[156] Wahacze trw góra i dół czy dół fast?

r-sokol

Nowy
Auto
AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.
Wiem, wiem, wiem, temat był wałkowany w tysiącach tematów tylko nic z tych tematów nie wynika.
Albo wyszukiwarka jest do bani albo ja źle szukam.
W każdym razie na mnie też przyszedł czas na zawias i muszę coś zdecydować odnośnie zakupu.

I nie wiem:
- dolne i górne trw czy
- dolne fast a górne trw?

Różnica na jednym samochodzie na dolnych wahaczach to 400zł więc jest się nad czym zastanawiać.

Byłoby łatwiej zdecydować gdybym wiedział:
- czy dolne trw wytrzymują tyle samo co górne trw?
- ile wytrzymują górne trw a ile dolne trw?
- które się szybciej zużywają górne czy dolne?

- czy dolne fast są wyraźnie gorsze od dolnych trw czy wytrzymują prawie tyle samo? (bo różnica w cenie jest dwukrotna...)
Więc jakby fasty dolne wytrzymywały prawie tyle co dolne trw - to nie warto kupować trw...

Powiem tak , najbardziej obrywaja górne,ja jak robiłem zawias kupiłem dolne fast góra qap po 13 tys km górne qap do śmieci więc kupiłem veme z kalamitkami a dolne fasta jak nowe bez najmniejszego luzu,fakt że 13 tys to niewiele ale dolne nie dostają tak po dupie i ja na twoim miejscu kupił bym dolne fasta albo vemy a górne trw

r-sokol, witam kolegę z Puław :cool: Kupuj górne TRW a dolne Vemy. Nie ma się co zastanawiać. Taki zestaw wytrzyma długo. Najbardziej obciążone są górne, dolne mniej. Dobrze że wymieniasz całość dolny + górny. Często ludzie wymieniają na raty i zaczynają od górnego, a jeśli dolny ma luz to górny chwila moment szlak trafi.

r-sokol, witam kolegę z Puław :cool: Kupuj górne TRW a dolne Vemy. Nie ma się co zastanawiać. Taki zestaw wytrzyma długo. Najbardziej obciążone są górne, dolne mniej. Dobrze że wymieniasz całość dolny + górny. Często ludzie wymieniają na raty i zaczynają od górnego, a jeśli dolny ma luz to górny chwila moment szlak trafi.

Patrzę na każdą ar 156 która mnie mija - pytanie tylko która to Twoja. Codziennie mijam jakieś na ul. Czartoryskich - i tak się zastanawiam kto jest kim na forum...
Dzięki wszystkim za pomoc!!!!

U mnie dolna Vema wytrzymała 6000km.

A wymieniałeś komplet czy tylko dolny? No i w jakim stanie jest górny? I jeszcze kwestia tego gdzie kupiony, czy to jest oryginalna vema....
Jeśli górny ma luz to dolny też dostaje po dupie, bardziej oczywiście na odwrót kiedy dolny jest wybity, ale zawsze. Wszystko zależy jak kto jeździ, jak ktoś ma 17" i każda studzienka jego to cudów nie ma. Niestety takie polskie drogi.

r-sokol
tutaj masz moje wszystkie alfy http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/80796-pre2esowa_alfa_156_sportwagon_2_4_jtdm.html
, tyle że w tygodniu to siedzę w Warszawie, na weekendy jestem w LPU. Jak kiedyś zobaczysz to mrugaj, machaj :D

Górny trw miał się dobrze. Vema kupiona na allegro od sprawdzonego (według forum) użytkownika. Jeżdżę na 17" i staram się, jeśli chodzi i studzienki, zaliczać ich jak najmniej :D Tak czy owak teraz dla eksperymentu wezmę fasta, chyba. Do przemyślenia jeszcze.

Zakładaj TRW, ja zrobiłem dobre 3 lata temu i do tej pory jest cisza.
Raz zaryzykowalem i kupilem febi i szybko sie wysypał!
Zawiecha to TRW,albo Lemforder.

Zakładaj TRW, ja zrobiłem dobre 3 lata temu i do tej pory jest cisza.
Raz zaryzykowalem i kupilem febi i szybko sie wysypał!
Zawiecha to TRW,albo Lemforder.

TRW założyłeś 3 lata temu górne i dolne czy tylko górne? I ile przejechałeś przez 3 latka?

Ps vemy - jest vema za 200zł która jest podobno chińską podróbą i jest vema za 400zł która jest oryginałem podobno. Ale jakbym miał brać vemę za 400 to za tyle jest dolne TRW.
I pytanie czy można po czymś poznać która vema jest która?

Tak zakladalem gorne i dolne TRW.
Jeden dolny aby wymienilem po tym czasie(trw),ale dlatego ze pekla ta gumowa osłonka.Nastepnie wdawal sie brud i piszczało...
Aha wymienilem znowu na trw i do tej pory odpukac jest ok.

Nie wymieniałem wszystkich jednakowo,ale na najstarszym wymienionym zrobilem ok 40-50 tys.

Wybrałem opcję góra TRW, dół FASTa. Zobaczym jak będzie. TRW (pełny oryginał) a Fast ze sklepiku Autosklep24.

Właśnie rozmawiałem w zeszłym tygodniu ze sprzedawcą Autosklep24 i powiedział, że na dół Fasty można śmiało zakładać, dają radę, na górę trzeba już coś lepszego.

To samo mi powiedział zakupiłem w autosklep24 Fasta na dół, na górę przymierzam się do "czegoś", ale skłaniam się ku TRW.

Ja montowałem u siebie TRW góra i Vema-włoskie na dół. Góra wytrzymała dół już nie. Dlatego chce kupić dół również TRW. I broń Boże jakies tanie fasty, co po 5tys km będą skrzypiały i stukały...

Moje boje z wahaczami: górny - wytrzymał 24 tyś. km TRW, teraz założyłem OEM, zobaczymy. Dolny - raptem 1000 km więcej, no może ciut ponad 25 tyś. km, też TRW i wali. Jestem trochę już wk.... zdenerwowany - dziury omijam, jak trzeba to zwalniam do 15 km/h i leję na tych co za mną... no ale dolny tylko 25k km? Coś cholera jest nie tak. Teraz idę w OEM albo Lemforder'a biorę.

Ciekawostka - czemu wahacze Magneti Marelli do 156-tek są tak kosmicznie drogie? Bo jeśli wytrzymałby z 70 tyś. km to wydałbym te kasę aby tylko mieć spokój. Kolega w Mazdzie 6 - oryginały przelatały u niego ze 150 tyś. km, zamienniki (japońskie) niestety już 30 tyś. km. Oryginały to koszt jak mi mówił 1800 PLN komplet. No, ale patrząc ile razy wymieni się te tańsze to może jednak warto.

Ja nie wiem jak to jest. Mam dwie alfy 156. W tej co żona jeździ są fabryczne - przebieg 160 tys i zdechły.
W tej mojej 156 to nie oryginały są i są w takim samym stanie jak te żony.
Jedne i drugie bezwzględnie do wymiany.
I naprawdę nie wiem jak to jest że to co założyła fabryka wytrzymuje 160 tys a niby fabryczny trw - sami wiecie.
Z powodów wyłacznie finansowych u mnie na górę pójdą zeszlifowane trw a na dół niestety fasty.
U żony - nie wiem - albo to samo, albo ze względu na dobry stan gum w silentblockach - pójdą do regeneracji - bo uwagi mam wyłacznie do sworzni kulistych. Jeżeli w moim komplecie polecą fasty to następne dolne będą trw lub regeneracja (albo znajdę i wymodzę co tam wkręcać).
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Amortyzatory
Powrót