Zakup grupowy rozpórek do 156

lukaszb

Nowy
Auto
Alfa Romeo Gtv '96 2.0 TS
Witam :)

Po wydaje mi się udanej akcji z robieniem rozpórek do Gtv, przyszedł czas na zrobienie ich do 156 :) Oczywiście jeżeli znajdzie się chociaż kilku chętnych ale wydaje mi się, że nie będzie z tym problemu :) Ale po kolei: tematy o rozpórkach do Gtv:

http://www.forum.alfaholicy.org/czesci/63461-rozporki_do_gtv_2_0_twin_spark.html
http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_gtv_spider/56434-zakup_grupowy_rozporek_do_2_0_twin_spark.html

Teraz odnośnie rozpórek do 156, dysponuje tylko takim zdjęciem:

A niestety do przymiarek będziemy mieli V6 lub 1.9 JTD. Nie mam w związku z tym pojęcia czy rozpórki do różnych wersji silnikowych są takie same czy nie... Macie może jakieś zdjęcia z pod masek z rozpórkami ? A może ktoś wie czy są "uniwersalne" ? Kolejny temat to, może ktoś z Was ma rozpórkę i pożyczył by jej na około 2 tygodnie ? Bo łatwiej wtedy by było zrobić kopie niż tak ze zdjęcia... Ale jak będzie trzeba to i ze zdjęcia zrobimy ;)

Tylko bez konkretniejszych danych mam problem z wyceną ale powiedzmy tak:

-Stal zwykła lakierowana proszkowo (co do koloru to można zrobić głosowanie ale wszystkie muszą być w takim samym) maks 200zł
-Stal nierdzewna, polerowana maks 280zł

Ogólnie to chce żeby cena była taka jak w przypadku Gtv ale na zdjęciu widzę np przewężenie przy zbiorniczku z płynem hamulcowym a nie chcę później podnosić ceny więc w razie czego będzie po prostu taniej :)

Więc tak, jeżeli ktoś jest zainteresowany to wpisywać się o jaką rozpórkę chodzi i jaki silnik czyli np tak:

lukaszb, lakierowana, 2.0 TS

Od razu też napiszę, że nawet jeżeli rozpórki się różnią w zależności od silnika to jak zbierze się chociaż po 3 osoby z danym silnikiem to zrobimy rozpórki :)

A i już ostatnia sprawa, po "zamknięciu" listy pobieram symboliczną zaliczkę 50zł bo do Gtv było dużo chętnych a teraz się bujam z kilkoma rozpórkami bo się rozmyślili lub kontakt się urwał...

Pozdrawiam

Maciek2306-156, lakierowana, 2.4 jtd
P.S. jakby trzeba było wpaśc na przymiarkę moim 2.4 jtd to mogę postarac się przyjechac;)

Wiem Maćku :) Ty masz 10v czy 20v ? Pod maską masz tak jak na zdjęciu które wkleiłem ? No a ogólnie to obiecuje, że pierwsza gotowa będzie dla Ciebie :) Bo już tyle czekasz, że aż mi głupio...

Wiem Maćku :) Ty masz 10v czy 20v ? Pod maską masz tak jak na zdjęciu które wkleiłem ? No a ogólnie to obiecuje, że pierwsza gotowa będzie dla Ciebie :) Bo już tyle czekasz, że aż mi głupio...

Ja mam 10v, ale z tego co widzę to wiele się nie różni u mnie pod maską w stosunku do tego co na zdjeciu masz;) No ja mam nadzieję bo już doczekac się nie moge;) Jak coś to pisz i wpadnę na przymiarkę;P

Do 147 też będą pasowały.

Przewężenia nie musi być, wystarczy przesunąć rozpórkę w stronę grodzi, to wszystko. Lub tam dać śrubę rzymską.

kylo1986- lakierowana,2.5 V6
P.S. Chyba NOVITEC robił uniwersalną rozpórkę, patent ze śrubą rzymską mi odpowiada jak coś

Patent ze śrubą rzymską jest bardzo dobry. Pozwala na właściwe rozparcie kielichów - niby auto każde takie samo, ale bywa z tym różnie - zwłaszcza, jeśli samochód ma jakąś przeszłość kolizyjną.

O kompletach nie ma mowy moim zdaniem. Za mało chętnych. Jak masz osłone stalową pod silnikiem to już ci dół bardzo dobrze usztywnia. Więc lepiej kupić porządną osłonę od twardego (w styczniu mają być, teraz trzeba się na liście wpisać) i która spełnia dwie funkcje. Góra owszem idzie rozpórka i wielu będzie chciało takową, tył nie wszyscy chcą bo albo butla albo inny powód dla którego nie chcą.

---------- Post added at 16:56 ---------- Previous post was at 16:54 ----------

SCHNNAZZI, lakierowana (na czerwono), AR 156 1.6 T.S 1998r.

Nie wiem jak ma Ci taka osłona cokolwiek usztywnić, skoro nie pracuje na punktach podparcia zawieszenia, to raz. Dwa, że powierzchnia płaska bardzo łatwo pracuje na zginanie, więc i to dziwne. Jak dla mnie to efekt placebo.

A więc tak, w tej chwili nie planujemy robienia rozpórek ze śrubą rzymską. Za to dolne o ile są jednakowe dla różnych wersji silnikowych bardzo chętnie :) też fanie by było jak by ktoś miał fotki to bym wstępnie wycenił. Proszę też o zdjęcia tylnej może akurat się uda zrobić na prawdę komplety.

Wszystko wskazuje na to, że zrobimy rozpórki bez przewężenia z rurką puszczoną jak najbliżej grodzi. Powinny pasować wtedy do każdej wersji i nie blokować dostępu do zbiorniczków.

Poprawiam listę i proszę niech następna osoba ją kopiuje i dopisuje siebie.

1. Maciek2306-156, lakierowana, 2.4 jtd
2.
3.
SCHNNAZZI, lakierowana (na czerwono),
AR
156 1.6 T.S 1998r.

Wszystko wskazuje na to, że zrobimy rozpórki bez przewężenia z rurką puszczoną jak najbliżej grodzi. Powinny pasować wtedy do każdej wersji i nie blokować dostępu do zbiorniczków.

Chętnie się wpiszę, jak już powstanie "prototyp" i zostanie przetestowany :) bo dziś w sumie nie wiadomo na co te zapisy ;)

Zapisy są po to żeby wiedzieć ilu będzie chętnych. Nie bój się o efekt. Znając chłopaków to będzie wszystko porządnie zrobione a nie jaki badziew z allegro niewiadomego pochodzenia. Zapisuj się ;p

Zapisy są po to żeby wiedzieć ilu będzie chętnych.

W takim razie:

1. Maciek2306-156, lakierowana, 2.4 jtd
2.
3. SCHNNAZZI, lakierowana (na czerwono), AR 156 1.6 T.S 1998r.
4. KID, lakierowana (na czerwono), 1.9 JTDm 2005r.

:D

Możecie mnie zapisać na listę chętnych.

Lakierowana na czerwono do AR 156 2.5V6 z 2000r.

Nie wiem jak ma Ci taka osłona cokolwiek usztywnić, skoro nie pracuje na punktach podparcia zawieszenia, to raz. Dwa, że powierzchnia płaska bardzo łatwo pracuje na zginanie, więc i to dziwne. Jak dla mnie to efekt placebo.

Na tej fotce widać co daje metalowa osłona, jak jest zrobiona z grubej blachy, to trochę usztywnia połączenie tych dwóch punktów
DCP_0231a2.jpg

Natomiast sama rozpórka dolna wygląda tak
dcp_0220.jpgDCP_0230b.JPG
Ogólnie łatwa do wykonania

A co do kolory to głos większości- czyli czerwony bardzo mi odpowiada :)
A co rozpórki to do kompletu mi się taka na zadek marzy
Alfa 156 rear lab.jpg

Ostatnia edycja:
mocowania dolnej OMP zabardzo odstaja wg mnie, spokojnie mogla byc lekko gieta z profilowanym mocowaniem na srube

Amortyzatory
Powrót