Problem między 2000obr. a 3000obr

• Autor wątku Autor wątku grzegorz888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorz888

Guest
Witam jestem posiadaczem alfy 156 2.4jtd 136km i ma pewien problem podczas normalnej jazdy auto mi się muli ale tylko przy obr2000 do 3000obr po wyżej jest ok turbina normalnie się załańcza , jest to na każdym biegu filtr paliwa wymieniony,węże od turbo sprawdzone ok .Może ktos ma na to jakąś rade

Zamulone od niskich obrotó... Maciek pisał posta na ten temat (że coś tam się przestawia) Jak przy nikski obrotach szarpie delikatnie, to przetargać naście kilometrów i przejdzie.

Witam jestem posiadaczem alfy 156 2.4jtd 136km i ma pewien problem podczas normalnej jazdy auto mi się muli ale tylko przy obr2000 do 3000obr po wyżej jest ok turbina normalnie się załańcza , jest to na każdym biegu filtr paliwa wymieniony,węże od turbo sprawdzone ok .Może ktos ma na to jakąś rade

przepływka do wymiany, spróbuj przeczyścić delikatnie tzw. gorący drucik jak pomoże to masz odpowiedź

w benzynie to raczej świece byłyby do wymiany. wiem że tu są żarniki. proponuję przeszukać forum ewentualnie popytać dieslowców

Przepływka raz ( choc niekoniecznie).Stawiam na EGR.Zaślep go poprostu.Kolega miał identyczny objaw,po zaślepieniu zero problemów.

ja mam podobnie w mojej 2.5 v6 przed morzami bylo ok stala teraz jakeis 2 dni i kreci sie do 2 tys obr. i przerwya wiecej nie idize wycisnac zniej bo samo czynie przerywa i sa szarpania:/ swiece nowki platynowe

Zaślepienie EGR-a nictu nie pomoże, fakt kolega rybakmj ma rację, pewnie przepływomierz będzie do wymiany, a ja z ciekawości spytam Kali`ego co to jest ten "drucik" i gdzie go szukać?

Zaślepienie EGR-a nictu nie pomoże, fakt kolega rybakmj ma rację, pewnie przepływomierz będzie do wymiany, a ja z ciekawości spytam Kali`ego co to jest ten "drucik" i gdzie go szukać?

drucik jest w środku przepływomierza w tym module pomiaru, tylko bardzo delikatnie się z nim obchodź

u mnie problem sie sam rozwiązał poprostu cos zamarzło w niej dzis juz jest ok

chlopaki chyba jak by to byla przepływka to on by śię nie wkręcał na obroty a on śię wkręca tylko podczas jazdy głupieje tak jak by dostawał mało paliwa a pochwil jak przekroczy 3000obr to wszystko wraca do normy (ma takie szarpania)

Objaw padającej przepłwyki to własnie nie równe,nie ciągłe przyspieszanie,takie poszarpywanie.Czyszczenie moze pomóc,ale i tak samo może spowodować natychmiastowy zgon przepływomierza.Najlepiej to robić ultra dźwiekami.

Egr w brew pozorom ,może powodować mulenie,wystarczy ,że będzie przytwarty,lub jego praca podczas wciskania gazu nie będzie płynna ( nie zamknie sie natychmiastowo).Kolega z 2,4 136 km miał kaki przypadek u siebie,auto ładnie się wkręcało,ale wokolicach 2500 obro do 3000 byla taka jakby przerwa i potme znowu kop.Ja bym zaślepił profilaktycznie.

Auto dużo ma nalotu,może kat przypchany?? Umnie gdy kat był przytkany,dół zginoł do 25000 obr.

Objaw padającej przepłwyki to własnie nie równe,nie ciągłe przyspieszanie,takie poszarpywanie.Czyszczenie moze pomóc,ale i tak samo może spowodować natychmiastowy zgon przepływomierza.Najlepiej to robić ultra dźwiekami.

Egr w brew pozorom ,może powodować mulenie,wystarczy ,że będzie przytwarty,lub jego praca podczas wciskania gazu nie będzie płynna ( nie zamknie sie natychmiastowo).Kolega z 2,4 136 km miał kaki przypadek u siebie,auto ładnie się wkręcało,ale wokolicach 2500 obro do 3000 byla taka jakby przerwa i potme znowu kop.Ja bym zaślepił profilaktycznie.

Auto dużo ma nalotu,może kat przypchany?? Umnie gdy kat był przytkany,dół zginoł do 25000 obr.

koloego Rybakmj tak jak napisałeś z tym egrem właśnie mam tak samo a jak sprawdzić czy on jest ok bo jak dobrze se przypominam to chyba ma wśrodku mębrame ale niejestem pewny bo zaślepić go to jest wyjscie tymczasowo

Najłatwiej to go wyjać,podpiąć pod akumulator i zobaczyć czy iglica elektromagnesu sie porusza swobodnie.Jeśli iglica się zamknie możesz wstrzyknąć wd40 i zobaczyć czy zawór przecieknie,jesli nastąpi przeciek ,wówacza masz pewność ,że iglica nie chodzi w pełnym zakresie.Tę sama próbę możesz wykonać z powietrzem spręzonym (większa pewność).Tak samo podczas jazdy,iglica się nie domyka podczas wciskania pedału gazu ( cykl całkowitego zamknięcia EGR) i ciśnienie sobie ucieka powodując niepłynne ,słabsze przyspieszanie.

Tu masz manual do zaślepienia EGR w twoim aucie i uwierz mi to nie jest doraźna/chwilowa pomoc tylko pozbycie się problemu z EGR już na stałe:

http://www.forum.alfaholicy.org/zro...lation_czyszczenie_2_4jtd_10v_1_9_jtd_8v.html

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót