“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

...Wiem, co może być przyczyną (pierwsza strona tematu, ciśnienie paliwa na liście wtryskowej). ......Np. jadę sobie pod górkę i chcę ostrzej przyspieszyć. Pedał gazu w dół, obroty rosną i na tablicy MCSF. Pedał zwolniony i przyspieszanie delikatne - jest ok. Jadę po równym i pedał w podłogę - jest ok, obroty suną w górę jak szalone nic się nie dzieje. Kolejna górka i próba ostrzejszego przyspieszenia - MCSF.
.....
Kolego masz klasyczne objawy opisane na pierwszej stronie - coś zrobiłeś z tego co tam jest zalecane?

104 strony... wybaczcie, jeżeli już było. Wiem, co może być przyczyną (pierwsza strona tematu, ciśnienie paliwa na liście wtryskowej). Zastanawia mnie co innego. MCSF pokazuje mi się tylko i wyłącznie wtedy, gdy silnik pracuje na, powiedzmy, ponadprzeciętnym obciążeniu.

Dokładnie. Klasyka powstania błędu przeładowania.

Byłem na diagnostyce (sam się kabla jeszcze nie dorobiłem) i nic - żadnych błędów, nic. Mechanik sprawdzał turbinę, podobnież ok...

Za co pewno na allegro kupiłbyś ELM-a i zrobił logi, które ktoś tu by przeanalizował.

Zastanawiam się czy jechać do jakiegoś warsztatu od turbin i dać ją do diagnozy ...

Ja radziłbym jednak zacząć od sprawdzenia we własnym zakresie. Turbinę pewno chętnie ci zregenerują. Ale to twoja sprawa...

Ok, kabelek zamówię i zanim przyjdzie to dojdę jak postawić ECU na Linuksie - i będę dumał co dalej.

@Maciek-156 - wydłubałem regulator ciśnienia i wyczyściłem po czym zamontowałem z powrotem (wg tego opisu). Filtr paliwa jest nowy - zakładany z początkiem listopada. W baku paliwo premium (BP Ultimate) tankowane na stacji z dość dużym przerobem. STP nie zalewałem, jakoś nie mam zaufania do tych specjałów, ale mogę zalać - tylko będę musiał poczekać aż mi się trochę paliwa wypali bo teraz mam pona 3/4.

Chyba nic więcej (poza wymianą regulatora, ew ponowną próbą czyszczenia) się nie da zrobić tak na ślepo?

sprawdzić wężyki overboost-turbo, overboost-vaccum. Czujnik ciśnienia doładowania.

Czego się czepiłeś ciśnienia paliwa? Głównie to doładowanie powietrza zawodzi.

Lepiej było umyć samochód ;)

- - - Updated - - -

Przepraszam, za żart ale... no co ci poradzić jeśli robisz wszystko tylko nie to co trzeba :(

Eee... przeczytałem pierwszą stronę (co sami zalecacie) a tam szukając swoich objawów i radzenia sobie z nimi znalazłem coś takiego:

Jeśli komunikat “Motor Control System Failure” pojawia się podczas przyspieszania ale ginie po odpuszczeniu pedału przyspieszenia (nie jest konieczne wyłączanie silnika, to prawdopodobnie mamy kłopoty z ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej . W takich sytuacjach pomaga czyszczenie regulatora ciśnienia paliwa (zaworu redukcyjnego) znajduje się na pompie. Dobrze jest też przeczyścić układ paliwowy – np. wlewając jakiś środek czyszczący i wiążący wodę – np. STP, no zdecydowanie zainteresować się filtrem paliwa

No to zrobiłem jak pisało. Tym bardziej, że opisy overboost do mojego przypadku nie pasowały - auto NIE traci mocy, nie trzeba go gasić etc.

Mechanikiem nie jestem, nie byłem i nie będę. Na samochodach się nie znam. Staram się trochę podłubać jak znajdę w necie czy instrukcji sposoby rozwiązania problemu. Jak nie radzę sobie sam, albo nie wiem jak się do czegoś zabrać to idę do mechanika. Pytaliście się co zrobiłem do tej pory i czy postąpiłem zgodnie z radami z pierwszej strony. No to zrobiłem. Nie pomogło więc zapytałem co jeszcze mogę zrobić. Będę miał w weekend czas to podłubię przy tym zaworze od turbo.

Samochód też na wszelki wypadek umyję, może pomoże. Dziękuję za radę.

Ostatnia edycja:
Tak to jest jak kilku ludzi zadaje pytania:
..A MCSF (przeładowanie turbiny) jak był - tak i jest.

Pojawia się tylko kiedy temperatury na zewnątrz spadną (późna jesień, zima, wczesna wiosna). Po wyłączeniu i włączeniu silnika znika. ....
Byłem przekonany że rozmawiamy o tym przypadku. W przypadku kolegi jersey jeśli czyszczenie regulatora nic nie dało to zanim coś się zacznie wymieniać warto podpiąc komputer i przeanalizować przyczynę MCSFu. Optymistyczne jest to że silnik nie traci mocy, więc to może byc jakiś chwilowy brak kontaktu elektrycznego

Się nie zrozumieliśmy :)

Kabelka jeszcze nie mam, ale będę dzisiaj na wymianie wahaczy to wspomnę mechanikowi, może ogarnie. Jak nie to pewnie po weekendzie już powinien być i spróbuję dalej to jakoś ogarnąć.

Dzięki :D

Kurcze, wszystko było ładnie i w końcu znów pojawił się P0283.... :( Założyłem drugą stalową rurę (dolną), nie sprawdzałem co się dzieje pod czerwonym polem. Auto się zbiera lepiej niż na dolnej gumowej (z maleńką dziurką). EGR czysty i zaślepiony, łopatki wypolerowane, czujnik podciśnienia, kolektor, klapa i overboost czyste, wężyki nowe. Błąd pojawił się tylko raz przy 3500-4000 obr/min. Nic nie kopci. Spalanie minimalne jakbym nie jechał to 6,5 na trasie. Cięgno zmiennej po wyłączeniu silnika opada b. wolno.

Czy przeładowanie może mieć związek z (prawdopodobnie) uszkodzonym przepływomierzem? Była tu mowa, że tak, ale w sumie to było stwierdzenie, zero wyjaśnienia. Mógłby ktoś wytłumaczyć - byłbym wdzięczny :)

PS. Co to jest "Wstrzymanie regulacji doładowania: 75%" (silnik zimny po dwóch dnia stania pod chmurką)?

Zawór overboost, pewnie brak/przerwa w połączeniu

Doprecyzuję Maly. Kluczyk dałem tylko na MAR, nie odpalałem silnika.

Zawór kupić nowy czy we wtyczke włożyć multimetr i sprawdzić napięcie? Ile volt ma być? Może wiesz? :) Steruje tym 12V czy inna wartość?

Narazie bym chyba jeszcze z kupowaniem się wstrzymał. Cieżko się diagnozuje coś co pojawia się raz na jakiś czas. Wstępnie, możesz zaznaczyć w zakładce parametry otwarcie overboosta, przejść do testy i (będąc na MAR) uruchomić odpowiedni test. W prawym dolnym rogu będziesz obserwował zmianę w % i pod maską usłyszysz klikanie.

Doprecyzuj i podaj kod błędu.

Panowie czy w sumie 9 dni to mało na wyczajenie przez servis MCSF?

Sprecyzuj swoją wypowiedź...
A skoro serwis sobie nie radzi podpowiedz im opierając się na wiadomościach ze str. 1 ;)

Nie licząc wekendów GT stało u nich równe 9 dni dziś je odebrałem bo mi cierpliwość puściła :) proponują bym znów je do nich zawiózł w poniedziałek i nawet oferują auto zastępcze. str. 1 wydrukowałem i niby po wielu godzinach "testów" z podpiętym kompem doszli do wniosku że moze to być regulator (żadna nowość dla mnie) tylko potrzeba aż 9 dni na takie stwierdzenie??

Amortyzatory
Powrót