dwa problemiki.

• Autor wątku Autor wątku ulim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ulim

Nowy
Auto
Alfa 156 1.9 JTD 16V 126KM 2003r.
jak w temacie,mam dwa problemy:
1. jak moge wykrecic dysze sprywskiwaczy?
2. co moze byc powodem wahania sie obrotow toz po rozruchu? wahania sa ok dwusekundowe i zdazaja sie zadko(nie wiem czy nie ma na to wplyw postoju np. na wzniesieniu). dzieki z gory za pomoc!

2-silnik krokowy pracuje,mam takie same objawy po odpaleniu nie zawsze obroty się na sekundę zwiększą ale nie znacznie i opadną i dalej chodzi równo.Mechanik stwierdził że to właśnie ten silniczek pracuje.Już się do tego przyzwyczaiłem i nie kombinuje co by nie pogorszyć tym bardziej że to w niczym nie przeszkadza ;D

2-silnik krokowy pracuje,mam takie same objawy po odpaleniu nie zawsze obroty się na sekundę zwiększą ale nie znacznie i opadną i dalej chodzi równo.Mechanik stwierdził że to właśnie ten silniczek pracuje.Już się do tego przyzwyczaiłem i nie kombinuje co by nie pogorszyć tym bardziej że to w niczym nie przeszkadza ;D

Ale kolega ma Alfę 156 1.9 JTD 16V 126KM 2003r. (pomijając że M-jety miały 140 albo 150 PS, ale to taki szczegół) a nie jak ty benzynę.

Najprawdopodobniej to regulator ciśnienia paliwa albo pompa CR. Można spokojnie wszystko przeczyścić i będzie ok. Temat już poruszany na forum:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/23852-czyszczenie_regulatora_cisnienia_paliwa_jtd.html
Pozdrawiam

Sumka33 napisał:
"......pomijając że M-jety miały 140 albo 150 PS, ale to taki szczegół."
Nie wszystkie kolego..... też mam 126 konnego M-Jet'a. Auto z rynku francuskiego silnik był montowany/produkowany w 2003-2004 roku.
Pozdr.
DF

Chyba była wersja z przyciętą mocą na rynki, gdzie OC płacą od mocy, a nie od pojemności...chyba :confused::)

2. co moze byc powodem wahania sie obrotow toz po rozruchu? wahania sa ok dwusekundowe i zdazaja sie zadko(nie wiem czy nie ma na to wplyw postoju np. na wzniesieniu). dzieki z gory za pomoc!

Czy dzieje się też tak,ze obroty stopniowo wzrastają, a później opadają przy wciśnięciu pedału sprzęgła? Jeżeli tak, to albo silniczek krokowy, albo gumy łączące przepustnice są pęknięte i zasysają powietrze.

w tym czasie nie mam wciśnietego sprzęgła. wiec przychodzi mi tylko nic z tym nie robić...

tak kolego,moja właśnie jest z francji i ma 93KW 126KM wiec niesłusznie uważasz ze nie ma. ale szczerze uważam ze okropnie rzadki ten motor;)

Amortyzatory
Powrót