Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Kolego masz klasyczne objawy opisane na pierwszej stronie - coś zrobiłeś z tego co tam jest zalecane?...Wiem, co może być przyczyną (pierwsza strona tematu, ciśnienie paliwa na liście wtryskowej). ......Np. jadę sobie pod górkę i chcę ostrzej przyspieszyć. Pedał gazu w dół, obroty rosną i na tablicy MCSF. Pedał zwolniony i przyspieszanie delikatne - jest ok. Jadę po równym i pedał w podłogę - jest ok, obroty suną w górę jak szalone nic się nie dzieje. Kolejna górka i próba ostrzejszego przyspieszenia - MCSF.
.....
104 strony... wybaczcie, jeżeli już było. Wiem, co może być przyczyną (pierwsza strona tematu, ciśnienie paliwa na liście wtryskowej). Zastanawia mnie co innego. MCSF pokazuje mi się tylko i wyłącznie wtedy, gdy silnik pracuje na, powiedzmy, ponadprzeciętnym obciążeniu.
Byłem na diagnostyce (sam się kabla jeszcze nie dorobiłem) i nic - żadnych błędów, nic. Mechanik sprawdzał turbinę, podobnież ok...
Zastanawiam się czy jechać do jakiegoś warsztatu od turbin i dać ją do diagnozy ...
Tylko po co? Ty masz przeładowanie, a nie kłopoty z ciśnieniem paliwa.... wydłubałem regulator ciśnienia i wyczyściłem po czym zamontowałem z powrotem ....?
Jeśli komunikat “Motor Control System Failure” pojawia się podczas przyspieszania ale ginie po odpuszczeniu pedału przyspieszenia (nie jest konieczne wyłączanie silnika, to prawdopodobnie mamy kłopoty z ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej . W takich sytuacjach pomaga czyszczenie regulatora ciśnienia paliwa (zaworu redukcyjnego) znajduje się na pompie. Dobrze jest też przeczyścić układ paliwowy – np. wlewając jakiś środek czyszczący i wiążący wodę – np. STP, no zdecydowanie zainteresować się filtrem paliwa
Byłem przekonany że rozmawiamy o tym przypadku. W przypadku kolegi jersey jeśli czyszczenie regulatora nic nie dało to zanim coś się zacznie wymieniać warto podpiąc komputer i przeanalizować przyczynę MCSFu. Optymistyczne jest to że silnik nie traci mocy, więc to może byc jakiś chwilowy brak kontaktu elektrycznego..A MCSF (przeładowanie turbiny) jak był - tak i jest.
Pojawia się tylko kiedy temperatury na zewnątrz spadną (późna jesień, zima, wczesna wiosna). Po wyłączeniu i włączeniu silnika znika. ....
Zawór overboost, pewnie brak/przerwa w połączeniu
zawór overboost do wymiany nie trzyma ciśnienia - albo rurki podcisnieniowe są nieszczelne... Cięgno zmiennej po wyłączeniu silnika opada b. wolno.
...
Panowie czy w sumie 9 dni to mało na wyczajenie przez servis MCSF?
Sprecyzuj swoją wypowiedź...
A skoro serwis sobie nie radzi podpowiedz im opierając się na wiadomościach ze str. 1![]()