Wymiana osłony przegubu wewnętrznego

SG0240

Nowy
Auto
AR156 1,6TS 1999 r.
Przeszukałem forum, ale dokładnego opisu wymiany tej osłony nie znalazłem, dlatego proszę o pomoc kogoś, kto już to robił:
- czy trzeba wyjmować całą półoś, tj. odkręcać nakrętkę piasty koła i rozłączać zwrotnicę od wahacza?
- a może wystarczy tylko odkręcić 6 śrub manszety przegubu i zdjąć osłonę po usunięciu opasek,
- jaki rodzaj przegubu jest w silniku TS - homokinetyczny z kulkami, czy krzyżakowy?
- przypuszczam, że przegub jest smarowany smarem stałym, więc nie będzie potrzeby spuszczania oleju ze skrzyni.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Ponawiam, bo nie wierzę, że nie ma na forum fachowca, który nie wymieniał tej osłony.

mi ostatnio mechanik wymieniał, jak bym był przy nim to bym Ci powiedział co i jak. A tak to zostawiłem samochod i na drugi dzien do odbioru.

wydaje mi sie ze wystarczy tylko odkrecic przegub zdjąc segera i powinien zejsc bez problemu co do przegubu niewiem w 2.4 jtd kumpa były 3 przeguby homokinetyczne i jeden krzyzakowy

No to widzę, że bedę prekursorem - jak zrobię, to opiszę wszystko po kolei, co i jak.
Co prawda kiedyś ktoś na forum pisał, że nie trzeba wyjmować półosi - wystarczy tylko odkręcić 6 śrub manchety i można wymienić osłonę, ale coś nie za bardzo w to wierzę.

żeby wymienić osłonę któregokolwiek przegubu trzeba wyjąć półoś,czyli konieczne jest rozpięcie zawieszenia.
następnie trzeba zdjąć przegób z półosi po uprzednim zdjęciu zabezpieczenia specjalnymi szczypcami.dopiero wtedy można wymienić osłonę.
przeguby są homokinetyczne dlatego trzeba bardzo uważać przy ich demontażu żeby nie rozleciał się a kulki nie wyleciały.
montaż w odwrotnej kolejności.

do przegubów najlepiej stosować smar grafitowy.często jest już w komplecie z manszetą (osłoną).

Dzięki - tak właśnie myślałem.
Jeszcze tylko jedno pytanie:
- czy w celu rozłączenia przegubu trzeba (oprócz zdjęcia zabezpieczenia) odkręcić również 6 śrub z łbami na klucz imbusowy?

Wymieniałem ostatnio osłone przeguba ale zewnetrznego i wystarczy rozkrecic wachacze na końcówkach i robi się na tyle miejsca żeby wyciągnąć półoś. A zabezpieczenie to zwykły pierscień który trzeba rozchylić.:)

No to już wiem, co i jak bo właśnie kończę wymianę tej osłony, więc - tak, jak obiecałem - napiszę, jak to się robi.
1. odkręcamy nakrętkę półosi
2. rozpinamy przegub wahacza - ja rozpiąłem górny, ale można i dolny
3. rozpinamy przegub końcówki drążka,
4. wyjmujemy śrubę łączącą widelec amortyzatora z wahaczem dolnym
5. odkręcamy 6 śrub łączących przegub wewnętrzny półosi ze skrzynią biegów - robota przerąbana - potrzebny imbus sześciokątny 6 mm wyjątkowej mocy
6. wyjmujemy całą półoś z 2 przegubami
7. ponieważ przegub wewnętrzny jest nierozbieralny i stanowi całość z półosią, należy "rozpołowić" przegub zewnętrzny, zdjąć jego osłonę z półosi, a nastepnie zdjąć osłonę przegubu wewnętrznego
8. potem już sprawa prosta - nakładamy nową osłonę przegubu wewnętrznego, potem osłonę przegubu zewnętrznego, nakładamy nowy smar do obu przegubów, montujemy przegub zewnętrzny, montujemy opaski
9. tak przygotowaną półoś kompletną z 2 przegubami montujemy do samochodu.
10. żeby nie mieć w przyszłości problemów z odkręceniem 6 śrub przegubu, zakupiłem nowe śruby o identycznych wymiarach, ale z łbami sześciokątnymi

Teoretycznie widzę możliwość wykonania tej pracy na samochodzie, bez wyjmowania półosi i odkręcania tych nieszczęsnych 6 śrub przegubu, ale trzeba by mieć do tego wiele cierpliwości i kanał.

Ostatnia edycja:
Opis super,tylko z wymianą śrub trzeba zwrócić uwagę na twardość.Nie utwardzone śruby przy,którymś szybszym puszczeniu sprzęgła zostaną ścięte i skończy się jazda.Jeżeli założyłeś zwykłe radzę wymienić.

7. ponieważ przegub wewnętrzny jest nierozbieralny i stanowi całość z półosią, należy "rozpołowić" przegub zewnętrzny, zdjąć jego osłonę z półosi, a nastepnie zdjąć osłonę przegubu wewnętrznego

Troche pozno przeczytalem temat ale moze sie to komus na przyszlosc przyda.

Nie jest konieczne wyciaganie calej polosi do wymiany manszety. Trzeba rozpolowic przegub odkrecajac te nieszczesne imbusy a nastepnie zdjac dekielek z przegubu pod ktorym jest segier zabezpieczajacy. Po zdjeciu segiera przegub ladnie schodzi z polosi. Zakladamy nowa manszete i skladamy w odwrotnej kolejnosci.
Caly zabieg najlepiej przeprowadzac z kanalu, jesli nie posiadamy takowego najlepiej zdemontowac cala polos. Tu jest to ladnie opisane: http://www.forum.alfaholicy.org/zro...b_wew_od_strony_kierowcy_alfa_156_1_6_ts.html

Opis super,tylko z wymianą śrub trzeba zwrócić uwagę na twardość.Nie utwardzone śruby przy,którymś szybszym puszczeniu sprzęgła zostaną ścięte i skończy się jazda.Jeżeli założyłeś zwykłe radzę wymienić.

Dzięki za radę, ale ja o tym wiem i założyłem odpowiednie śruby.
Natomiast przy zastosowaniu śrub z łbami 6 kątnymi można je dokręcić tylko kluczem płaskim bo żadna normalna nasadka się nie mieści.

---------- Post dodany o godzinie 05:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 05:42 ----------

Troche pozno przeczytalem temat ale moze sie to komus na przyszlosc przyda.

Nie jest konieczne wyciaganie calej polosi do wymiany manszety. Trzeba rozpolowic przegub odkrecajac te nieszczesne imbusy a nastepnie zdjac dekielek z przegubu pod ktorym jest segier zabezpieczajacy. Po zdjeciu segiera przegub ladnie schodzi z polosi. Zakladamy nowa manszete i skladamy w odwrotnej kolejnosci.
Caly zabieg najlepiej przeprowadzac z kanalu, jesli nie posiadamy takowego najlepiej zdemontowac cala polos. Tu jest to ladnie opisane: http://www.forum.alfaholicy.org/zro...b_wew_od_strony_kierowcy_alfa_156_1_6_ts.html

Akurat z tym bym polemizował.
Technologicznie przegub wewnętrzny stanowi całość z półosią i nie powinien być niepotrzebnie rozbierany. Poza tym zdjęcie pokrywy przegubu nie jest takie proste, bo jest ona osadzona fabrycznie bardzo ciasno. Mocniejsze pobijanie domowymi sposobami mogłoby spowodować jej deformację, a potem kłopoty z założeniem i ewentualny wyciek smaru podczas pracy przegubu.
Zresztą podany przez Ciebie sposób w niczym nie ułatwia zadania bo i tak trzeba odkręcić te nieszczęsne 6 śrub.

Ostatnia edycja:
Potrzebuję Waszej pomocy, czy ktoś mi podpowie czym różnią się osłony przegubów wewnętrznych (prawa od lewej)? Dziś w sklepie facet zaśpiewał mi za prawą 60zł a za lewą 400 zł. Te, które miałam założone w aucie wydawały się być takie same dlatego nie rozumiem skąd taka rozbieżność w cenie.

Potrzebuję Waszej pomocy, czy ktoś mi podpowie czym różnią się osłony przegubów wewnętrznych (prawa od lewej)? Dziś w sklepie facet zaśpiewał mi za prawą 60zł a za lewą 400 zł. Te, które miałam założone w aucie wydawały się być takie same dlatego nie rozumiem skąd taka rozbieżność w cenie.
Facet nie wie co sprawdza. Także nie wracaj do niego. Osłony oryginalne kupisz dość tanio - ok 100 zł ze smarem szt.

Jest jeszcze opcja, że kobietę łatwiej oszukać :P Dzięki za odpowiedź, poszukam innego sklepu ;)

Witam, ja również musze wymienić osłone przegubu wewnętrznego jednak mam problem nigdzie nie mogę jej znaleźć. Dzwoniłem do znajomego mechanika który ma sklep z częsciami i stwierdził element jest nieosiągalny. Szukam po necie i wyskakuje mi tylko osłona przegubu zewnętrznego. Czy ktoś wie gdzie mogę znaleść tą osłone ew. czy pasuje z jakiegoś innego modelu?

- - - Updated - - -

Panowie bardzo przepraszam pomyliłem działy. Chodziło mi o przegub do Giulietty nie do 156

Amortyzatory
Powrót