Pytanie co do zestawu bose

• Autor wątku Autor wątku ExO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ExO

Nowy
Auto
AR 156 2.5 V6
Mam zapytanie, czy w modelach 156 gdzie nie było nagłośnienia bose, fabryka prowadziła okablowanie?

Zamierzam do swojej 156 włożyć subufer i wzmacniacz z tego zestawu. No i gdzie zacząć poszukiwania w razie czego kostki.

Fabryka zamontowała okablowanie do stand. zestawu. Do Bose masz grubsze przewody, trzeba okablowanie pociągnąć, przy okazji można wygłuszyć drzwi matami. Dalej to już sam montaż, trzeba się przyjrzeć jak subwoofer zamontowany jest oryginalnie, jak zamontowany wzmacniacz i tak też to wykonać.

Teraz - czy to się opłaca? Niektórzy twierdzą, że nie. Bo stand. Bose nie powala jakością dźwięku, pewnie będzie grało o niebo lepiej niż stad. zestaw, ale daleką jest oferowana jakość jakiej można by się spodziewać po tej marce.

Sam zastanawiam się nad montażem tego Bose zestawu do siebie, tyle że z oryginalnego od 156-stki wziąłbym tylko subwoofer, wzmacniacz, zmieniarka bo nie ukrywam - bardzo pasuje mi ich zabudowa i zgranie w radioodtwarzaczem. Głośniki w drzwiach zastąpiłbym lepszymi, bardziej adekwatnymi do renomy tej marki. Nie jestem maniakiem car audio, ale chciałbym czegoś lepszego niż oryginalny zestaw.

Widziałem ten temat kiedyś :D Nie wiem jak Bose może sygnować to swoją nazwą, poszli na totalną łatwiznę, słaba jakość podzespołów.

Ale co jeżeli chodzi o sam subufer i wzmak?

Tak jak pisałem nie chce kupować całego zestawu tylko te dwa elementy. Zależy mi na subuferze, a nie chce pakować do mojej ar wielkiej skrzyni basowej czy jakiejs tuby.

Ale co jeżeli chodzi o sam subufer i wzmak?

Tak jak pisałem nie chce kupować całego zestawu tylko te dwa elementy. Zależy mi na subuferze, a nie chce pakować do mojej ar wielkiej skrzyni basowej czy jakiejs tuby.
A nie lepiej dołożyc do fabrycznych głośników wzmaka i subwoofer albo skrzynie np. Magnata? Ja tak właśnie zrobiłem i gra fajniutko

Co do Bose wiadomo gra lepiej niż seria fajnie upchane pochowane ale rewelacji nie ma. Zrób tak jak kolega niżej napisał kup jakiś tam wzmacniacz lepsze głośniki z przodu i jakąś nie duża skrzyneczkę żeby basik był i będzie ok Ja w bagażniku wożę koło zapasowe i nie wyobrażam se tam jeszcze suba..

Co do Bose wiadomo gra lepiej niż seria fajnie upchane pochowane ale rewelacji nie ma. Zrób tak jak kolega niżej napisał kup jakiś tam wzmacniacz lepsze głośniki z przodu i jakąś nie duża skrzyneczkę żeby basik był i będzie ok Ja w bagażniku wożę koło zapasowe i nie wyobrażam se tam jeszcze suba..
To będzie najprostsze rozwiązanie bo fabryczny zestaw Bose faktycznie nie powala.

do SW jeszcze się opłaci wstawić suba ze wzmakiem od BOSE bo całkiem ładnie to gra i nie zagraci bagażnika.
natomiast w sedanie to porażka!
basu bardzo mało i tylna półka się "wzbudza".

do SW jeszcze się opłaci wstawić suba ze wzmakiem od BOSE bo całkiem ładnie to gra i nie zagraci bagażnika.
natomiast w sedanie to porażka!
basu bardzo mało i tylna półka się "wzbudza".
Jeśli zakupiłby skrzynie jak ja to jeszcze nie jest tak tragicznie przynajmniej jak dla mnie bagaży jako takich nie worze a jeśli trzeba coś przewieśc zawsze można sprzęcik odłączyc i wyciagnąc.

Koledzy a ktoś już z was zmieniał na jakieś głośniki innej firmy "lepsze", macie jakieś typy co tam było by dobrze zamontować zamiast standardów. U mnie rzeczywiście słabo to wszystko brzmi i tak się zastanawiam ile taka zabawa może kosztować, jak bym chciał coś zmienić, choćby tylko z przodu w drzwiach na lepsze. Jakieś konkretne marki>? Nie jestem jakimś melomanem ale lubię jak wszystko ładnie gra:D, czy okablowanie też trzeba zmieniać jak się montuje lepsze głośniki ? pozdrawiam.

Koledzy a ktoś już z was zmieniał na jakieś głośniki innej firmy "lepsze", macie jakieś typy co tam było by dobrze zamontować zamiast standardów. U mnie rzeczywiście słabo to wszystko brzmi i tak się zastanawiam ile taka zabawa może kosztować, jak bym chciał coś zmienić, choćby tylko z przodu w drzwiach na lepsze. Jakieś konkretne marki>? Nie jestem jakimś melomanem ale lubię jak wszystko ładnie gra:D, czy okablowanie też trzeba zmieniać jak się montuje lepsze głośniki ? pozdrawiam.
zobacz np. tu http://www.forum.alfaholicy.org/car_audio/13388-156_glosniki.html

Czy taka tuba w bagażniku jest konieczna jeśli się buduje jakieś lepsze car audio czy raczej to tylko do "dudnienia" tam się instaluje>? Nie zależy mi aby mi klapę od bagażnika basy wyrywały ale żeby był czysty i ładny dźwięk, w podszybiu na tylnej klapie są jakby zaznaczone miejsca na 2 głośniki ja tam nic nie mam i czy można by było takie w to miejsce zainstalować>?
Te głośniki Magnat> to jakaś dobra firma pytam bo nie orientuje się w tym>
Czy Hertz jest lepszy? Tyle tych wartości że już nic nie kumam... i się pogubiłem.:D Może ktoś ma w swoim aucie i pochwali się co i jak należy dobierać. pozdrawiam.

Czy taka tuba w bagażniku jest konieczna jeśli się buduje jakieś lepsze car audio czy raczej to tylko do "dudnienia" tam się instaluje>? Nie zależy mi aby mi klapę od bagażnika basy wyrywały ale żeby był czysty i ładny dźwięk, w podszybiu na tylnej klapie są jakby zaznaczone miejsca na 2 głośniki ja tam nic nie mam i czy można by było takie w to miejsce zainstalować>?
Te głośniki Magnat> to jakaś dobra firma pytam bo nie orientuje się w tym>
Czy Hertz jest lepszy? Tyle tych wartości że już nic nie kumam... i się pogubiłem.:D Może ktoś ma w swoim aucie i pochwali się co i jak należy dobierać. pozdrawiam.
Swego czasu mialem w Civicu z tyłu w półce Magnaty 6x9" po 2 miesiącach użytkowania jeden zaczął już troche charczec.Gdybym teraz miał wybierac a pewnie na wiosne zmienie głośniki w dzwiach i może doloże w tylnią półke to całkiem możliwe,że skusze sie właśnie na Hertza. Tu masz linka dotych Magnatów przynajmniej tanie sa:) http://allegro.pl/magnat-edition-693-260w-wyprzedaz-modelu-gw-fv-i1389671088.html grały w miare dobrze zakupiłem je w zestawie Skrzynia Basowa,wzmak 4 kanałowy 1000watt,głosniki 6x9" i orginalne okablowanie wszystko Magnata. Co do miejsca w półce tylnej niby jest tam miejsce na głośniki i 6x9" powinny tam wejśc bez problemu ja ich akurat nie mam. Co do wybo

Chyba jednak pójdę za Waszymi radami, nie będę kombinował z tym BOSE.

Czyli mając stand. radioodtwarzacz CD + 6 głośników chciałbym coś takiego:
- wymiana kompletu głośników + dodatkowo montaż w tylniej półce dwóch 6x9;
- do tego kompletu jakiś wzmacniacz;
- wygłuszenie drzwi;
- nie muszę mieć tuby, wożę często sporo klamotów, a 156-stka to nie Siena z 500L kufrem :D

Nie mam doświadczenia z car audio, czy takie rozłożenie głośników jest sensowne:

Przód: 2x tweeter + 2x średnio - niskotonowy.
Tył: 2x niskotonowy lub średniotonowy (drzwi), 2x tweeter + 2x średniotonowy (półka).

Co do wzmacniacza to bez szaleństwa, dobry, kompaktowy. Liczy się aby nie sprawiał problemów natury elektrycznej, sprawdzona marka, mały rozmiar, nie musi być dużej mocy, raczej średniej lub małej mocy (co by mi akumulatora nie pożerał :D ).

Ja mam u siebie założone głośniki Pioneer TS-1785 + wygłuszone drzwi na przodzie i Boshmana na tyle. Do tego wzmacniacz 4 kanałowy Voicekraft (podpięty przód i subwoofer) , subwoofer Hertz DS 250 i radio JVC. Całość bardzo ładnie gra, a cały zestaw nie był zbytnio kosztowny.

Ja mam seryjny pełny zestaw BOSE niestety nie spełnia moich oczekiwań.
Chcę wymienić seryjny wzmacniacz na mocniejszy (400W) i dać skrzynię z głębokim basem

A moje pytanie czy da się jakoś wykorzystać seryjną instalację od wzmacniacza aby podłączyć niesryjny?
Ma ktoś schemat podłączenia tej kostki?

Nie chce mi się rozbierać tapicerki i ciągnąc kabli sygnałowych od seryjnego radia ani podpinac napięcia bezpośrednio pod akumulator.

No chyba że seryjna instalacje tego nie wytrzyma co sądzicie?

Amortyzatory
Powrót