• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

zawieszenie problem

• Autor wątku Autor wątku Ziomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Ziomek

Guest
Cześć.
Posiadam Alfe 156 2.0 TS z 2000 roku sedan, jest to sportpack.
Problem dotyczy poziomu zawieszenia, tył samochodu jest niżej, natomiast przód ok.
Generalnie auto wygląda jakby miało mocno załadowany bagażnik i 2 pasażerów z tyłu.
Czy problem leży po stronie amortyzatorów, sprężyn czy może czegoś innego?
Dziękuje.
Proszę zmienić tytuł

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hmmm...mogę się mylić, ale czy sedan miał montowane zawieszenie "nivo", chyba raczej nie. Amortyzator nie służy do "dźwigania" samochodu, tylko do tłumienia ruchu góra/dół, więc obstawiam raczej zużyte sprężyny, a może jeszcze masz gazownię w bagażniku, to zawsze coś jednak waży. Najlepiej gdzieś podjechać, kanał/podnośnik i popatrzeć co i jak.

sorki moj blad :) JFC jak amory lataja luzno to samochod na samej sprezynie bedzie stal nizej.

Po wymianie amorow samochod mi sie nico podniosl.

Ok, dzięki wielkie za pomoc.
Prawdopodobnie to wina sprężyn, w bagażniku jest gazownia ale z racji że samochód kupowałem od znajomego a on również jeździł w gazie efektu takiego nigdy nie miał.
P.S
Też witam Dąbrowiaka :)

W przypadku gazownika możnaby było się pokusić i wsadzić sprężyny ze sportowych Nivomatów (jeden zwój więcej, ale stosunkowo niskie).
Parę osób rezygnowało z nivo i pewnie zostały im sprężyny.

Butle mam 35l w kole zapasowym , nie wydaje mi się żeby to w jakiś mocny sposób obciążało samochód.

Źle Ci się wydaje...

35kg gazu + ~25 kilogramów zbiornik z osprzętem = ~60kg

Sportwagon jest cięższy od Berliny w Twojej wersji silnikowej o jakieś ~50kg

Dokładnie, a tak jak wspomniałem wcześniej znajomy też jeździł na gazie i nigdy mu tył nie opadł.
Na początek wymienie sprężyny i zobacze.

sprężyny i amortyzatory wymień

Amortyzatory
Powrót