highlander
Nowy
- Auto
- Alfa 2.4 JTD 136 km
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Panowie proszę o rade
Czy ten zawór jeśli jest zepsuty może powodować przeładowanie turbiny ? Pokaż załącznik 107975
Jeśli zepsuty to wymień bo to on steruje geometrią łopatek turbiny. Chyba, że przeładowuje ci turbinę a ty szukasz przyczyny to spróbuj podmienić od kogoś z twojej okolicy, bo wydaje mi się, że może ta usterka powodować przeładowanie.
Tak, ten sam co u mnie.No właśnie jest przeładowanie,według mechanika około 1,2-1,4 bara pokazuje na wolnych obrotach.
Turbina była w zakładzie,sprawdzili i wyregulowali bo coś z łopatkami zmiennej geometrii nie grało.
według mechanika około 1,2-1,4 bara pokazuje na wolnych obrotach.
Turbina była w zakładzie,sprawdzili i wyregulowali bo coś z łopatkami zmiennej geometrii nie grało.
Wydaje mi się, że wszystkie 2.4 miały zmienną geometrię łopatek turbiny, ale głowy za to nie dam.nie , gdyż w silniku 2,4 jtd 136KM on nie steruję turbiną tylko steruje zaworem egr , więc raczej skontroluj czy masz zamknięty zawór egr , oraz czy przy turbinie ten wężyk idący do gruszki jest ok czy może jest sparciały i uszkodzony , luźny , itp
dalsze postępowanie to demontaż turbiny i czyszczenie geometrii , ale to po uprzednim podpięciu kompa i upewnieniu się że to problem z turbiną a nie z ciśnieniem paliwa , itp
- - - Updated - - -
w tym silniku (2,4 jtd cf2 136KM) on wysterowuje tylko zawór egr
- - - Updated - - -
no to źle wyregulowali sztangę turbiny , ten zawór z fotki zostaw w spokoju
Mam zmienną geometrię,a vgt u mnie nie występuje bo jest mechaniczne sterowanie.
Chyba zostaje ta sztanga...;/
MI osobiście nie przeszkadza to przeładowanie tzn.kontrolka i spadek mocy bo występuje na obrotach których rzadko kiedy używam,nie mam problemu z wyprzedzaniem itp.
Ma to negatywny wpływ na silnik ? Turbina pewnie szybciej siądzie,mam rację ?
Wydaje mi się, że wszystkie 2.4 miały zmienną geometrię łopatek turbiny, ale głowy za to nie dam.
A w CF2 turbo nie ma zmiennej geometrii? Ja w 1.9 CF3 miałem identyczne objawy i po wyczyszczeniu VGT przeszło.