• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Plastik klapy bagażnika - jak zdjąć?

Kubasinski

Nowy
Auto
Alfa Romeo Brera
Witam,
Znalazłem kilka tematów na ten temat ale nie było na niego odpowiedzi. Potrzebuję zdjąć ten czarny plastik po stronie wewnętrznej klapy bagażnika - chyba każdy wie o co chodzi. Odkręciłem dziś wszystkie śrubki i jeszcze są tam zaczepy. Mam je po prostu pociągnąć czy jest na to jakiś łagodniejszy sposób? Wolę najpierw zapytać niż to popsuć. Mam model po pełnym lifcie jakby co.
Pozdrawiam

Hm, u mnie żadnych zaczepów nie było. Po wykręceniu WSZYSTKICH śrub trzeba jedynie uważać na oprawkę oświetlenia bagażnika, którą lepiej wyciągnąć przed operacją.

Obie części plastikowej osłony klapy są na zaczepach oprócz śrubek: po cztery zaczepy w linii prostej na część dolną (czarną) i górną (jasną). Podważasz łapą i z wyczuciem ciągniesz, powoli będzie wychodzić, to są zaczepy typu drabinka. Stanowczo i delikatnie, to metoda jakiej potrzebujesz.

Ja ostatnio regenerowałem mechanizm wycieraczek i muszę powiedzieć, że dość trudno to zrobić delikatnie... Trzeba użyć naprawdę sporej siły i ciągnąć równomiernie w dół bez skrzywień, bo wyłamiesz mocowania... Mimo starań jeden zaczep urwałem, ale to w niczym nie przeszkadza :P

Mi udało się bez połamania to wyciągnąć musisz to zrobić w mało delikatny sposób i liczyć na to, że nic się nie urwie.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót