• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

sensor/sterownik airbag i gałka zmiany biegów

quartzXXI

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9jtd 105KM 1998r
Witam. Mam takie oto 2, a w zasadzie 3 problemy.

Po pierwsze, któregoś pięknego dnia zachciało mi się wymienić żarówki od podświetlenia gałek od nawiewu, czego efektem po ich wymiane było małe spięcie i dymek w okolicach tego panelu.

Skutki były drastyczne, błąd poduszek na desce rozdzielczej i wiele wiele innych. Po wymianie wszystkich uszkodzonych bezpieczników pozostały mi takie problemy. Dalej wyświetla się błąd poduszek. I teraz tak, by przywrócić je do życia potrzebuje jakiegoś sterownika czy sensora airbagu tak ? Moja bella ma w standardzie 2 poduszki, więc jaki dokładnie sterownik potrzebuję ? (jakiś nr. seryjny czy konkretny model byłby mile widziany, a nawet link do allegro).
Druga sprawa to taka, że padło mi ogrzewanie tylnej szyby i obiegu wewnętrznego, po prostu po wciśnięciu przycisków nic kompletnie się nie dzieje (mam wersję bez klimy). Czy wymiana całego panelu pomoże ? Sprawdziłem błędy i nic nie wyskoczyło, jeśli chodzi o podłączenie ze komputerem od poduszek to się nie udało, więc podejrzewam że po prostu padł. Tak więc, ponawiam pytanie, wymiana panelu z tymi trzema pokrętłami powinno pomóc ?

noi kolejna sprawa odnośnie gałki zmiany biegów. Mam taką oto gałkę w swojej alfie

Uploaded with ImageShack.us

i nie mam pojęcia jak ją odkręcić. Powiedzmy że jest już trochę zjechana i chciałbym ją zamienić na jakąś inną. Sama ta "góra" się zdejmuje, ta gumowa część, potem zostaje plastik połączony z całą resztą, wybierakiem i tym czymś co się podnosi do zmiany biegu na wsteczny...To coś plastikowe z góry się zdejmuje ? nie chciałbym niczego uszkodzić a boje się robić to na siłe...

To wszystko, z góry dziękuję za pomoc :)

z elektroniką ci nie pomoge ale gałka może tak przed liftem sa nabijane po lifcie nakrecane

Gałka w wersjach JTD 1,9 ściąga się poprzez mocne pociągnięcie w górę. Tam jest wieloklin, który dość mocno siedzi. Odkręcaną gałkę miały 156 z silnikami 2,4 po FL.

porobiłem fotki żeby jakoś bardziej to wytłumaczyć
tak wygląda gała od zmiany biegów

kiedy ją wyciągnę do góry wygląda tak

a na dźwigni zostaje to plastikowe coś. Da się to wyciągnąć ? bo co za sens wyciągać samą gałkę, pozostawiając ten wystający plastik, przecież na to żaden inny zamiennik nie założe. Jak to wyciągnąć ( może wykręcić ? )

Masz przerobiony interfejs w celu połączenia z komputerem Airbagu ??

co to znaczy ? Nie znam się na tym, więc liczę na dość prosty język :)

porobiłem fotki żeby jakoś bardziej to wytłumaczyć
tak wygląda gała od zmiany biegów

kiedy ją wyciągnę do góry wygląda tak

a na dźwigni zostaje to plastikowe coś. Da się to wyciągnąć ? bo co za sens wyciągać samą gałkę, pozostawiając ten wystający plastik, przecież na to żaden inny zamiennik nie założe. Jak to wyciągnąć ( może wykręcić ? )

Czyli zeszła Ci część elastyczna a teraz musisz tamtą resztę zdjąć metodą siłową. Najlepiej podgrzej ją najpierw a potem chwyć przez grubszą szmatkę i pociągnij mocno do siebie. Swego czasu w jednej z AR musiałem usiąść między fotelami, żeby ją ściągnąć.

co to znaczy ? Nie znam się na tym, więc liczę na dość prosty język :)

Standartowy interfejs VAG umożliwia połączenie tylko z komputerem silnika, aby połączyć się z komputerem AIRBAGu lub ABSu, musisz go przerobić lub kupić przerobiony, schemat przeróbki jest gdzieś na forum.

powiedzmy ze sprawa wyglada nastepujaco, że wybór gdzie chcemy się połączyć leży po stronie programu w menu głównym. Nie pamiętam dokładnie jak to wyglądało, ale klika się oddzielnie jeśli chce się połączyć z głównym komputerem czy z tym komputerem/modułem/sterownikiem/nie mam pojęcia od poduszek powietrznych, klikając na te od poduszek, wybierasz wersję sterownika z odpowiednią liczbą poduszek powietrznych zamontowanych w samochodzie...noi cóż, moja ma 2 poduchy a i tak się nie łączy, zawsze wychodzi błąd połączenia, co innego gdy łącze się z głównym komputerem. Tam nie ma problemu, wszystko pięknie ładnie śmiga m.in odkryłem prawdziwy przebieg heh.

Co do tej plastikowej części od gałki zmiany biegów na zdjęciu nr3 rozumiem że nie muszę się obiawiać i mogę na chama to ściągać ?. To się sciąga tylko tą gorę czy razem z tym czymś co się podnosi do wrzucenia wstecznego ?

Ostatnia edycja:
Ona ma zejść sama. Zostanie Ci metalowy pręt na którym jest tulejka plastikowa do podnoszonego wstecznego.

powiedzmy ze sprawa wyglada nastepujaco, że wybór gdzie chcemy się połączyć leży po stronie programu w menu głównym. Nie pamiętam dokładnie jak to wyglądało, ale klika się oddzielnie jeśli chce się połączyć z głównym komputerem czy z tym komputerem/modułem/sterownikiem/nie mam pojęcia od poduszek powietrznych, klikając na te od poduszek, wybierasz wersję sterownika z odpowiednią liczbą poduszek powietrznych zamontowanych w samochodzie...noi cóż, moja ma 2 poduchy a i tak się nie łączy, zawsze wychodzi błąd połączenia, co innego gdy łącze się z głównym komputerem. Tam nie ma problemu, wszystko pięknie ładnie śmiga m.in odkryłem prawdziwy przebieg heh.

Co do tej plastikowej części od gałki zmiany biegów na zdjęciu nr3 rozumiem że nie muszę się obiawiać i mogę na chama to ściągać ?. To się sciąga tylko tą gorę czy razem z tym czymś co się podnosi do wrzucenia wstecznego ?

Tak ale prócz wyboru w programie z czym się ma łączyć musisz jeszcze przełączyć sam interfejs w tryb AIRBAG.

looknij tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...kl_dla_obslugi_rozszerzonej_o_abs_airbag.html

obcegi albo cos podloz pod galke, udez raz a dobrze mlotkiem w te obcegi od spodu i lapaj po aucie czesci, czas pracy:10sek ;)

obcegi albo cos podloz pod galke, udez raz a dobrze mlotkiem w te obcegi od spodu i lapaj po aucie czesci, czas pracy:10sek ;)

A nie szkoda szyby ?? :D
Pozatym w stosunku do gałki nie byłbym tak brutalny. Prócz tego, że ją ściągniesz możesz w tej sposób uszkodzić element plastikowy znajdujący się z tunelu środkowym, który odpowiada za poruszanie się dźwigni zmiany biegów. W najlepszym wypadku nic się nie stanie, a w najgorszym wyrwiesz kulę przez co nie wbijesz żadnego biegu.

Czyli jednym słowem trzeba podejść do tego w miarę na spokojnie. Może ktoś dysponuje fotką jak to wygląda po zdjęciu tego plastikowego elementu ? Czy gałki z różnych sklepów które mają uniwersalne wejścia podpasują do tego modelu ? Mowa tu o gałkach z norauto (nawet orginalnych typu sparco jak i tych mniej orginalnych ale dobrze wykonanych np. ze skóry). Niestety muszę czymś ją zastąpić, bo nie dość że ta gumowa część jak tak luźna że jak ją delikatnie pociągnie to mi wyskakuje do góry, to jeszcze w środku ten element z oznaczeniami, gdzie znajduje się konkretny bieg przekręca się w każdą możliwą stronę ;/

mały update.

Gałka wymieniona. Niestety choćbym miał wypruć wszystkie flaki nie było siły żeby wyciągnąć ten plastik, więc stwierdziłem że go po prostu połamie :) I tak się stało. Gałka została zakupiona i zamontowana bezproblemowo.

Nad pozostałymi problemami pracuję dalej. Wpierw zajmę się wymianą panelu z pokrętłami od nawiewu pod koniec przyszłego tygodnia. Zdam relacje co i jak

gałka wymieniona, panel nawiewów wymieniony i ogrzewanie tylnej szyby i obiegu wewnętrznego działa :)

Amortyzatory
Powrót