Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Części - dobre ,lepsze , gorsze . Opinie i porady .

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie Części - dobre ,lepsze , gorsze . Opinie i porady .

Zakładam ten temat w celu zopiniowania częsci przez najlepszych krytyków czyli nas -użytkowników . Wypisujcie marki częsci , przebiegi , objawy , i co wam na myśl przyjdzie żeby pomóc w wyborze bądz ostrzec innych użytkowników do/przed zakupem. Jedna prośba :
    Niech to będą opinie z waszego życia a nie "słyszałem , słyszałam " .

- - - Updated - - -

Jako ,że objawiło mi się z tym tematem to zaczne od siebie i łożysk kół przednich ,które wytrzymały niecałe 15000km . Spróbowałem tajemniczej i taniej firmy MAxGe..r ( ponoć niemieckiej a raczej ich wyroby są robione przez Chińczyków z obywatelstwem niemieckim ) . Jest wtopa więc nie polecam .

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Akurat w alfie nic ale w matizie wsadzilem tarcze tej renomowanej firmy i nie mam zastrzezen poki co.z maxgearem jest roznie,toto lotek bo np rolki do paska micro juz dwa lata mi jezdza bez zastrzezen a ruville czy hart konczyl mi sie o wiele wczesniej.natomiast pokos z wielowypustem do vw ma tylko dobra cene a wykonanie marne juz z daleka.po prosty maxgear to brend,tylko opakowanie a w srodku moze byc wszystko.duzo sprzedalem jeszcze czujnikow przepustnicy czy silniczkow krokowych do jakichs peugeotow czy xsary no i jezdza,a klienci decydowali sie ze wzgledu na cene bo nie chcieli sie przeinwestowac lub nie byli pewni co do diagnozy.LCC,tureckie wyroby-dwa lata sluzy mi mocno konkurencyjny cenowo wysprzeglik centralny do TSa.Od 4 w mojej AR dobrze sprawuje sie rowniez turecka chlodnica wody.jak mi sie cos przypomni to dopisze

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
    Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
    JTD,TWIN SPARK,V6
    Miernik grubości lakieru Fe/Al
    Naprawa wariatora faz
    Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
    Informacje i możliwości-PW
    myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
    EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
    Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
    Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
    Naprawa Turbo
    http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
    KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Ja mam linki do hamulca postojowego Maxgeara i już przy montażu jedna gumka się rozerwała, a same linki w pancerzach chodziły bardzo ciężko, dopiero wciśnięcie smaru miedzianego załatwiło ten problem, bo inaczej nie mogłem linek ruszyć.

Odradzam też klocki firmy LPR, piszczą niemiłosiernie a na dodatek pylą felgi, po 2 tygodniach felgi miałem ccałe w pyle hamulcowym.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Temat nie miarodajny w PL Przecież Tutaj części NIBY tej samej marki pochodzą od skrajnie różnych producentów, wystarczy popatrzeć na wahacze TRW / Fast, jednym lecą po 1000km a drudzy hulają 100 000km i jest dobrze. Kiedyś na tej "zasadzie" kupiłem 4 świece Bosch'a z jednego pudełka. Patrze w domu a jedna świeca "Portugal", druga "Indonesia" a dwie pozostałe "Germany"....

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

No właśnie!
    zapomniałem o linkach ręcznego!MG zakładałem kilka razy i akurat nie miałem z nimi kłopotu-widocznie trafiłeś słabszy egzemplarz bo nigdy nie miałem żadnego problemu.Jedynie tę gumkę ciężko załozyc na zgnite zawiesie połamane plastikowe uchwyty ale z reguły zawsze coś da się wymyślić.
    Także ja na linkach się nie przejechałem ale lepiej są wykonane linki firmy ADRIA i nie są drogie,przy czym droższe od MG

- - - Updated - - -

Nic się nie poradzi na to że producenci chcąc oszczędzać na produkcji otwierają fabryki w inncyh krajach gdzie im się to opłaca,prosty przykład-Polska
    Valeo w Chrzanowie,TRW-Nexteer w Tychach z resztą w Tychach jest jeszcze dziesiątki firm prywatnych wykonujących mnóstwo plastikowych i nie tylko pierdółek typu zderzaki czy zaślepki oraz piloty do samochodów.Przykładów polskiej działalności na prawde jest dużo bo mamy wiedze i zaplecze techniczne z czego chętnie korzystają zagraniczne koncerny.Często znajduje przejaw małej ale za to bardzo dobrej manufakury typu produkcja pierścieni tłokowych,panewek etc.Na pomorzu była fabryka BIMET S.A dzisiaj już niestety Federal Mogul-BIMET S.A-zachęcam do odwiedzenia ich strony internetowej,Paradowscy-produkcja zaworów,BREMBO lubi nas bardzo-Dąbrowa Górnicza i Częstochowa.
    Dla tego mam dystans do produktów z górnej półki jak i z samego dołu,zawsze ale to zawsze muszę mieć coś w ręce i sobie obejrzeć dokładnie.Przyklad taniej chłodnicy do STILO,sobota godzina 16,właściciel dostarcza zakupioną przez siebie chłodnice.Wygląda super,wszystko się zgadza wymiarami etc.Mimo wszystko coś niepokoi mojego kolege i postanawia zalać na początek stilo wodą,ja na to:daj spokój!lej plyn no i przekomarzamy się ale w końcu uległem i miał racje kolega,zaczeło wyciekać z szybkozłączy i jak się pózniej okazało różnica była 0.5mm na srednicy krócca,wymiana oringów na grubsze załatwiła sprawę ale jednak o 16 w sobote bylo już cieżko takie zdobyć

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Co do części, to istotne jest źródło gdzie kupujemy. Bo masa podróbek pojawia się w często niespodziewanych miejscach - niestety. Osobiście miałem do czynienia z podrobionym Mobil-em 1 5w50 - bez "oryginału" obok niemal nie do odróżnienia. Z kolei z "tańszymi" markami bywa tak, że jakość części to loteria Chociażby przeguby Pascal - w 2.2VTEC@0,5b jeździ już dwa lata, a w starym golfie rozleciał się w tydzień...
    Dopłacając do "lepszej" marki liczymy na gwarancję jakości, co nie zawsze jest regułą. Sam użytkuję niby byle jaki akumulator 4max-a, ale nie narzekam na niego absolutnie. Osobiście uważam go za solidniejszego niż Bosch-e S3. Łączniki stabilizatora przód FortuneLine też w miarę się trzymają, czego nie powiem o górnych wahaczach tej marki - porażka.
    Podane marki nie są przypadkowe - ale to już inna historia

Użytkownik Romeo Avatar NightDay
    Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 119kw ROSSO

Domyślnie

Klocki BOSCH na przód a od niedawna nowe mam na tyle.CCC cena czyni cuda ale i jakość w normie za około 100zł na przód i koło 100zł na tył.W zupełności do codziennej jazdy wystarczają nie piszczą , nie pylą zbytnio.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Dla wyjaścienia Maxgear jest to tzw.brend w tym wypadku Auto Partnera z Bierunia,inne hurtownie motoryzacyjne tez je maja pod innymi nazwami,kryja się pod nimi marki produkujące części motoryzacyjne raz lepsze raz gorsze.

- - - Updated - - -

Naprawdę ciężko jest w tej chwili doradzać dobre część coraz więcej renomowanych producentów przenosi swoją produkcję do Chin,jakość niby zostaje ta sama ale nie jest to niestety prawdą do końca.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

z częściami to jest różnie bo mechanizm działa w dwie strony,albo kupujemy jeden i ten sam produkt pod różnymi markami,albo jedną markę w różnym wykonaniu.
    Powiem wam,że do trzynastu lat pracuję w dużej krajowej firmie motoryzacyjnej i na codzień widzę jak na jednej linii produkcyjnej,w tym samym czasie powstają produkty marki x ,y itd itp.Prościej mówiąc ktoś kto kupi np.polską markę czyli z założenia mniej prestiżową,ale tańszą będzie zdecydowanie tak samo zadowolony jak ktoś kto zainwestuje i kupi coś teoretycznie lepszego.

Pablos
    Gość

Domyślnie

może i bywa różnie... ale ja osobiście znalazłem gościa na alledrogo i po zakupie ar kupiłem u niego rozrząd chyba za 450zł marki SKF + pasek GATES + pompa SKF. Trzymając w ręce znajomy mechanik powiedział że wykonanie bardzo dobre. A powiem wam że szukając rozrządu stwierdziłem że lepiej dać wiecej niż później mieć problemy... Wracając do tematu z gościem można pisać mejlowo i udziela wszystkich informacji, wycenia części i tu własnie jest moje największe zadowolenie!! Ponieważ jest u niego TANIEJ niż na allegrodo czy w innych sklepach, np teraz bede wymieniał przegub zewnętrzny marki SKF i u gościa kosztuje 200zł, a termostat VERNET - 165zł, za wysyłke 22zł. Gdyby ktoś chciał kontakt proszę o PW Szczerze jestem bardzo zadowolony z obsługi, a paczke dostałem chyba już na drugi dzień.