Elektryczne szyby problem z podnoszeniem

KornelPL

Nowy
Auto
AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.
Witam,

Mam problem z moimi ele szybami. Opuszczaja sie ok, wystarczy nacisnac przycisk ale juz podnoszenie (zarowno z przodu jak i z tylu) to masakra. Nie dosc ze trzeba trzymac caly czas przycisk to i tak zdarzy sie im stanac w miejscu i jeszcze raz trzeba nacisnac przycisk, nie mowiac juz o tym ze predkosc podnoszenia sie tych szyb jest porownywalna do szybkosci wychodzenia z kryzysu gospodarczego. Domyslam sie ze trzeba przesmarowac prowadnice/mechanizm caly bo juz mialem auto z elektrcznymi szybami. Problemw tym ze nie mam pojecia jak sie za to zabrac moze mi cos podpowiecie Panowie ? Poki jest w miare cieplo i jako taka pogoda to chcialbym sie z tym uporac. Pozdrawiam i dziekuje za odp.

Raczej linki już mocno zardzewiały.Ja to zaniedbałem i niestety linka trzasła .Koszt naprawy niewielki ok 2 zł ale roboty sporo.Najlepiej wyjąć cały mechanizm a potem go smarować.

nasmaruj smarem silikonowym w sprayu prowadnice w których chodzi szyba(najlepiej rozebrać tapicerkę i w rodku w drzwiach prowadnice też nasmaruj) ,nastepnie wyczyć jakims detergentem listwy uszczelniające wewnetrzną i zewnetrzną(te które uszczelniają szybe aby woda nie wpływała do wnetrza drzw,choć i tak wpływa:) ) . I powinny migać szybki jak nowe.

---------- Post dodany o godzinie 13:08 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:07 ----------

Użyj tylko smaru silikonowego bo inny rozpusci z czasem uszczelki.

Nasmaruj smarem i siknij kontaktspray na wejscie i wyjscie z silniczaka el

Amortyzatory
Powrót