Check engine przy obciążeniu silnika 1.9jtd

W

Waw

Guest
Witam!

W Alfie 147 1.9jtd (2002 rok) mojej kobiety przy obciążeniu silnika, tj. np przy wyprzedzaniu, od około 3,5tys rpm włącza się kontrolka check engine po czym gaśnie. Nie czuć żadnego spadku mocy. Nie mam doświadczenia z alfami dlatego kieruje pytanie do Was :) Alfa była na diagnostyce, zero błędów. Spalanie w okolicach 8litrów/100km. Za zainteresowanie i wszelkie odpowiedzi, sugestie z góry dzięki :)

Masz zaslepiony EGR?
Tam moze tkwic przyczyna.
W EGR szukalbym w pierwszej kolejnosci.
Jako druga kolejnosc czujnik cisnienia na kolektorze dolotowym.

---
Dlaczego nowi uzytkownicy nie ujawniaja swojego miejsca zamieszkania/poruszania sie?
Byc moze ktos z okolicy moglby Ci pomoc.
Np. w Jeleniej Gorze i okolicach moglbym to byc ja, z moja wiedza, doswiadczeniem i komputerem :)

Sprawdzę dziś lub jutro czy EGR jest zaślepiony i dam odpowiedź.
Czy w przypadku problemu z czujnikiem ciśnienia komputer nie powinien zwrócić błędu?

Ach, wybaczcie :) Jestem z Wrocławia :)

EGR sprawdzony, nie jest zaślepiony. Rozumiem, że żeby sprawdzić czujnik ciśnienia w kolektorze trzeba mieć złącze OBD?

Typowy objaw przeładowania. Podpiąć raz jeszcze i sprawdzić obecność błędu.

Podobny problem ze spadkiem mocy

Mam podobny problem ze spadkiem mocy , jednak chcialbym zapytac jeszcze o jedna sprawe. Czy zna ktos schemat podlaczenia 3 weżyków podnisnienia u mnie w mojej AR 147 1.9 jtd jeden z weżyków pozostaje wolny i nie wiem gdzie go podlaczyc... A co za tym idzie to auto jest bez mocy a turbina nie chodzi pomoze ktos??

checken engine wyskakuje przy odpalaniu

dziś wystąpił u mnie ten sam problem... obciążenie silnika i chwilowy "motor control system failure"... wyskakuje za każdym razem przy większym obciążeniu i około 3000-3500 obr/min. Zna ktoś typowe przyczyny? Niestety po wywaleniu kontrolki występuje ogromny spadek mocy. Dzieje się tak zazwyczaj na 3 lub 4tym biegu, po wywaleniu błędu auto dalej nie przyspiesza do momentu wciśnięcia sprzęgła i ponownego wrzucenia biegu. Poważna sprawa... Strach wyprzedzać...

blad.jpg
No i mam coś takiego po podpięciu pod kompa. Dodam, że Alfa fochowała się u mnie w ten sposób tylko jeden dzień. Teraz wszystko wróciło do normy, ale nie chciałbym, żeby mnie takie coś kiedyś zaskoczyło przy wyprzedzaniu, dlatego chciałbym usunąć przyczynę tego błędu.

eraz wszystko wróciło do normy, ale nie chciałbym, żeby mnie takie coś kiedyś zaskoczyło przy wyprzedzaniu, dlatego chciałbym usunąć przyczynę tego błędu.

Musiałbyś rozebrać zawór VGT i go wyczyścić. Manual jak to zrobić jest w dziale zrób to sam.
Zawór znajduje się na z tyłu obudowy filtru powietrza.
Dostęp zły nie jest jak dźwigniesz sobie auto od strony kierowcy na podnośniku.
Profilaktycznie mógłbyś wymienić róznież wężyki które dochodzą do zaworu.

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/15263-elektrozawor_vgt_overboost_operation_manual.html

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót