błąd P0236

fiejtekt

Nowy
Auto
147 1.9 JTD 2002r
Jak w temacie wywaliło bład P0236 alfa nie zbiera sie tak jak wczesniej nie ma tragedii ale nie jest to jak powinno być dodam że czyściłem cały dolot wczesniej ale było ok po skończonej pracy

wyczyszczony i powiem tak przez jakiś moment jest ok ale w miare jazdy reakcja na gaz robi sie niemrawa. Czyszczony 2 razy i to samo. Wczesniej też czysciłem przepływomierz i ten czujniczek na kolektorze dolotowym. Pokreciłem troche obrotami to wywaliło bład (P0236) ten sam ale dopiero tak powyżej 4.500 obr/min

wężyki podciśnieniowe mogą być sparciałem \ luźne na mocowaniach ,
szczelność dolotu , jak masz opaski zaciskowe to wymień na skręcane , zwłaszcza te co idą od turbo ->IC-> kolektor

wszystkie opaski były wymieniane przy okazji czyszczenia bo tamte były 1-razowe ze tak powiem

mam pytanko odnosnie wężyków podciśnieniowych które biegna do takiej czrnej skrzyneczki umiejscowionej u mnie nad rozrusznikiem, a z tej puszeczki jeden jest poprowadzony do over bosta ( co to jest i do czego służy ) Z góry dziekuje :)

mam pytanko odnosnie wężyków podciśnieniowych które biegna do takiej czrnej skrzyneczki umiejscowionej u mnie nad rozrusznikiem, a z tej puszeczki jeden jest poprowadzony do over bosta ( co to jest i do czego służy ) Z góry dziekuje :)

z tego idzie podciśnienie które steruje zmienną geometrią , tam też należy sprawdzić\wymienić wężyki

szukaj nieszczelności w dolocie powietrza ,sprawdź wszystkie rury gumowe , opaski , począwszy od puszki filtra powietrza (kiedy wymieniany filtr ?) a kończąc na kolektorze ssącym

Filtr wyminiany jakies 2miesiace temu no nic sprawdze jeszcze raz pozakładam nowe opaski.
Dołączam jeszcze wykresy z przepływki oczywiscie 123 gaz do podłogi

przepływka.jpg

Wyciągłem wszystko posprawdzane i nic zostało tylko powymieniac wężyki podcisnieniowe ale to może jutro
( w miedzyczasie jak grzebałem zajebali mi kluczyk i dupa )

Ostatnia edycja:
Dzisiaj troche pogrzebałem w alfie. Wymieniłem wężyki podciśnieniowe bez skutku. To wyczysciłem jeszcze raz overboosta ( przeniosłem go do góry nad chłodnice ) i to dało efekt wszystko wróciło do normy ( zobaczymy na jak długo ). Mysle że elektrozawór się wieszał i dlatego autko nie ciągło. Cóż jeżeli się powtórzy to bedzie do wymiany!!!!!:driver:

Amortyzatory
Powrót