Jeśli tylko uszczelniacze w turbo to regeneruj. W przypadku wymiany wirnika lepszym rozwiązaniem jest kupno używanej lub nowej jak się ma fundusze. Z chińskim wirnikiem turbo długo nie pociągnie.
Jeśli tylko uszczelniacze w turbo to regeneruj. W przypadku wymiany wirnika lepszym rozwiązaniem jest kupno używanej lub nowej jak się ma fundusze. Z chińskim wirnikiem turbo długo nie pociągnie.
Witam ponownie, niestety mam już pewność że auto bierze olej, lecąc na wakacje czyli w sumie odrazu po tym jak kupiłem alfę, zostawiłem ją u taty a że on ma bzika na pukcie czystości wypucował alfke i przy okazji sprawdzał olej i jest na 100 % pewien że oleju było na max ( wczoraj z nim rozmawiałem i sie zapytałem z ciekawości czy sprawdzał olej ), więc wierzę w to co mówi... niestety..;/
I teraz moje pytanko do was czy jest jakaś możliwość żeby sprawdzić na 100% czy to turbina jest winowajcą nie wymontowując jej?
Czy można odpiąć jakieś wężyki/rurki idące od turbiny i może tam będą jakieś większe ilości oleju co może oznaczać jej awarię?
Czy podpięcie pod komputer pokaże jakieś błędy turbiny?
Pytam bo chce mieć pewność że to na pewno turbina, nie chce być naciągniętym na koszty przez mechaników którzy zaczną wysnuwać swoje teorie że może to silnik albo coś i za samą robociznę wezmą niepotrzebnie kase..
A jak myślicie czy silnik może brać aż tak duże ilośći oleju?
Pozdrawiam i dzięki wielkie za pomoc.
ściąg rurę turbina-przepływomierz-filtr powietrza i zobacz co się tam dzieje,sprawdz ile tam jest oleju oraz luzy na wirniku turbiny.Podłączenie pod kompa może pokazać ale tylko wtedy gdy turbina nie ładuje odpowiedniej ilości powietrza ewentualnie przeładowanie
może odłącz tę grubą rurę która idzie od turbo do silnika i zerknij do niej
... no właśnie
Ok popatrzę jutro, może gdzieś trafię na jakieś większe ilości oleju.
A jak myślicie, czy silnik może brać takie ilości oleju? ( Mam dość spore przedmuchy po odkręceniu korka od oleju - nie tryska olejem ale dosyć ostro dmucha )
Czy raczej to będzie turbina jak stawiacie? ;/
Pozdro.
przedmuchy z korka to normalna rzecz.Sam ruch tłoków wymusza taki ruch powietrza.
Napiszę to jeszcze raz po prostu turbina do wymiany
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
mialem to samo...
olej pelen.. po przejechaniu 400 km dwie kreski poszly..
jak jechalem tak.. zeby turbina praktycznie nie pracowala to bylo ok
skonczylo sie nowym turbo ;]
wiec sadze ze to samo..
pzdr
Witam, dzisiaj oddałem alfę do mechanika, wymontował turbinę i stwierdził, że w tych przewodach idących od turbiny jest olej. Turbinę zawiozłem do znajomego który zajmuje się regeneracją i jak na razie stwierdził że ma luz wzdłużny. Więcej będę wiedzieć w poniedziałek, oby to była turbina a nie silnik..
Mam do was pytanko trochę nie związane z tematem, ale mnie nurtuje, jak sprawdzić czy moja 147 ma ESP? Mam Asr i jest do niego przycisk ale nie moge nigdzie znaleźć jakieś informacji czy mam esp..
Pozdrawiam.
ja mam problem, że skrapla mi się olej na wężu od intercoolera. Olej sprawdzam sukcesywnie na bagnecie i widać na to że nie bierze. W przed ostatniej wymianie oelju miałem tez zabrudzony olejem dół filtra powietrze. Co może być przyczyną?