Demontaż oryginalnego radia w 147

Romeo147

Nowy
Auto
Była Alfa Romeo 147
Witam!

Chcę wymienić żarówki podświetlające pokrętła nawiewów w AR 147 (żadne z trzech pokręteł się nie podświetla). Jak ustaliłem, aby wymienić żarówki, muszę zdemontować m.in. radio. W związku z tym mam jedno, krótkie pytanie. Czy po wyjęciu i odłączeniu fabryczne radio zostanie zakodowane? A jeśli tak, to jak je później "przywrócić do życia"? :)

PS. Przy okazji będę wdzięczny za radę, jakie żarówki podświetlają te pokrętła?

Pozdrawiam.

Ja to zrobiłem bez wypinania kostek z radia da się to zrobić spokojnie

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

u mnie auto stało miesiąc bez akumulatora , rozpięte radio i nie trzeba było kodu wpisywać... natomiast jakbyś musiał to wyciągasz radio i wpisujesz kody na radiu na stronce http://www.radio-code.lt/?fbclid=IwAR30dauOgNzf6x0_yxJucVMRlAOpUGlRM70dHEABWbw3Gz2eDiVU1mzGglk . i ci pokaże kod do radia :) pozdrawiam

- - - Updated - - -

pozwól że się podepnę mam troszkę inne pytanie. Jak zdemontować pokrętła z panelu klimy żebym mógł sobie go pomalować na czarno ? :)

Ja to zrobiłem bez wypinania kostek z radia da się to zrobić spokojnie

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Faktycznie, udało się wszystko wyjąć i dostać do żarówek pokręteł bez odłączania radia. Teraz pozostało jeszcze tylko dokupić nowe żarówki i je zamontować :D

- - - Updated - - -

u mnie auto stało miesiąc bez akumulatora , rozpięte radio i nie trzeba było kodu wpisywać... natomiast jakbyś musiał to wyciągasz radio i wpisujesz kody na radiu na stronce http://www.radio-code.lt/?fbclid=IwAR30dauOgNzf6x0_yxJucVMRlAOpUGlRM70dHEABWbw3Gz2eDiVU1mzGglk . i ci pokaże kod do radia :) pozdrawiam

Dzięki za link, kiedyś może się przydać :)

Odgrzewam temat, bo mam jeszcze jedno pytanie :) Czy po wymianie radia na niefabryczne sterowanie głośnością/zmianą stacji z kierownicy wielofunkcyjnej dalej będzie działać? Zakładam, że nie, ale chcę się upewnić. Czy istnieje w ogóle szansa żeby niefabryczne radio było kompatybilne ze sterowaniem z kierownicy? Będę wdzięczny za objaśnienie. Pozdrawiam!

Nie będzie działać jak zmienisz radio, ale są na to sposoby. Było na pewno na forum, poszukaj w starych tematach.

Dzięki [MENTION=52652]mufas[/MENTION] za link :) Jak rozumiem, połączenie niefabrycznego radia ze sterowaniem z kierownicy jest możliwe, ale trzeba dołożyć specjalny adapter.
Czy może powinienem na coś zwracać uwagę przy zakupie radia, aby później możliwe/ułatwione było zastosowanie adaptera? Z tego co tam wyczytałem, nie każde radio chce współpracować z adapterem.

PS. Skoro już temat dotyczy demontażu radia, to na marginesie chcę jeszcze zapytać, jak w razie zmiany radia na niefabryczne "zamaskować" szczeliny, które powstaną wokół kieszeni na radio? Jak wiadomo, fabryczne radio ma nietypowy, zaokrąglony kształt i zwykłe radio z prostokątnym panelem na pewno nie wypełni całej przestrzeni. Czy można gdzieś dokupić maskownice w tym kształcie?

Są do kupienia ramki pod wymiar.

Dzięki [MENTION=52652]mufas[/MENTION] za link :) Jak rozumiem, połączenie niefabrycznego radia ze sterowaniem z kierownicy jest możliwe, ale trzeba dołożyć specjalny adapter.
Czy może powinienem na coś zwracać uwagę przy zakupie radia, aby później możliwe/ułatwione było zastosowanie adaptera? Z tego co tam wyczytałem, nie każde radio chce współpracować z adapterem.

PS. Skoro już temat dotyczy demontażu radia, to na marginesie chcę jeszcze zapytać, jak w razie zmiany radia na niefabryczne "zamaskować" szczeliny, które powstaną wokół kieszeni na radio? Jak wiadomo, fabryczne radio ma nietypowy, zaokrąglony kształt i zwykłe radio z prostokątnym panelem na pewno nie wypełni całej przestrzeni. Czy można gdzieś dokupić maskownice w tym kształcie?

Tak. Wpinasz adapter w wiazke z przycisków do radia.
Napisz pytanie do sprzedającego czy adapter pasuje do twojego radia.

Co do ramek to są ramki maskujące tak jak już kolega napisał.
Wpisz w allegro "ramka radia alfa 147"

Dzięki [MENTION=69873]Maxi[/MENTION] i [MENTION=52652]mufas[/MENTION] za odpowiedzi. Sprawa jest już jasna :)

A skąd wziąłeś żarówki do podświetlenia pokręteł? Kupowałeś oryginały w serwisie?

Kilka lat temu wymieniałem znajomemu te żarówki (3 szt.) W serwisie powiedzieli że nie ma możliwości wymiany tych żarówek, i producent przewiduje w tym wypadku wymianę całego panelu. Żarówki wymieniłem na LEDY po 1,5PLN szt. kupione w sklepie z elektroniką. Nie są wlutowywane tylko wkładane i przekręcane.

Za sugestią kupiłem żarówki 1.2W 12V OSRAM 2351MFX6 . Trzeba faktycznie przyciąć nóżki i żarówka pasuje. Koszt kilku zł. Ta opinia, że trzeba wymienić cały panel jest...gruba. Forrest gdybyś podrzucił jakiś link do tych ledów będę wdzięczny.

A skąd wziąłeś żarówki do podświetlenia pokręteł? Kupowałeś oryginały w serwisie?

W ASO za jedną taką żarówkę powiedzieli mi 54,67 zł, a potrzebowałem 3 (na każde pokrętło jedna), więc odpuściłem. Ostatecznie kupiłem żarówki OSRAM 12V 1.5W BX8.4d 2452MFX6 i od razu mogę powiedzieć, że nie pasują na zasadzie plug & play. Udało mi się je zamontować, ale dopiero po wlutowaniu ich do starych, oryginalnych oprawek. Świecą bardzo ładnie, nawet nieco mocniej/jaśniej niż reszta podświetlenia. Koszt trzech takich żarówek to niespełna 10 zł.

Amortyzatory
Powrót