1.9 jtd zawór egr

kubals

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 jtd
Problem w mojej alfie jest taki, że dostaje 3 tys obrotów i przestaje mieć ciąg.
Czytałem troche co to może być, zabrałem się za zawór egr. Został rozkręcony, syf malaria. Sadzy tyle co w kominie. Wszystko zostało wyczyszczone preparatem do czyszczenia gaźników, sadza ładnie się rozpuściła. Jak na początku przy rozkręceniu prawie w ogóle to nie chodziło, to po oczyszczeniu zaczęło płynnie pracować i wydawało się git. Złożyłem to wszystko, zero poprawy. Czy trzeba skasować jakiś błąd w komputerze po takiej operacji? Może jest jakiś bezpiecznik który się przepalił? Proszę o pomoc i poradę. Pozdrawiam ;)

ps. po odpięciu przepływki, nie za bardzo widze różnice.. może troszke..

Wrzuć dobrze zrobione logi. Jak? szukaj w temacie "logi 1.9 16v" czy jakoś tak.

jest to 1.9 jtd 8v 115 koni, ale mniejsza.

+ konieczne są te logi? Pierwszy raz o nich slysze i nie wiem jak sie do tego zabrać

Ostatnia edycja:
A ten EGR to masz szczelny? Kolektor ssący za klapą tłumiącą też wyczyściłeś? A i najważniejsze "przestaje mieć ciąg" to znaczy że wywala ci błąd, czy tylko nie jedzie? - pewnie kłopoty ze zmienną geometrią turbiny ( poczytaj temat MCSF)

3 tys obrotów i przestaje mieć ciąg

Taki objaw świadczy najprawdopodobniej o przeładowaniu, którego przyczyn jest kilka.
Tak jak polecił Maciek-156 na początek czeka Cię lektura o MCSF http://www.forum.alfaholicy.org/147...r_control_system_failure_co_z_tym_zrobic.html

Czy trzeba skasować jakiś błąd w komputerze po takiej operacji?

Przede wszystkim należałoby odczytać błędy z komputera. Mogą Ci troszkę "rozjaśnić" Twój problem. Jeśli chodzi o kasowanie, to również trzeba wykasować, bo zostały zapisane w ECU.

Przyjedź do Warszawy to w ramach pomocy koleżeńskiej podepniemy pod kompa i zobaczymy ;)

Po prostu nie jedzie, na komputerze pokładowym nie mam żadnych komunikatów. Wtedy gdy powinna się z niej robić wiraszka, czyli ogień od około 2750 obr wzwyż, to ona nie ma w ogóle ochoty. Do tych około 3 tys jest wszystko oke. Postaram się nagrać filmik jak to jedzie. Maly, w Ciechu podpięcie pod kompa 50zł : p
Jak auto powinno zareagować po odpięciu przepływki ? Tylko teraz co mogło spowodować tą nieszczelność egr, właśnie mam wrażenie, że po dodadniu gazu auto ma nieco zmieniony dźwięk... a jakby wgl usunąć tego egr? W sumie to do niczego nie potrzebne, na razie wpadłem na pomysł zeby może wyciąć kawałek blachy i go zaślepić, żeby sprawdzić jak auto by jeździło bez egr. to tak na szybko wykminiłem składając to, może są jakieś inne sposoby żeby go na chwile odciąć od całego obiegu?

+kolektor ssący wyglądał na czysty.
+2 lektura MCSF mnie nie czeka, bo nie mam czegoś takiego, kiedyś mi się to wyświetliło jak padł akumulator, to się zrobiła choinka i wszystkie komunikaty wywalało.

Ostatnia edycja:
Masz 8V więc możesz spokojnie zaślepiać pełną zaślepką. Tylko tak żeby nie było nieszczelności kolektor-egr.
Odpinanie przepływki przydaję się w diagnozie zabrudzonej przepływki :) Wtedy czuć różnicę.

Podpięcie pod kompa 50zł ale już testów drogowych to ci nie zrobią :)
Myślałem że może przy okazji bywasz na weekend czy coś.

Witam też mam taki sam problem tylko ja mam zaślepiony egr i powyżej 3 tys zamula i muszę zmieniać bieg.Przepływomierz podmieniałem na pewny zero poprawy.Błędów nie ma nie wiem co to jest ręce opadają.

Do mnie z Ciechanowa nie masz wcale tak daleko, a mam kabel i Mesa wiec jesli chcesz to w ramach pomocy kolezenskiej moge Ci auto podlaczyc i skasowac bledy, jak cos to pisz na priv.

Amortyzatory
Powrót