Praca EGR pod czas jazdy

• Autor wątku Autor wątku gigi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gigi

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115km
Witam Was wszystkich,
mam do Was prośbę, jeśli macie możliwość zrobienia logów (wykres) pracy EGR pod czas jazdy to bym był bardzo wdzięczny. Zastanawiam się czy EGR funkcjonuje u mnie prawidłowo. Mam porównanie z pracą w drugim aucie i mój wykres mnie nie pokoi, przez co może wywalać błąd MSCF. Porównanie jeszcze z innymi wykresami ułatwiłoby mi diagnozę.
Pozdrawiam i liczę na Wasza pomoc.

Kolego, EGR powinno natychmiast zamykać się jak tylko przyspieszasz. W przeciwnym przypadku: jednostajna praca silnika, zarówno podczas jazdy z tą samą prędkością lub obroty jałowe silnika na postoju - EGR otwiera się.
Jak EGR jest uszkodzony, to gorzej autko przyspiesza, bo EGR nie domyka się, lub jak jest całkowicie uszkodzony i tym samym jest cały czas otwarty, to autko traci moc i nie chce jeździć.

Dzięki za wyjaśnienie. I jeszcze jedno: zamknięty egr czyli 0% tak, i wtedy jest przepływ spalin do kolektora czy odwrotnie?

Dokładnie tak. Może wskazywać też czasami komputer 1%, ale bez obaw ;) 0 % / 1 %, to EGR zamknięty, czyli spaliny lecą w całości na ciepłą stronę muszli (wirnik) turbo i je napędzają

Jeżeli tam nigdy nie zaglądałeś to ja osobiście polecam to małe ustrojstwo wykręcić i przeczyścić, u mnie przynajmniej samochód nabrał wigoru, prawdopodbnie się nie domykało jak należy, pare godzin czyszczenia a później miesiące radości :)

W przeciwnym przypadku: jednostajna praca silnika, zarówno podczas jazdy z tą samą prędkością lub obroty jałowe silnika na postoju - EGR otwiera się.

Podczas jednostajnej jazdy tylko do określonych obrotów. Patrz - mapa poniżej.

Jak EGR jest uszkodzony, to gorzej autko przyspiesza, bo EGR nie domyka się, lub jak jest całkowicie uszkodzony i tym samym jest cały czas otwarty, to autko traci moc i nie chce jeździć.

I dymi podczas gwałtownych naciśnięć pedału gazu.

Dokładnie tak. Może wskazywać też czasami komputer 1%, ale bez obaw ;) 0 % / 1 %, to EGR zamknięty,

Nie, 1% to jest 1% i oznacza niedomknięcie.

Ale do rzeczy.
Poniżej masz mapę histerezy zaworu EGR (od 16V to jest podobne do 8V). Na niej masz jak na dłoni pokazane jak pracuje EGR.
Y = zakres otwarcia (U samej góry jest całkowicie zamknięty (0% otwarcia i brak przepływu spalin do kolektora dolotowego) . Im niżej, tym bardziej otwarty EGR.)
X = zakres obrotów silnika.

EGR.jpg

Jeśli EGR wykazuje 1% otwarcia, to znaczy, że jest nieszczelność

Ostatnia edycja:
Dzięki @sdero za super wyjaśnienie i powodzenia z przeładowaniem. Ja wybieram się w środę do diagnosty i zobaczymy co mi stwierdzi.

Amortyzatory
Powrót