[156] Sondy Lambda

motofan

Nowy
Auto
Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic
Witajcie koledzy alfiści, założyłem temat ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Są oczywiście tematy jak sprawdzić sondę i tylko tyle.

Proszę kolegów alfistów o pomoc odnośnie 2.0 T.Spark 16V ponieważ pali mi 23l/100km i moje pytanie jest:

1) która sonda jest odpowiedzialna za spalanie, u mnie są dwie sondy
2) która jest z krótkim kabelkiem, a która z długim kabelkiem?

Mechanik powiedział że do wymiany jest sonda z lewej ale nie wiem jaki ma kabelek i za co jest odpowiedzialna. Jest tam tak ciasno że nie sposób zobaczyć od góry. Muszę zamówić sondę i muszę wiedzieć jaką. Proszę o udzielenie odpowiedzi znawców.

Z lewej od przodu czy od kierowcy?Jak od przodu to z lewej kabel jest dłuższy od tej z prawej strony.Najdłuzszy jest ten w 3 sondzie
Masz 3 katy i trzy sondy
Dwie te przy katalizatorach/przednich/
są odpowiedzialne za skład mieszanki
3 jest za 3 katem i odpowiada za sprawność kata.

Witajcie koledzy alfiści, założyłem temat ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Są oczywiście tematy jak sprawdzić sondę i tylko tyle.

Proszę kolegów alfistów o pomoc odnośnie 2.0 T.Spark 16V ponieważ pali mi 23l/100km i moje pytanie jest:

1) która sonda jest odpowiedzialna za spalanie, u mnie są dwie sondy
2) która jest z krótkim kabelkiem, a która z długim kabelkiem?

Mechanik powiedział że do wymiany jest sonda z lewej ale nie wiem jaki ma kabelek i za co jest odpowiedzialna. Jest tam tak ciasno że nie sposób zobaczyć od góry. Muszę zamówić sondę i muszę wiedzieć jaką. Proszę o udzielenie odpowiedzi znawców.
Z opisu widać że autko masz z 1999r a w tym roczniku były silniki z 1 sondą i jednym katem.

tak auto jest z 99r, ten wspaniały mechanik powiedział że mam dwie sondy ale nie wiem jak mam mu wierzyć a sam aż na tyle się nie znam, jednak powiedział że do wymiany jest ta pierwsza z lewej stojąc przodem do maski. I teraz nie wiem jaką mam zamówić czy z krótkim kabelkiem czy długim :o

No to tak, udało mi się wykonać kilka fotek co prawda jest już ciemno ale coś widać, przepraszam za jakość zdjęć. Tak więc jak na mój wzrok udało mi się odnaleźć tylko jedną sondę z czterema kabelkami, nie wiem czy są w T.Sparkach inne sondy niż 4-o przewodowe. Ogólnie znalazłem 4 wtyczki i tylko jedna mi pasuje na sondę. Ta na zdjęciu poniżej w czerwonym kółeczku jest 4-o przewodowa. W zielonych kółeczkach to jakieś wtyki trzy i dwu pinowe które nie wiem do czego służą i czy to są również sondy?

dsc00424c.jpg

dsc00425i.jpg

dsc00422f.jpg

dsc00423jo.jpg

dsc00429yn.jpg

i po oględzinach kolegów proszę o potwierdzenie ile widzicie sond?

Ostatnia edycja:
sonda to ta w czerwonym kółeczku 100% wiecej nie masz ten niebieski to czujnik Halla, teraz wiem,a reszta to nie sondy

Dzięki Cubus00 za odpowiedź, a wiesz jak długi ona ma kabelek? czy jak ma krótki a kupię z długim to czy to będzie przeszkadzać?

PS jak tam Twoje autko? naprawiłeś bo czytałem wcześniej że miałeś jakieś problemy z rozruchem

Ostatnia edycja:
Zdecydowanie doradzam, to co ma być....czyli bosch 0 258 006 190, bo taka też do Twojej (i mojej:D) wychodzi.

Dzięki Cubus00 za odpowiedź, a wiesz jak długi ona ma kabelek? czy jak ma krótki a kupię z długim to czy to będzie przeszkadzać?

PS jak tam Twoje autko? naprawiłeś bo czytałem wcześniej że miałeś jakieś problemy z rozruchem

dzieki za troske, moje autko ma mnie w nosie zeby jechac musze ja zagrzać do 70 st a i tak podczas jazy fiksuje jak by za mało paliwa na zimnym wrecz stoi obroty prawie zerowe

Zdecydowanie doradzam, to co ma być....czyli bosch 0 258 006 190, bo taka też do Twojej (i mojej:D) wychodzi.

jesli sie nie myle to w 1.6ts też taką mam. 1.6, 1.8, 2.0ts z początków produkcji do silnika po lifcie miały takie same sondy.

Kolego motonaf - powinienes miec tam 1 sonde. Zawsze możesz sie wczołgac i sprawdzic okolice katalizatora, ale cos mi mówi że musi byc 1:)

Jest teoretycznie i praktycznie na 99% jedna. Wczołgać nie za bardzo, nie ma warunków na dworze ciemno i mokro. Stwierdzono że jest tam z długim kabelkiem więc taką zamówię.

Kolego Cubus00 życzę abyś naprawił autko. Ja dziś swoją naprawiłem. Objawy były takie że był mułowaty, dusił się przy dodaniu gazu, obroty falowały a dopiero od 3000 tyś obrotów szedł. Odpowiedzialne były świece. Teraz kręci się w pełnym zakresie obrotów.

PS musi być rozwiązanie na dolegliwości Twojej Alfy.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót