• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

kostka tylnej lampy

traczmot

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 T.S
wiecie moze gdzie mozna kupic kostke połączeniową tylnej lampy? szukam wszezie i nie moge znaleźć. musze ja zmienić bo jeden pin nie ma syku i jest cały zardzewiały czysciłem go itp ale nic to nie daje bo on jest jakiś też porozginany:/ raz jest dobrze a raz nie, co chwile w trakcie jazdy mi piszczy ze żarowka spalona . i strasznie to denerwuje, rozchodzi mi sie o kostke prawej tylnej lampy od kierunków, pozycyjnych itp.

próbuj w sklepie ewentualnie popatrz allegro no i na forum tutaj przejrzyj tematy nawet te starsze może ktoś będzie mieć zawsze zostaje ci aso :D

Witam
Mam identyczny problem i za cholerę nie potrafię znaleść takiej kostki. Nie wiem czy mam szukać jako kostka, wtyczka, czy to ma jakąś fachową nazwę? No i pytanie czy da się samą kostke wymieniać bez przewodów? w załączeniu foto mojej kostki ze spalonym pinemIMAG0104[1].jpg

Pare postów wyżej masz moją odpowiedź.. idź do ASO i kup nową kostkę + komplet pinów.. koszt znikomy..

Sposób montażu, ucinasz swoją kostkę możliwe blisko plastiku.. uwalniasz końce przewodów z izolacji i potem zaciskasz piny (odpowiednią zaciskarką do konektorów).. i z głowy..

Czas operacyjny max 30 minut i spokój na lata..

heh, u mnie też mrygało mrygało i jak ze 2 lata temu mrygnęło to mimo wymiany kostki dalej błąd na blacie ;)
ma ktoś link do elerna do 147 - ale nie z chomika, bo nie mam tam transferu ?

Tez mam jeden pin przepalony ale zrobiłem tak że styka i nie robi problemów. muszę w końcu podjechać do ASO po nową kostkę

wystukane paluchem z telefonu ;)

W ASO w Opolu albo chcą mnie naciągnąć albo nie kumają bo mówią, że o samą kostkę ciężko i ewentualnie cała wiązka a to koszt ok 1 tys. zł. chyba że gdzieś dokupię sam pin na tą starą kostkę. Ewentualnie podzwonię po mądrzejszym ASO ;)
Dzięki za pomoc

Najprostsze rozwiązanie to wywalić kostkę i wszystko pospinać bez niej - oczywiście w koszulkach termokurczliwych by zwarcia nie było. Przy okazji sprawdzi się stan konektorów czy nie powypalane.

ja kupiłem koste uzywaną od użytkownika alfabetyczny z jego rozbitego auta, wymieniłem i problem znikł jak ręką odjął :) o nową naprawde cięzko, też nigdzie nie mogłem jej znaleźć. pozostaje kupić jakąs używke z rozbitego auta i oby tylko dobra była .

Ja niewiem ludzie co Wy opowiadacie że ciężko je dostać.. w moim ASO są dostępne od ręki a jeśli nie ma to za dwa dni na zamówienie.. jeśli w Waszym ASO nie ma to proponuje zmienić ASO.. bo powinni Wam nawet jedną śrubkę sprzedać jak zgłosicie potrzebę.. ;)

No niestety taka sytuacja w ASO w Opolu, Gliwicach i Wrocławiu. W poniedziałek elektromechanik zrobi mi obejście kostki i kabel od masy wsadzi w koszulkę. Przy okazji jak trafi się kostka z rozbitka to pokombinuję inaczej. Dzięki za pomoc

Mam ten sam problem. Potrzbuje kostke do tylnej lewej lampy choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Autko AR147 1.6 T.Spark

Koszulki termokurczliwe, cyna, kalafonia, lutownica, nowe konektory, taśma izolacyjna, pól godziny czasu i polaczenie jest lepsze niz wyszlo z fabryki. Po co kostka? Chyba, ze ktoś lubi sobie raz na tydzień ja rozlaczyc....

Kostka właśnie jest mi po to potrzebna, ponieważ nie umiem zrobić tego tak jak to tłumaczysz. Może skomplikowane to nie jest no ale z kostką poszłoby znacznie szybciej.

Czy kostka 12495980 jest taka sama do lampy tylnej w 159. Na oko wygląda tak samo, ale Eper w 159 nie przewiduje kostki jako osobnej części.
Tak samo potrzebuje kostki do oświetlenia tablicy rejestracyjnej w 159 i ta 10588098 z kierunków w 147 wygląda tak samo.
Może ktoś ma 147 i 159 i może to potwierdzić.

na allegro można kupić taką kostke za 20zł wystarczy poszukać.

Amortyzatory
Powrót