Sonda lambda do 156 2.0 ts 98r.

kolekszy

Nowy
Auto
AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by
Witam,
pomału zaczynam wątpić jaka powinna być oryginalnie sonda w 156 2.0 ts 98r. Na forum wyczytałem,że Bosch 0 258 006 190(proszę mnie w tym utwierdzić), ja miałem zamontowaną 0 258 006 021 podejrzewam że 021 jest z jakiegoś innego silnika ale nie mogę dojść jakiego.
Jeśli kupie sonde ...190 będzie jakaś różnica np w spalaniu? teraz w cyklu miejskim paliła mi ok 11-12l na uszkodzonej 13->

Może najpierw podłącz się do kompa i sprawdź, jak ta sonda pracuje.
Może akurat jest dobra i nie ma potrzeby wymieniać.

Kiedyś jak kolega bubu diagnozował ją, to działała całkiem sprawnie;) wiecznie towarzyszą mi błędy p130 i p170 układ dolotowy sprawdzałem i jest szczelny, wymieniłem przepływkę na oryginalną boscha błędy po czasie dalej sie pokazywały. Ostatnio auto zaczęło szarpać, kolega na forum podpowiedział mi ze miał podobne problemy i właśnie problemem była sonda. Odłączyłem swoją, przejechałem się i po problemie... dlatego obstawiam, że to ona padła całkiem, chce na razie kupić używaną i zobaczyć jak będzie.

Na używane szkoda pieniędzy. Lepiej kup nowy oryginał lub zamiennik, posiłkujac się moim tematem.
No i jednak zacząłbym od kompa bo to różnie bywa - czasami przyczyna jest gdzie indziej i wymiana części w ciemno nie za bardzo się opłaci.

Powiem szczerze kabel mam od viakana program tylko fes, diagnoza sondy jest chyba jedyną rzeczą której sam nie umiem zdiagnozować.

FES w zupełności wystarczy - zadajesz mu sondę i wykres i wszystko widzisz.

Na ciepłym czy zimnym silniku? przy jakiej temperaturze sonda powinna zacząć rysować ładną sinusoide? nigdy tego nie sprawdzałem dlatego proszę o jak najdokładniejszy opis.

Sonda dość szybko zaczyna pracę, bo ma własną grzałkę. Ale generalnie sprawdzamy na ciepłym.

Słabo widać na tym wykresie, ale jeśli dobrze widzę to sonda daje napięcie min ok. 40 mV, a max ok. 450 mV.
No i wykres jest ledwo widoczny bo niebieski na czarnym tle.
Spróbuj jeszcze raz dobrze nagrzać silnik, wywal ten integrator sondy i zrób tylko napięcie.
Zrób zrzut jak sonda pracuje na wolnych obrotach i przy ok. 2000 obr.
Sonda powinna pracować w zakresie 0-1000 mV, w praktyce dla sprawnej sondy są to wartości zbliżone do tego przedziału.

Ostatnia edycja:
Witam, dorwałem sonde 0 258 006 190 za symboliczne piwo, kupiona tylko do upewnienia sie że stara powiedziała PAPA;)
Podłączona, autko jeździ normalnie, nie szarpie, przyśpiesza;). Po odpaleniu, status sondy był cold silnik sie nagrzał i ten parametr sie zmienił, wiec wnioskuje że jest dobrze(w starej zawsze było cold.)

zrobiłem nowe screeny przy wolnych i ok 2000obr. nie robiłem żadnego resetu parametrów adaptacyjnych, czytałem ,że nie ma takiego obowiązku.

i tak przy okazji zerknijcie na te screeny, wszystko gra? chodzi mi o tra i fra oraz czy na wolnych obrotach jest odpowiednia ilość powietrza, jaka powinna być przy odcięciu.

Wykres jest poprawny - przynajmniej moje (mam 3 lambdy) tak chodza. Mozesz kupic uniwersalna nowke - Denso czy NGK. U mnie od roku chodza idealnie, tylko zeby ktos ladnie kable polutowal. Pozdro.

pytanie o błąd(sonda lambda)po wymianie akumulatora

słyszałem,że po wymianie aku wyskakują różne błędy...u mnie wyskoczyła lambda...błąd został wykasowany.
Czy zjawisko może się powtórzyć i jakie są tego konsekwencje ?Czy będę miał z tym problem i jak 'złemu zaradzić' ?

Amortyzatory
Powrót