• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Potrzebuję blokad do rozrządu alfa 147

alfamar84

Nowy
Auto
alfa romeo 147
Potrzebuję zestaw narzędzi wraz z blokadami do rozrządu alfa 147

Witam. Panowie i Panie;) Mam auto w warsztacie i potrzebuję blokad oryginalnych wraz z narzędziami do wymiany rozrządu .Silnik to 1.6 ts 105 koni 77 kw. Jestem z Raciborza. Czy mógłby ktoś mi je pożyczyć na kilka dni, jestem gotów zapłacic za użyczenie;) Pozdrawiam i czekam na wiadomość;) mój telefon to 793781534

Ostatnia edycja:
Ja też próbowałem od kogoś pożyczyć ale nikt sie nie odezwał, poza tym ten silnik zrobisz też na znaki bez blokad bo nie ma wariatora. Jak chcesz mieć porządnie to kup firmy HP, cena ok 150 zł bo obecnie to chyba tylko tej firmy są w miarę dobrej jakości. I obowiazkowo czujnik zegarowy.

Na znaki ... hahahahah

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

jesli jest ktoś wstanie pożyczyc oczywiscie za oplata i kaucja zestaw narzędzi wraz z blokadami do wymiany rozrządu to pisac pw albo dzwonic 793781534 silnik w mojej alfie 147 to 1.6 ts 105 koni 77kw kod silnika to AR37203

Na znaki ... hahahahah

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

A możesz uzasadnić dlaczego by nie? Kilka samochodów tak zrobiłem z konieczności, zero jakich kolwiek negatywnych objawów: wszystkie parametry w normie, korekty długo i krótkoterminowe praktycznie na zero. Jak masz do wyboru jakieś niepewne lub chińskie blokady to moim zdaniem lepiej zrobić ww sposobem.

Wybaczcie ze dopiero teraz ale posiadam zestaw blokad czujnik zegarowy i klucz do napinania. Mogę wysłać w celu wypożyczenia. Ja ze Śląska. Bywam Ty mniej więcej co tydzień czasem dwa.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. Jeśli tylko wymieniasz sam rozrząd to nawet bez blokad to zrobisz. warunek że nie ruszysz kół zębatych. Ja w 146 1,4 bez blokad wymieniłem zablokowałem koła płaskownikiem ażeby się nie ruszyły na kole wału znak markerem i auto śmigało bez problemów.

A możesz uzasadnić dlaczego by nie? Kilka samochodów tak zrobiłem z konieczności, zero jakich kolwiek negatywnych objawów: wszystkie parametry w normie, korekty długo i krótkoterminowe praktycznie na zero. Jak masz do wyboru jakieś niepewne lub chińskie blokady to moim zdaniem lepiej zrobić ww sposobem.

Nie ma prawidłowego ustawienia rozrządu i napięcia paska bez blokad. To że auto jedzie to nie znaczy że jest dobrze ustawione. Płacz nad blokadami że chińskie czy tam z kosmosu jest śmieszny. Pierwsze lepsze z allegro są dobre.

- - - Updated - - -

Witam. Jeśli tylko wymieniasz sam rozrząd to nawet bez blokad to zrobisz. warunek że nie ruszysz kół zębatych. Ja w 146 1,4 bez blokad wymieniłem zablokowałem koła płaskownikiem ażeby się nie ruszyły na kole wału znak markerem i auto śmigało bez problemów.[/QUOTn

A później płacz że pasek zerwany po 20 tys.
Nie ma możliwości fizycznych zrobić dobrze.

Ostatnia edycja:
Nie ma prawidłowego ustawienia rozrządu i napięcia paska bez blokad. To że auto jedzie to nie znaczy że jest dobrze ustawione.
- - - Updated - - -
Jak masz źle ustawiony rozrząd to lecą wartości korekt. U mnie były ok <1% więc nie ma moim zdaniem tutaj mowy o źle ustawiony rozrządzie, aczkolwiek fakt - 100% pewności gwarantuje ustawienie rozrządu na blokadach i tutaj kłócić się nie ma sensu.

Płacz nad blokadami że chińskie czy tam z kosmosu jest śmieszny. Pierwsze lepsze z allegro są dobre.
- - - Updated - - -
A później drżenie silnika na wolnych, duże spalanie itp.. Daleko przykładów szukać nie trzeba: https://www.forum.alfaholicy.org/156/26696-blokady_rozrzadu_sprawdzic_ich_jakosc_-3.html
Tylko dobrej jakości blokady.

Jak masz źle ustawiony rozrząd to lecą wartości korekt. U mnie były ok <1% więc nie ma moim zdaniem tutaj mowy o źle ustawiony rozrządzie, aczkolwiek fakt - 100% pewności gwarantuje ustawienie rozrządu na blokadach i tutaj kłócić się nie ma sensu.

A później drżenie silnika na wolnych, duże spalanie itp.. Daleko przykładów szukać nie trzeba: https://www.forum.alfaholicy.org/156/26696-blokady_rozrzadu_sprawdzic_ich_jakosc_-3.html
Tylko dobrej jakości blokady.

Na temat tego przykladu ktory podales wole się nie wypowiadać. Kupilem blokady z allegro do v6 którymi tak straszono i po porownaniu z serwisowymi okazały się identyczne. POWTÓRZĘ nie da się napisać prawidlowo paska bez blokad poniewarz bez blokad nie luzujesz kół co konieczne by napiecie paska było wlasciwe.To samo tyczy prawidlowej pozycji wałków podczas napinania.

Kupilem blokady z allegro do v6 którymi tak straszono i po porownaniu z serwisowymi okazały się identyczne.

A jak to sprawdziłeś? Napiszę Ci to co Ty mi napisałeś:
To że auto jedzie to nie znaczy że jest dobrze ustawione.

POWTÓRZĘ nie da się napisać prawidlowo paska bez blokad poniewarz bez blokad nie luzujesz kół co konieczne by napiecie paska było wlasciwe.To samo tyczy prawidlowej pozycji wałków podczas napinania.
Twoje argumenty są przemawiające aczkolwiek można by dyskutować o napięciu paska bo i tak wymianie paska w TS i tak wykonujesz dwa obroty wałem korbowym przy maksymalnym docisku napinacza a później luzujesz więc naciąg ustala się odpowiedni aczkolwiek nie ma ta dyskusja dalej żadnego sensu. Jak ktoś chce mieć pewność i zrobione zgodnie ze sztuką to wymiana rozrządu tylko z blokadami, nie ma sensu dalej się rozpisywać - tutaj w zupełności się z Tobą zgodzę.
U siebie rozrząd wymieniłem bez blokad bo "pierwsze lepsze z allegro" jak się okazało przy wymianie miały na tyle duże luzy że nie leżały jednoznacznie na wałku wiec powiedzmy że wybrałem mniejsze zło, a samochód musiał od następnego dnia jeździć. Zresztą silnik i tak się okazał przy okazji u mnie gruz a chciałem dojeździć 3-4 miesiące, nowy składam na porządnych blokadach i nowych częściach. Potraktowałem to jako eksperyment, nie miałem nic do stracenia. Mnie się udało, aczkolwiek może ktoś ma inne doświadczenia.

Ostatnia edycja:
Już Ci pisze jak sprawdzilem.ustawilem rozrzad i nie skladalem do czasu az dostalem na parenascie min ori blokady.Przylozylem wszystkie cztery i pasowaly idealnie na krzywki tak samo jak te z allegro.nie pamietam nazwy tych blokad.

Spoko, może miałeś więcej szczęścia niż ja. Każdy robi jak uważa, ja się już raz przejechałem na tanich blokadach.

Amortyzatory
Powrót