Klimatyzacja sama się włącza .

• Autor wątku Autor wątku konradkola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konradkola

Guest
Witam od 2 dni zauważyłem ze klimatyzacja sama się włącza po przekręceniu stacyjki i zapaleniu silnika, w zasadzie zrobiło się tak od kiedy na dworze jest ciepło. W zimę nie miałem takich problemów . Czy spotkaliście się z czymś takim , za każdym razem muszę wyłączać klimie ręcznie, ale czasem zapominam jak jadę przy otwartym oknie bo nie czuje ze pracuje. Bezsensu marnuje paliwo.

Jest taka kombinacja postępowania z pokrętłami, ktora pozwala to wyłączyć. Może ktoś przypomni, bo ja akurat nie do końca to pamiętam, a nie chciałbym czegoś pomylić. W ostateczności, jak dobrze poszukasz, to znajdziesz bo o tym było już wiele na forum.

Czyli nie mam usterki?. Tylko sam ja stworzyłem?. Trochę mnie uspokoiłeś, szukałem troszkę po forum i nic nie znalazłem związanego z tym tematem .
Był bym wdzięczny jak ktoś by mi podpowiedział ewentualnie linka przesłał , gdzie mam szukać. Z góry dzięki.

Prosze bardzo:
ustaw kluczyk w pozycji Stop (włóż do stacyjki);
ustaw pokrętło temperatury na max;
ustaw pokrętło nawiewu w pozycji zero;
ustaw pokrętło strumienia powietrza w pozycji pierwszej, na wprost pasażerów;
ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
pokrętłem siły nawiewu wykonaj sekwencję: Auto-0-Auto-0;
przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop.
Powtórzenie tej procedury przywraca tryb automatycznego załączania się klimatyzacji

Wielkie dzięki . Twój sposób działa wreszcie ja wyłączyłem :)
Cel osiągnięty :)
Pozdrawiam .

koledzy czy wykonanie tej sekwencji auto-0-auto-0 ma być szybkie czy wolne bo mimo prób wyłączenia klimatyzcji u mnie to jakoś nie działa lub robię to w zły sposób.???

Witam! a czy są jeszcze jakieś tricki w 156, które nie są opisane w instrukcji? Pozdrawiam

a na co te triki miałyby być ? o klime dalej chodzi ?

A czy da sie zrobic podobny numer jesli klima wlacza mi sie ,kiedy daje nawiew na najnizsza temp. czyli kiedy mam 16.5 C i chce dac o "oczko" nizej (najmniej jak tylko mozna) wtedy wlacza sie klima. Niedawno zobaczylem ,ze juz sie nie wlacza, a teraz widze ze znowu sytuacja sie powtarza...moze sam jakos krece tylmi galkami nieswiadomie :)

a na co te triki miałyby być ? o klime dalej chodzi ?
generalnie to o wszystko... nie tylko klimę, ale nie wiem gdzie zadać takie pytanie a nie chce zakładać kolejnego tematu. dla przykładu w Kappie miałem autodiagnostykę układu klimy, może i tutaj jest coś podobnego? albo jakiś sposób na domykanie szyb czy inne pierdoły (w Bmw po naciśnięciu jakiejś tam kombinacji klawiszy pokazuje się prędkość i obroty zamiast licznika kilometrów) Pozdrawiam

załóż temat nowy w dziale "ogólnym" albo "hyde park"
przyda się wszystkim

Witam.
Czy jest jakiś sposób żeby wyłączyć tą samo włączającą się klimatyzację w Alfie 147?
Sposobu przedstawionego powyżej nie da się u mnie wprowadzić w życie ponieważ pokrętła od temperatury/siły nawiewu itp kręcą się w 'kółko' tzn. nie mają pozycji maksymalnej czy minimalnej.
Da się zrobić to jakoś samemu czy tylko w ASO?
Klimatyzacja załącza się sama jeśli uzna że jest zbyt duża wilgotność powietrza/szyby mogą zaparować nawet jeśli 'zwykłe' odparowywanie szyb (średnio ciepłe powietrze na szybę bez klimatyzacji) spokojnie wystarcza.
Pozdrawiam

Witam.
Czy jest jakiś sposób żeby wyłączyć tą samo włączającą się klimatyzację w Alfie 147?
Sposobu przedstawionego powyżej nie da się u mnie wprowadzić w życie ponieważ pokrętła od temperatury/siły nawiewu itp kręcą się w 'kółko' tzn. nie mają pozycji maksymalnej czy minimalnej.
Da się zrobić to jakoś samemu czy tylko w ASO?
Klimatyzacja załącza się sama jeśli uzna że jest zbyt duża wilgotność powietrza/szyby mogą zaparować nawet jeśli 'zwykłe' odparowywanie szyb (średnio ciepłe powietrze na szybę bez klimatyzacji) spokojnie wystarcza.
Pozdrawiam

Da się wyłączyć, kombinacją pozycji stacyjki i włączników od klimy, był o tym nie jeden temat na forum.
Wyszukiwarka nie gryzie ;)

Da się wyłączyć, kombinacją pozycji stacyjki i włączników od klimy, był o tym nie jeden temat na forum.
Wyszukiwarka nie gryzie ;)

Właśnie jedyny temat jaki znalazłem w którym jest opis jak wyłączyć klimatyzację to ten w którym piszemy.
Niestety opis:
ustaw kluczyk w stacyjce w pozycję MAR (o jeden stopień do przodu bez uruchamiania silnika);
przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop
w moim przypadku się nie sprawdza ponieważ nie mogę przy ustawionym kluczyku w pozycji Stop ustawić pokrętła temperatury na max ponieważ pokrętło to kręci się w kółko ;)
Chyba ze wystarczy pokręcić ileś obrotów i to będzie 'niby' max?
Druga ewentualność jest taka że nie potrafię poprawnie korzystać z wyszukiwarki na forum ponieważ po wpisaniu różnych fraz związanych z klimatyzacją ten wątek jest jedynym w którym znalazłem jakikolwiek opis jak to wykonać.:(

zonk, bo nie popatrzyłem , że masz 147 :|
tu potrzeba porady kogoś kto ma 156 po lifcie ( w nich jest ta sama klima) albo popytaj w podgrupie 147, bo tutaj akurat jest podgrupa 156 ;)
ewentualnie sprawdź w instrukcji obsługi swojej belli i przez google.
ja mimo szczerych chęci nie dam rady pomóc w tym wypadku :(

Właśnie jedyny temat jaki znalazłem w którym jest opis jak wyłączyć klimatyzację to ten w którym piszemy.
Niestety opis:
przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję Stop
w moim przypadku się nie sprawdza ponieważ nie mogę przy ustawionym kluczyku w pozycji Stop ustawić pokrętła temperatury na max ponieważ pokrętło to kręci się w kółko ;)
Chyba ze wystarczy pokręcić ileś obrotów i to będzie 'niby' max?
Druga ewentualność jest taka że nie potrafię poprawnie korzystać z wyszukiwarki na forum ponieważ po wpisaniu różnych fraz związanych z klimatyzacją ten wątek jest jedynym w którym znalazłem jakikolwiek opis jak to wykonać.:(

W 156 jest podobnie jak jest większa wilgotność to się sama włącza, czasami zmienia również kierunki nawiewu, nie wiem dokładnie co ma na to wpływ. Nie załącza się jedynie w przypadku gdy na zewnątrz jest większa temperatura niż w wewnątrz i np. w środku nastawione na min. czyli 16,5 st lampka od trybu auto gaśnie. Wtedy się nie włącza-wszystkie żółte lampki są wyłączone. Jednym słowem climatronic po lifcie jest pokręcony jak baranie rogi

Ostatnia edycja:
Zobaczcie jak jest u was w climatroniku bo zaczyna mnie drażnić z tym samoistnym włączaniem sie klimy. Przeważnie mam ustawione wszystko na 16,5 st, jak jest zapalona lewa lampka po lewej w AUTO to gdy na zewnątrz jest niska temperatura klima czasem potrafi się sama włączyć bez powodu kilka razy. Czy jest możliwość wyłączenia lewej tej żółtej lampki w AUTO?, wydaje mi się że nie ale niech ktoś sprawdzi u siebie . U mnie lampka w AUTO gaśnie jedynie latem gdy na zewnątrz temperatura jest wyższa niż 16,5 st.C i wtedy już klima się nie załącza, ewentualnie wtedy gdy włączę po prawej wewnętrzny obieg

Też mnie wkurzało te "własne życie" nawiewu i klimy:P Polecam lekturę instrukcji obsługi (format PDF dostępny na forum), chwilę wolnego czasu i piwko;). Początek na stronie 108 a dla klimy dwustrefowej na stronie 114. Ogólnie to chyba czujniki temp wewnątrz i na zewnątrz są za to odpowiedzialne. Powciskałem to i owo i na razie siako tako działa chociaż zmiana nawiewu szyba - nogi dalej ma swój świat :D
A tak na marginesie to niezły magik musiał to wszystko wymyślić :girl_wacko: I w sumie po co komu PRZYCISK SZYBKIEGO ODMRAŻANIA/ODPAROWANIA
SZYB PRZEDNICH
(funkcja MAX-DEF - przycisk nr 10, ryc. 113 na stronie 132) skoro sprężarka klimatyzacji nie włącza się już poniżej +2 stopni celcjusza...:confused: Szybkie odparowanie to tak ale z odmrażaniem to nie ma nic wspólnego...:P

Miłej lektury:D

Amortyzatory
Powrót