[147] Leci woda do kabiny po stronie pasażera

• Autor wątku Autor wątku gules
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
proszę o pomoc!!! znalazłem problem przecieku - woda wlewa sie w podłużnicę i wypływa progiem pod nogi. czy podłużnica ma jakieś odprowadzenie wody? podlużnica od strony silnika ma pełno otworów i przykręconch srub i tędy się przelewa woda.

Mam ten sam problem z wlewającą się woda do środka auta poprzez próg, potrafi to bardzo denerwować. Podejrzewam również podłużnice. Rozwiązał ktoś może ten problem? Z góry dzięki za każdą radę...Znalazłem na forum Użytkownika, który nabił podłużnice pianką montażową...pomogło to zatrzymać wodę ale nie chciałbym tak tego problemu rozwiązywać.

Którędy Ci się wlewa z tego progu? Pomiędzy dwoma zaślepkami, tam, gdzie próg ma mniejszą średnice? Około 10 cm w tył od tego zaokrąglenia kończącego nadkole?

Zdjąłem koło potem plastikowe nadkole i tam zobaczyłem dużą gumową owalna zaślepkę. Jak ją wyciągnąłem zobaczyłem, że przestrzeń za zaślepką jest tym samym kanałem co próg wewnątrz auta i tamtędy ta woda właśnie płynie. Próbowałem kamerką inspekcyjną sprawdzić gdzie ta przestrzeń za nadkolem sięga ale nie jest to takie łatwe i nie widziałem dalej skąd to może płynąć. Oczywiście godzinami pod autem leżałem szukając jakiegoś pęknięcia na łączeniu blach przy nadkolu i progach. Kompletnie niczego nie znalazłem. Szukałem na forach zdjęć karoserii i znalazłem dwa linki gdzie dużo widać i sporo wskazuje na to, że przestrzeń w podłużnicy jest połączona z tym progiem. Woda mi się wdziera w czasie normalnej jazdy po mokrej nawierzchni mam wywalone dywaniki i wygłuszenie(wszystko mokre) i widzę przez te korki, jak nacieka tym progiem wewnętrznym i wdziera się dalej w kierunku nóg pasażera i pod fotel pasażera. Tu dodaje zdjęcie od Kolegi z forum od strony kierowcy ale jest tak samo zrobione po obu stronach auta. IMG_1838.jpg
tu na forum kolega Alfabetyczny pokazuje, że miał to samo i pianka wyszła w otworach podłużnicy http://www.forum.alfaholicy.org/147/101053-woda_aucie.html
dodatkowo przeglądałem te forum i sporo zdjęć jest nadszybie CHYBA nie łączy się w żaden sposób z tym progiem...http://forum.alfa156.net/forum/forum_posts.asp?TID=60699 ale w wolnym czasie jeszcze raz zajrzę w rejon nadszybia chociaż już tam raz sprawdzałem nie widać nic co powodowałoby taki przeciek do progu...

- - - Updated - - -

Czemu LukaSS podejrzewasz rejon tego właśnie zwężenia? też to może sprawdzę...

Mi leci tylko podczas postoju auta. Nigdy podczas jazdy. Leci z miejsca, gdzie jest grot tej dużej strzałki. Od spodu podłogi mam wszystko szczelne, komplet gumek powklejanych na masę uszczelniająca (ta duża pod nadkolem też), z podszybia nie leje się, otwory na kołki podszybia (2 szt., przez które się u innych dostawała woda) zaślepione, połączenie podszybkia, nadkola, błotnika i słupka pozaklejane i dalej dupa.

Zostaje mi zrucenia błotnika (zabieram się od roku), sprawdzenie czy odpływ (ta gumowa rurka od podszybia) nie jest skierowna na gródz i gdzieś po tym się nie leje (ew. przedłużenie jej), zatkanie otworów w podłużnicy.

to ja tak z rozebranym środkiem od listopada jeżdżę. Próbowałem zrzucić błotnik ale jest tak mocno wklejony, że bałem się go zniszczyć...teraz oglądam zdjęcia podłużnic i wyraźnie widać ze przestrzeń w podłużnicy łączy się z progiem w środku auta...http://www.italcar24.pl/pl/p/podluznica-lewa-Alfa-Romeo-147-nowa-oryginalna/1996nawet widać jakąś piankę tam na zdjęciach... ja będę celować w podłużnice najpierw. Zaślepię ile się da dziurę od przodu przy zderzaku i te małe boczne i zobaczymy...postaram się jakieś zdjęcia zrobić...ale muszę poczekać aż będzie cieplej troszkę i na wolne w pracy...

Miałem ten sam problem i od strony kierowcy i od strony pasazera i miejsce dostawania sie wody do podluznicy zlokalizowalem, pęka łączenie podłużnicy z grodzią silnika, zobacz taką jakby rynienkę która idzie od kielicha amortyzatora aż za nadkole w dół, wystarczy to uszczelnić najlepiej klejem do szyb bo jest elastyczny i dobrze uszczelnia, wczesniej miałem zrobione bollem masa uszczelniającą do karoseri i szybko popękała i znowu ten sam problem, a teraz już 3 rok i cały czas suchutko :D

- - - Updated - - -

1486405599568.jpg

jacpab to pęknięci "rynienki" bez kłopotu znalazłeś? ja tam zaglądałem i niby wszystko ok było...ale sprawdzę dla świętego spokoju

Właśnie że tego nie widać, miałem wszystko z auta wyrzucone i lałem wodą w każde miejsce patrząc do środka progu czy zbiera się woda, przez zaślepkę okrogłą , bo dopiero po pewnym czasie woda wylewała się do środka i to było zmyłką a przez ten otwór odrazu było widać kiedy pojawia się woda. W tej rynience jest widoczne fabryczne klejenie i one widocznie po pewnym czasie pęka i puszcza wode, podjedz do jakiegoś blacharza i niech Ci to ładnie uszczelni od nowa od samej góry aż do dołu, u mnie leciało z dwóch stron i teraz mam spokój

też lałem wodą wszedzie i tak jak u Ciebie dopiero po chwili pojawiała się woda w progu. Patrzyłem w te łączenia blach ale mogłem tego nie widzieć profilaktycznie poprawie te łączenia. Mam nadzieję, że to będzie to:)

też lałem wodą wszedzie i tak jak u Ciebie dopiero po chwili pojawiała się woda w progu. Patrzyłem w te łączenia blach ale mogłem tego nie widzieć profilaktycznie poprawie te łączenia. Mam nadzieję, że to będzie to:)

Jak będziesz naprawiał podłużnicę? Piankę wwalisz dla spokoju czy będziesz zalepił otwory? Bez kanału można wszystkie dziury pozalepiać?

Najpierw spróbuje zakleić wszystkie połączenia blach od strony nadkola(tak jak jacpab ). Jeśli mi to w ogóle nie pomoże a mi się skończą pomysły zakleję otwory podłużnicy te od góry jakoś sobie poradzę ale te od dołu będę musiał zdjąć osłonę silnika i na kobyłki przód postawie. Jeśli klejenie dziur nie pomoże a ja już będę całkiem bezsilny to w ostateczności nawale tam środka konserwującego w spreyu a potem pianki. tu jest sporo zdjęć gołej budy z alfy 156http://forum.alfa156.net/forum/forum_posts.asp?TID=60699 ale przód jest bardzo podobny.

Właśnie wracam z garażu...jacpab ukłony w Twoja stronę. Faktycznie było pęknięcie w miejscu gdzie pokazywałeś na zdjęciu. Wyczyściłem, zakitowałem. Teraz schnie i zobaczymy...Oby to było tylko to pęknięcie więcej nie widać w tym miejscu. Jutro porobie zdjęcia :D

Czy ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny woda wlewa mi się na wycieraczkę od strony pasażera tylko podczas jazdy w deszczu. Możliwe ze coś uszkodzili bądź źle poskładali mechanicy bo alfa była ostatnio w warsztacie na wymianie całego sprzęgła?

Witam,
ja też od jakiegoś czasu mam problem z przeciekającą wodą po stronie pasażera. Woda przecieka na wysokości prawego dolnego rogu szyby ( patrząc od wewnątrz samochodu ). Spływa kropelkami po zewnętrznej , bocznej stronie wykładziny. Dzieje się to i nie zawsze , podczas opadów deszczu. Czy szyba w AR 147 JTD 2002 jest na uszczelce czy klejona ? Co może być powodem tego przecieku ? Czego szukać ?
Pozdrawiam serdecznie.
Irek

Witam,
ja też od jakiegoś czasu mam problem z przeciekającą wodą po stronie pasażera. Woda przecieka na wysokości prawego dolnego rogu szyby ( patrząc od wewnątrz samochodu ). Spływa kropelkami po zewnętrznej , bocznej stronie wykładziny. Dzieje się to i nie zawsze , podczas opadów deszczu. Czy szyba w AR 147 JTD 2002 jest na uszczelce czy klejona ? Co może być powodem tego przecieku ? Czego szukać ?
Pozdrawiam serdecznie.
Irek
Sprawdź drożność odpływów podszybia bo leci Ci na nieszczelnym łączeniu grodzi.

Wydymione samsungiem.

Wczoraj mi przeciekało a po wyjęciu takiej gąbki wytłumiającej , dzisiaj nie widzę przecieku. A leje od wczoraj. Gąbka ta jest zdeformowana i może to ona blokowała odpływ wody.
Liści w odpływie nie ma. Przeciek był nie zawsze , niekiedy trochę popadało i miałem mokro , a niekiedy nie. Dzięki za pomoc.

Amortyzatory
Powrót