• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Elektryczna nagrzewnica, lub inny pomysł na ciepły samochód zaraz po odpaleniu.

michal.115

Nowy
Auto
Była Alfa Romeo 147 FL 1.6 TS 120KM 2008r teraz GT 3.2 :)
Na polu z dnia na dzień coraz zimniej, więc codziennie rano wraca temat czegoś, co momentalnie podgrzeje temperaturę w samochodzie. Zastanawiałem się nad dedykowaną grzałką elektryczną, grzałką elektryczną w jakiejś fajnej obudowie z systemem odprowadzającym ciepło (wiatraczki) lub modelką z dużymi balonami. Fundusze pozwalają wybrać opcję 1 lub 2 i w związku z tym... Na 100% nie mam instalacji pod dedykowaną grzałkę, dodatkowo mam benzynę 1.6 i wyczytałem, że pomimo iż nagrzewnica ma wytłoczenie na grzałkę (do wycięcia), to i tak nie wciśniemy jej do końca bo w środku jest dodatkowa przegroda (ile w tym prawdy - nie wiem). Jednak byłaby to najlepsza opcja, bo grzałka jest schowana i grzeją wszystkie kratki. Przerabiał ktoś z Was ten temat? Jeśli tak, to jak to rozwiązaliście i jak grzeje?

Znalazłem w sieci nagrzewnicę pod zapalniczkę samochodową firmy Dawika. Nie znam, nie testowałem ale kosztuje grosze wiec może Cię urządzi

Wyryte rantem felgi

Pod zapalniczkę to szału nie będzie. Szukam czegoś na allegro i zaciekawiło mnie, że są 2 rodzaje grzałek do 147/156. Jedne plastikowe, 3 pinowe i krótsze, a drugie aluminiowe, 2 pinowe i dłuższe. Co o tym decydowało? Rocznik, silnik?

Może i niewiele da ale zawsze coś więcej, przynajmniej w teorii

Wyryte rantem felgi

Ja podłaczyłem multiecuscan i w opcjach pokazuje mi że jest obecne dodatkowe ogrzewanie.Jak to zlokalizować i jak włączyć?

Masz dostęp do gniazdka elektrycznego w pobliżu miejsca parkowania?
Jak tak to rozwiązaniem jest DEFA.
Używałem przez lata (w zasadzie zimy :) ) w 156tce 1,6TS właśnie - komfort o cechach : zeroskrobania, ciepło w środku plus silnik znacznie szybciej nagrzany (grzałka płynu chłodzącego plus grzałka wnętrza) . Koszt to ułamek ceny webasto paliwowego, wszystkie elementy w zestawie, trwałość przyzwoita choć w ostatnim roku grzałka jakieś zwarcie wewnętrzne złapała (nowa coś1-2 stówki). Intercars to sprzedaje.

Ja korzystam z nagrzewnicy elektrycznej pod zapalniczkę 300 v do tego konwerter (gniazdko-zapalniczka) AC-DC 230V-12V i Programator czasowy przedłużka i wcześniej ustawić i działa znośnie.

Już ogarnałem...Ja nie muszę nic właczać..Ta grzałka wspomaga ogrzewanie przy porannym odpaleniu auta...No i przyznam spełnia swoją role...Po około kilometrze już czuć ciepłe powietrze..

Ale co tu do ogarnięcia? Jak masz to działa.....W fiatecuscan pokazuje ze jest obecna i działa...No i kolega też ma tyle że u niego nie pokazuje że jest obecnosc tej grzałki i u mnie czuć szybsze ogrzewanie o około 2 kilometry....

Zrób proszę foty wpiętych kostek - tych niebieskich i szarej zdaje sie, tych pod kokpitem - od nagrzewnicy.

O kurde to mi dałeś zagadkę....Bo ja tam nie zaglądałem.....Sugerowałem się fiatecu scan. U mnie pokazuje ze system jest obecny a u kolegi że nie.

Kiedyś w galileo oglądałem, jak w norwegi sobie z tym radza, normalnie do gniazda domowego podpina się grzalke, ustawia czasowke i się włącza sama o której tam chcesz i nagrzewa auto, z tym że pokazywali cenę tego to mówili 80euro i więcej :)

No to właśnie jest DEFA o której kilka postów wyżej pisałem. Opcji jest kilka - programator, zdalne uruchomienie itp.

nie.....nie zgodzę się....To jest wbudowane w nagrzewnice i się uruchamia bez względu na podane zasilanie bo.....po prostu nie ma co i jak włączyć lub uruchomić

Przecież ja odpisałem pod postem :
"czosnek1802
Kiedyś w galileo oglądałem, jak w norwegi sobie z tym radza, normalnie do gniazda domowego podpina się grzalke, ustawia czasowke i się włącza sama o której tam chcesz i nagrzewa auto, z tym że pokazywali cenę tego to mówili 80euro i więcej :)
"

i na niego odpowiedziałem - Norwegia, gniazdko, grzałka = DEFA.

Amortyzatory
Powrót