• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nowy sterownik centalnego zamka

marcin2x

Nowy
Auto
147
Witam.

Mam problem z centralnym zamkiem w swojej Alfie. Nie działa sterowanie centralnym zamkiem z pilota. Dioda na pilocie miga, ale auto się nie zamyka i nie otwiera. Wymieniałem baterie, czyściłem kluczyk, ale to nic nie pomogło. Zamykanie z konsoli w samochodzie działa bez problemu. Czytałem trochę na forum i z tego co koledzy piszą taka naprawa w serwisie wiąże się z dość dużymi kosztami.
Dlatego zastanawiam się czy mozna by było kupić zwykły uniwersalny sterownik centralnego zamka (taki za 70-80 zl) i podpiąć go do centralnego w samochodzie?

Zaczął bym od sprawdzenia pilota. To że świeci dioda nie oznacza że działa. Daj go jakiemuś elektronikowi to sprawdzi go pod oscyloskopem. Dokładamy centralny zamek wiąże się z dodatkowym pilotem przy kluczach.

Wysłane z mojego HTC One S

Akurat ja jestem po elektronice i razem z kolegami nie mogę dojść co jest nie tak w tym kluczyku, i prawdę mówiąc nie mam już siły do tego cholerstwa.
Dlatego wymyśliłem motyw z uniwersalnym centralnym zamkiem, tylko wole zapytać zanim kupię zestaw. Są centralne z pilotem razem z kluczykiem.

Załączniki

• 3424179898.jpg
    3424179898.jpg
    40 KB · Wyświetleń: 132
Są takie, szukaj w nazwie centralnego "scyzoryk". Nie masz pilota zapasowego do Alfy, żeby sprawdzić czy to wina pilota czy centralki?

Najpierw odłącz plusową klemę od akumulatora. Ja miałem u siebie podobny problem, otwierałem tylko kluczykiem drzwi kierowcy, jeśli prawe nie były otwierane to zamykałem auto przyciskiem otwierania na pilocie, jak prawe i lewe drzwi były ręcznie otwierane to zamykałem auto normalnie przyciskiem zamykania. W środku tylko zamykało mi drzwi ale nie chciało otworzyć. Przymierzałem się do wymiany sterownika centralnego (ten w podłokietniku od sterowania szyb steruje też centralnym). Najczęściej włąśnie w tym sterowniku padają mikro-przekaźniki (te czarne sześcianiki). Całkiem przypadkiem okazało się, że właśnie ta plusowa klema odłączona na trochę pomogła bo chyba elektronika dostała zawiechy a z tą awarią "bujałem się" 3 miesiące z braku czasu aby z innej alfy przełożyc sterownik i sprawdzić.

Montowalem taki gadget u siebie zanim uporałem sie z oryginalnym kluczem zabawa dosc banalna ja wpinałem sie w mase ktora steruje otwarciem i zamknięciem w drzwiach dwa niebieskie przewody z tego co pamietam ktore ida do drzwi kierowcy

Amortyzatory
Powrót