Motor Control System Failure przez moment

Auto
Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM
Jade sobie dzisiaj moją alfką i widzę sznur rowerzystów, droga czysta więc redukcja na 3 pedał w podłogę po minięciu 3500 obrotów wrzucam 4 a tu mi wywala komunikat Motor Control System Failure i silnik traci moc puszczam gaz i wszystko wraca do normy. Przejechałem pare razy robiąc tak samo i nie ma problemu, ze 3 tygodnie temu miałem to samo, tylko ze wtedy błąd dosłownie mignął...od tamtej pory zdarzało mi się depnąć ale problemu nie było...zastanawia mnie też fakt że poprzedni właściciel powiedział że autko super i że można lać nawet opał i będzie jeździć...to kwestię pozostawie bez komentarza, ale być może jaśnie pan zapierdzielił filtr jakimś badziewnym paliwem...

Szukaj na forum temat był już wałkowany, możliwe że pojawia się problem z ciśnieniem paliwa.

Jade sobie dzisiaj moją alfką i widzę sznur rowerzystów, droga czysta więc redukcja na 3 pedał w podłogę po minięciu 3500 obrotów wrzucam 4 a tu mi wywala komunikat Motor Control System Failure i silnik traci moc puszczam gaz i wszystko wraca do normy. Przejechałem pare razy robiąc tak samo i nie ma problemu, ze 3 tygodnie temu miałem to samo, tylko ze wtedy błąd dosłownie mignął...od tamtej pory zdarzało mi się depnąć ale problemu nie było...zastanawia mnie też fakt że poprzedni właściciel powiedział że autko super i że można lać nawet opał i będzie jeździć...to kwestię pozostawie bez komentarza, ale być może jaśnie pan zapierdzielił filtr jakimś badziewnym paliwem...

Te ponad pięć godzin spedzonych na forum poświeciłeś na znalezienie odpowiedzi (lub choć tematu, który jest podwieszony od długo, długo) czy nie wylogowałeś się po prostu?

Temat w powietrze.

Czytałem, ale tam głównie poruszany jest temat nie gasnącego błędu który znika po ponownym uruchomieniu silnika. Niby jest tam krótka wzmianka, ale temat chyba nie jest wyczerpana, bo o ile w przypadku błedu który nie znika jest podane mase przyczyn, to odnośnie znikającego błędu są trzy linijki...że filtr, regulaor ciśnienia i czyszczenie paliwa. Specjalnie utworzyłem taki temat odnośnie tylko i wyłącznie błędu który znika po odpuszczeniu gazu. Więc się nie ciśnieniujcie tak...

błąd na wyświetlacz znika, ale w pamięci komputera jest zapisany. Podłącz laptopa i sprawdz.

A tak w ogóle to gdzie jest ten regulator ciśnienia na pompie? Bo szukałem i nie mogę znaleźć nigdzie...silnik 1,9 8v i jak go ewentualnie wyjąć/wykręcić/wyczyścić?

- - - Updated - - -

błąd na wyświetlacz znika, ale w pamięci komputera jest zapisany. Podłącz laptopa i sprawdz.

Nie mam takiej możliwości, ale byłem ze dw amiesiące temu u mechanika i był błąd zapisany i było coś o czujniku ciśnienia turbiny, wiec mechanik się spytał czy mam takie problemy że odcina mi turbo i muszę wyłączać silnik. Wtedy nic się nie działo, ale podejrzewam że poprzedniemu właścicielowi musiało tez to wyskoczyć co mi i błąd został.

Ej no nie mów i że nikt ze znajomych, rodziny nie ma lapka.

.... uruchomieniu silnika. Niby jest tam krótka wzmianka, ale temat chyba nie jest wyczerpana, bo o ile w przypadku błedu który nie znika jest podane mase przyczyn, to odnośnie znikającego błędu są trzy linijki...że filtr, regulaor ciśnienia i czyszczenie paliwa. ....
I dokładnie te trzy linijki wystarczą- zrobiłes to co było napisane?

lapkiem problemów nie bedZ zie :) ale pamiętam komunikat błędu na 100%: błąd czujnika wspomagania turbosprężarki. Jeszcze nie zrobiłem tego, nie wiem gddzie dokładnie jest ten regulator ciśnienia bo jeszcze nie zająłem się tym, filtr paliwa napewno zmienię bo z tego co widzę ten obecny jest od nowości a jak już wcześniej wspomniałem jest wielce prawdopodobne że przez układ paliwowy Bóg jeden wie co przechodziło...

Ok wczoraj depnąłem i znowu to samo na ułamek sekundy mignęło, także najwyższa pora się za to zabrać. Moje pytanie jest następujące: jesli chodzi o ten czujnik na pompie to czy może mi ktoś powiedzieć najlepiej pokazać na fotce gdzie ów czujnik się znajduje, jak go wyjąć i czym i w jaki sposób wyczyścić? W drugiej kolejności mam zamiar wymienić filtr paliwa, ale chce zacząć od czujnika.

Amortyzatory
Powrót