsca na dwa tłumiki.. więc wszystkie końcówki idą z jednej lewej puszki tłumika..

@GoldeNx3
Końcowy tłumik z kwasówki to koszt rzędu 800-1000zł, na dwie strony żeby mieć końcówkę to 1500-2000zł.. środkowy tłumik kwasówka 400-600zł + rura do końcowego tłumika też kwasówka jakieś 300-400zł gięta albo 200-300zł spawana i w sumie to jak sądzę Cię zadowoli już.. chyba że masz więcej kasy to możesz polecieć dalej zrobić rurę od środkowego tłumika w stronę kata i kata zamienić na jakiś sportowy kat o wysokiej przepustowości..

Tylko wiedz jedno że ponieważ to benzyna to mocy tym nie ugrasz odczuwalnej.. przyjemniejszy dźwięk no i głośniejszy to na pewno.. szybszą reakcję na gaz to się uda ale na pewno nie jakieś mocne przyrosty koni i niutków..

Ja od siebie mogę napisać tylko tyle, że żaden z produktów ULTERa nie pasował tak jak powinien, i wszystkie dedykowane, były tylko z nazwy niestety.

Ja od siebie mogę napisać tylko tyle, że żaden z produktów ULTERa nie pasował tak jak powinien, i wszystkie dedykowane, były tylko z nazwy niestety.

Potwierdzam. W poprzednim aucie zmieniałem na Ultera i trzeba było odpowiednio wyginać mocowania żeby nie obcierał i jakoś wyglądał. Za tą cenę lepsze spasowanie by nie zawadziło.

Amortyzatory
Powrót