Filtr powietrza K&N czy Simota ??

zieloo007

Nowy
Auto
Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18
KN jest markowy bardziej ;)
A tak na poważnie to warto ryzykować? Masz "gorący" przepływomierz, troszkę więcej olejku i go sfajczysz. A różnicy ( poza psychologiczną) nie uświadczysz.

KN jest markowy bardziej ;)
A tak na poważnie to warto ryzykować? Masz "gorący" przepływomierz, troszkę więcej olejku i go sfajczysz. A różnicy ( poza psychologiczną) nie uświadczysz.
naczytałem się trochę o tym, stosowałem kiedyś w hondzie civic stożkowy K&N, wcześniej wkładkę i efekty były. Poza tym "zwykły" to tektura a markowy już wzmacniany toteż i oddech lepszy...

Jak czytałem na innych forach, to K&N bardzo sobie chwalą (forum civic, ford czy VW). No w końcu znana marka. Ale z drugiej strony Simota jest znanym producentem dolotów, więc filtry też powinny być ok, tyle, że może mniej znani są akurat z filtrów...

- - - Updated - - -

Wygląda na to że coś tam dają :
http://www.alfaclub.pl/test-filtrow-powietrza.html
plus usunięcie tuby-trąbki :) :
http://www.forum.alfaholicy.org/tuning_mechaniczny/134226-tuba_stozek_rura_filtrze_powietrza.html

Choć w turbodieslu są chyba inne sposoby zwiększania mocy bardziej efektywne.
Swoja drogą ciekawy artykuł potwierdzający że sportowe filtry od czegoś jednak są...

A żeby Ci namieszać jeszcze, to w Intercars widziałem promocję na filtry gąbkowe Pipercross za coś ok. 90zł do 156.
Być może lepiej oczyszcza bo tej gąbki sporo jest. Olejku ponoć na oba rodzaje minimalnie tylko należy psikać , ja kiedyś napsikałem żeby ładną czerwień uzyskać, a później mechanik głowił się co to za czerwony wyciek mam :)
Nie widać na zdj, ale nie wiem czy ten Simota ma tak jak K&N zasklepione denko - to raczej ważne bo na dole w puszce zbiera się sporo śmiecia. Niedawno tez w sklepie rallyshop.pl taki filterek był (sparco) za 150zł. W tych cenach to wychodzi w sumie taniej niż kilkukrotna zmiana przyzwoitego papierowego.

A żeby Ci namieszać jeszcze, to w Intercars widziałem promocję na filtry gąbkowe Pipercross za coś ok. 90zł do 156.
Być może lepiej oczyszcza bo tej gąbki sporo jest. Olejku ponoć na oba rodzaje minimalnie tylko należy psikać , ja kiedyś napsikałem żeby ładną czerwień uzyskać, a później mechanik głowił się co to za czerwony wyciek mam :)
Nie widać na zdj, ale nie wiem czy ten Simota ma tak jak K&N zasklepione denko - to raczej ważne bo na dole w puszce zbiera się sporo śmiecia. Niedawno tez w sklepie rallyshop.pl taki filterek był (sparco) za 150zł. W tych cenach to wychodzi w sumie taniej niż kilkukrotna zmiana przyzwoitego papierowego.

Namieszałeś :) Co możesz powiedzieć na temat Pipercross ?

Psikać to wiem jak, kiedyś miałem stożek w civic-u. Muszę zapytać, czy Simota ma denko zaślepione.

napewno dobrze to przemyślałeś ?
tak jak slavol pisze, suchej wkładki nie znajdziesz, pozostają Ci tylko mokre wkłady które zabijają nasze przepływki.
Miałem na nowej przepływce i pojeździło to całe 2-3 miesiące..

napewno dobrze to przemyślałeś ?
tak jak slavol pisze, suchej wkładki nie znajdziesz, pozostają Ci tylko mokre wkłady które zabijają nasze przepływki.
Miałem na nowej przepływce i pojeździło to całe 2-3 miesiące..

Na razie tylko myślę nad tym. Im więcej doświadczonych osób, które używają bądź używały napisze tym więcej będę wiedział. Skoro przepływka dostanie, to może włożyć suchy, choć z drugiej strony nie będzie spełniał swojej roli...

są dobre suche filtry i to nad nimi by się zastanowił.
Poczytałem jeszcze forum fiata i lancii. Zdania podzielone,choć martwi mnie prawdopodobieństwo uszkodzenia przepływki. Tak więc rezygnuję ze sportowych wkładek...

jeśli chcesz zmienić a się obawiasz może spróbuj tak jak pisałem suchego sportowego stożka.

Od niedawna w Polsce pojawił się m.in AEM

jeśli chcesz zmienić a się obawiasz może spróbuj tak jak pisałem suchego sportowego stożka.

Od niedawna w Polsce pojawił się m.in AEM
stożek w jtd ?
nie mam miejsca nawet na puszczenie zimnego powietrza...
Pytanie kto ma/miał i jak się zachowywał samochód ?

w JTD 16v miałem stożek i gdyby nie to, że załatwił przepływkę jeździłby pewnie do dziś.

Zaciąg powietrza możesz mieć tuż za przednią kratką zderzaka albo błotniku przednim po stronie kierowcy

Namieszałeś :) Co możesz powiedzieć na temat Pipercross ?

Psikać to wiem jak, kiedyś miałem stożek w civic-u. Muszę zapytać, czy Simota ma denko zaślepione.

Nic nie mogę powiedzieć, poza tym że taką cenę wypatrzyłem niedawno.
Ja sam kupiłem auto z taką podobną jak te K&N którą pokazałeś, tylko Sparco, sporo tam było do zrobienia, ale nie z powodu filtra akurat. A tak to zwykłę filtry stosowałem dotąd. W jednej Alfie chce właśnie założyć ten Sparco, to za rok coś będę więcej wiedział.

Ja mam Simote już 3 rok. W przyszłym wkracza oryginalny :)

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Wkład. Stożek do diesla nic nie robi.

Nie. Mokry jest cały czas. Tylko sobie dmuchałem.

Do tego pordzewiały jest od wilgoci.

Amortyzatory
Powrót