• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

ALFA 147 klamka lewa zewnętrzna

• Autor wątku Autor wątku xyz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

xyz1

Nowy
Auto
alfa 147 1.9 jtd 2005
Witam
Planuję wymienić klamkę lewą zewnętrzną . Zdemontowałem bok ale z klamką nie mogę sobie poradzić , jest tam bardzo mało miejsca nawet ręki nie idzie włozyć. W sumie chodzi mi o wymianę samej klamki bo zerwałem zawiasy i ten plastik po drugiej stronie. Jak zdemontować te cięgiełka żebym mógł wyciągnąć zamek? Trzeba wyjmować szybę? Przeszukałem internet ale nie widzę żeby gdzieś było krok po kroku jak to zrobić. Ma ktoś jakiś pomysł?

Ostatnia edycja:
o ile z zawiasem nie ma problemu w montażu to problem jest z resztą klamki, próbuję to zamontować od strony zewnętrznej.
Wie ktoś może czy element plastikowy po prawej stronie klamki da się wymontowac?
klamka.jpg

Ostatnia edycja:
Bawię się z tym już drugi dzień i za nic nie mogę tego zamontować.
Konieczne jest demontowanie szyby?

Bawię się z tym już drugi dzień i za nic nie mogę tego zamontować.
Konieczne jest demontowanie szyby?

Nie dasz rady sięgnąć ręką i kluczem do śruby od zawiasu ? - to raczej szyba do wyjęcia

Napisałem że z zawiasem nie ma problemu, chodzi o drugą stronę klamki

o ile z zawiasem nie ma problemu w montażu to problem jest z resztą klamki, próbuję to zamontować od strony zewnętrznej.
Wie ktoś może czy element plastikowy po prawej stronie klamki da się wymontowac?
Pokaż załącznik 242587
Raczej będzie ciężko, ponieważ on jest "wgrzany" w rękojeść oraz dodatkowo zakontrowany takim dwoma elementami widocznymi z boku (małe bolce).

Dobra ale nikt nie odpowiedzial mi jak poradzić sobie z tą klamka od strony cięgieł?

Demontaż klamki jest bardzo prosty. Oczywiście trzeba się do tego przygotować. Musisz odkręcić silnik szyby, plastik (prowadnicę ) od cięgna żeby mieć dostęp ręką do zamka i cięgien oraz prowadnicę szyby.
Klamka trzyma się na dwóch śrubkach. Odpinasz cięgno od zamka (to dłuższe, sterowane kluczem) . Drugie cięgno odpinasz od klamki po jej częściowym odsunięciu od karoserii. Żeby ją odsunąć należy próbować ją otworzyć. Pierwsze cięgno wyciągasz razem z klamką. Składasz w odwrotnej kolejności.

Robiłem to wczoraj po ciemku.

Amortyzatory
Powrót