Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: jak zdjąć plastik z tylnej klapy?

FreeFire
    Gość

Domyślnie jak zdjąć plastik z tylnej klapy?

Witam!
    Zdejmował może ktoś plastik tylnej klapy? Mam problem ze spryskiwaczem. Myślałem, że może coś się zapchało i dosyć długo trzymałem włączony spryskiwacz i nic się nie lało. Ale po otworzeniu bagażnika poczułem zapach płynu i zauważyłem wilgoć. Chciałem to rozebrać ale bez skutku. Odkręciłem 4 śrubki i odpiąłem 4 zatrzaski. Pewnie są jeszcze jakieś zatrzaski gdzieś głębiej ale jak ciągnę na siłę to plastik (pewnie z zatrzaskiem) odkleja się od tej osłony którą chcę zdjąć. Wiecie jak to zrobić?

whisky2012
    Gość

Domyślnie

Kolego zatrzasków jest 6 dwa blisko środka czyli silniczka do którego chcesz się dostać
    następne cztery w pobliżu śrubek które odkręciłeś a pokrywa zejdzie bez trudu
    powodzenia
    P.S ewentualnie można uszkodzić sam zatrzask w górnej części pokrywy patrząc z zamkniętego bagażnika

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

ja zdejmowałem u siebie i powiem tylko że ostatecznie jednym słowem mogę Ci odpowiedzieć: mocno. A zatrzaski chyba 2 złamałem w końcu...ale w ogóle nie mogłem tego zdjąć humanitarnymi sposobami

FreeFire
    Gość

Domyślnie

Ok zrobiłem.
    Odpiął się wężyk. Posmarowałem go silikonem i przykleiłem taśmą power tape. Ma być na wieki
    Zatrzasków jest 8! Może krótko opiszę jak to zdjąłem.

Z zatrzaskami oj 1 do 4 nie było problemów wyszły bez problemu ewentualnie można sobie pomóc śrubokrętem.
    Zatrzaski 5 i 6 stawiały opór. Nie wyciągnąłem ich z dziur tylko z plastiku pchając do środka śrubokrętem. Później je wyciągnąłem przy pomocy kombinerek. Zatrzaski 7 i 8 podważyłem długim śrubokrętem i ładnie wyszły.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

wow fajny kot gładzi Alficzke

:]

whisky2012
    Gość

Domyślnie

Uuuuu to dla mnie zastrzyk... posiadam auto sprowadzane z Niemiec i zatrzasków 7 i 8 nie posiadam a to tylko rok różnicy, ciekawe ale prawdziwe pozdr

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lucky
    Mieszka w
    Frampol
    Auto
    147 1.9JTD 2002r.

Domyślnie

Jeszcze pomiędzy zatrzaskami 1 i 2 oraz pomiędzy 3 i 4 są wkręty, nie dodałeś.

FreeFire
    Gość

Domyślnie

Wkręty są cztery:
    między 1-2 i 3-4
    oraz
    1-5 i 4-6 na brzegach bliżej szyby.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Exclamation

Ja też dziś zdejmowałem plastik klapy bo wężyk spadł a raczej ta czarna końcówka na wężyku wyszła z dziurki. Zdziwiło mnie to że włożenie tej końcówki jak sugeruje logika powodowało to, że przy każdym obrocie końcówka wypadała. Co jest najdziwniejsze jeśli włożyłem go odwrotnie niż sugerowała mi logika to wszystko było ok.

Co sugeruje logika - na tej czarnej końcówce jest część płasko ścięta i z drugiej strony kawałek wycięty. Natomiast przy otworze mamy wypustkę z jednej strony i coś płaskiego. Jednak zamontowanie płaskiego do płaskiego a wyżłobionego do wypustki co logiczne dawało nielogiczny efekt. Chyba coś tam jest przestawione...

P.S. Żeby wypiąć zatrzaski odginałem ten plastik co kawałek płaskim śrubokrętem poszło bez problemów.

FreeFire
    Gość

Domyślnie

hmm nie pamiętam jak to u mnie wyglądało ale przy wkładaniu było słychać kliknięcie i odpiąć z powrotem nie było łatwo. Ale dla pewności plastik posmarowałem silikonem i wężyk podkleiłem taśmą. Wężyk być może wypadł przy mocnym uderzeniu przednim zawieszeniem w krawężnik, po którym wystrzeliły dwie przednie poduszki. Po tym nawet gwint się zerwał w tych długich śrubach trzymających tapicerkę pod którą znajdują się bezpieczniki.