dziwny dzwięk pod radiem

• Autor wątku Autor wątku alfa_ostrów
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfa_ostrów

Guest
Witam zakupiłem wczoraj alfe 156 2.5 v6 dzisiaj rano wchodząc do auta i przekręcając kluczyk usłyszałem jakby wycie z okolic pokręteł od klimy, na początku myślałem że to radio ale po wyjęciu stwierdzilem że to gdzieś niżej, co to może być ? po jakimś czasie ustaje.

Dam rade to wymienić samemu jeśli mam słabe umiejętności związane z mechaniką pojazdów ? :)

Ja sie do niego dobrałem przy okazji demontażu radia i tych pokreteł od nawiewów. Prosta operacja, bedziesz potrzebował jakis mały klucz imbusowy, teraz juz nie pamietam jaki, ale jak sie dobrze przyjrzysz to zobaczysz, no i mieszek od biegów trzeba delikatnie zdjąc, bo tam ta plastikowa srodkowa konsola tez jest mocowana:) ogólnie prosta sprawa.

trzeba ściągnąć środkową konsolę, ale ten czujnik raczej jakiegoś głośnego wycia nie ma szans wydawać. Posłuchaj dokładnie czy to nie silnik od nawiewu, jest za schowkiem w nogach pasażera. Dźwięk się może przenosić a silnik od nawiewu to już hałasuje mocno. Najlepiej sprawdź wyłączając nawiew w czasie tego wycia

wyje nie zależnie czy jest włączony nawiew czy wyłączony, czy jest klima, czy nie ma... po chwili to wycie ustaje, hm spróbuje rozkręcić i zobacze co tam może wyć, dzięki wielkie za porady odezwe sie jak już coś bede wiedział

Kolego prosta sprawa, mały inbus jak pisali wcześniej i śrubokręt krzyżowy. Masz pod mieszkiem od lewarka 4 śrubki chyba pod radiem 2 i pod popielniczka 2, zdejmujesz mieszek od lewarka odkręcasz te śrubki następnie za popielniczką jeszcze dwie, wyciągasz radio i wykręcasz dwie ostatnie i teraz zsuwasz powoli pokrętła od panelu klimy i od spodu wyciągasz całą konsole środkową. Czujnik temperatury znajduje się pod pokrętłami zobaczysz taki mały wiatraczek, wyczyść go porządnie bo on jest na pewno zabrudzony bo na nim osadza się mnóstwo kurzu. Następnie nasmaruj dziada żeby nie jęczał i poskładaj wszystko do kupy w odwrotnej kolejności. Enter

Dzięki, mam jeszcze jedno pytanie, silnik mi sie nie dogrzewa i czasami miga marchewka, najczęściej w mieście.
co to może być ? Termostat ?

Sprawdź sobie czy wąż idący od termostatu do chłodnicy, ten na górze jest ciepły zaraz jak odpalisz po krótkim czasie. Jeśli tak to otwarty jest termostat i chyba wymiana będzie konieczna.

w którym mniej więcej mmiejscu jest termostat ? sory chłopaki ale jestem kompletnie zielony...

Amortyzatory
Powrót