Motor control system failure 1.9 JTD 16V

Orlos93

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 16V JTDM-JET PROGRESSION
Witam. Na wstępie wiem, że jest tych tematów troche ale zanim zaczne przekopywanie internetu w celu pomocy może ktoś z was mi pomoże. Autko cały dzien jezdzilo bez problemu nic się nie działo. Pozniej po przejechaniu okolo 20km bez cisniecia silnika itp normalna jazda zajechalem na parking zawracałem i podczas wrzucania biegu 1 zgrzyt za malo sprzegla za szybka zmiana, potem stalem chwilke i wyskakuje błąd Motor Control System Failure, zgasiłem auto odczekałem chwile zapalam i odrazu na wejsciu wyskakuje to samo, pozniej przejechane znowu ok 20km, gasze silnik i ta sama sytuacja. Ktoś może miał podobnie? Jakieś wskazówki? Cokolwiek. Czeka mnie w poniedziałek wyjazd czy mozna z tym chwilowo jezdzic? Dodam jeszcze, że albo mi sie wydaje albo jakos ciszej slychac turbine na 2tys obrotow

Komunikat ten informuje, że któryś z czujników zgłosił wartość z poza zakresu uważaną za normalną. Jakbyś "przekopał" chociaż trochę internetu, to wiedziałbyś że przyczyn może być całe mnóstwo i bez podpięcia pod komputer to wróżenie z fusów po kawie rozpuszczalnej. Osobiście wydaje mi się że pojawienie się tego błędu i zgrzyt po wrzuceniu 1-ki to zbieg okoliczności. Podsumowując - podepnij auto pod kompa i będziesz wiedział co spowodowało pojawienie się błędu. Jakiekolwiek inne objawy, poza pozornie inną pracą turbiny ?

Komputer, komputer, komputer. Podepniesz się i będziesz wiedział co zgłosiło błąd.

No tak to priorytet na dziś. Jak przeglądałem różne fora internetowe to mowa tez była ze termostat może być z tym powiązany czy to prawda? Fakt ciężej od czasu niższych temperatur nagrzewa się silnik a 90 stopni łapie przeważnie w trasie jak auto jest ciągle na obrotach.

Podpinam pod komputer, jest błąd pod tytułem Ilość powietrza. To co pisałem wcześniej, że wydawało mi sie iż turbina słabiej działa to fakt wydawało mi sie na parametrach podczas jazdy ładnie widac ze turbina robi swoje, ale dostaje za duzo powietrza, zamiast oczekiwanych ok 308 dostaje 360-440. Nieszczelność??

Podaj kod błędu - P ile? Wyjmij i przeczyść przepływomierz.

luknij na egr ,przeczyść go

Amortyzatory
Powrót