Obiecuje- w przyszly weekend będzie dokładne info co kupić, gdzie kupić i za ile...
Koszty przeróbki wyniosą ok. 100zl, a montaż zajmie max. godzinę z przerwą na piwko po skończeniu jednej strony...![]()
Obiecuje- w przyszly weekend będzie dokładne info co kupić, gdzie kupić i za ile...
Koszty przeróbki wyniosą ok. 100zl, a montaż zajmie max. godzinę z przerwą na piwko po skończeniu jednej strony...![]()
Wiem, pamiętam- obiecałem...
Niestety jak wiecie, Alfa nie jest bezawaryjnym samochodem i miałem problem żeby pobawić się z bagażnikiem, gdyż nie miałem fizycznie auta...
Niestety stało u mechanika.
Zamierzam kontynuować pracę w tym tygodniu- na pewno napiszę...
i jak, wiadomo coś ? :d
Witam,
2 tygodnie temu wrzuciłem filmik pokazując, że można zrobić "automatyczne" otwieranie bagażnika w sedanie.
Obiecałem, ze napiszę coś wiecej. Temat nie jest ogarnięty w 100%- myślę że może w 70%, ale podzielę sie tym co zrobiłem. Po pierwsze dlatego, ze wiele osob pyta, po drugie ponieważ obiecałem, a po trzecie nie mam chwilowo "materiałów" na modernizację...
Chciałem zeby to było rozwiązanie najprostsze z możliwych i do zrobienia przez każdego w krótkim czasie, tak więc skomplikowane konstrukcje nie wchodziły w grę.
W dwóch tematach które są na forum- czyli ten i drugi w dziale "tuning" były próby podniesienia klapy poprzez dołożenie sprężyn bądż zmiane siłowników/teleskopów klapy, jednakże bez konkretnych efektów.
Postanowiłem wykorzystać obie opcje, czyli zakupić mocniejsze silowniki i dolożyć sprężyny.
Przeszukałem kilka baz danych firm robiących silowniki i wybrałem 2 opcje najbardziej zbliżone do oryginału, jednak mające większą siłę:
oryginał Alfa 159 bagażnik: długość - 291mm, skok - 107mm, siła - 380N
Jeep Grand Cherokee II maska przód: długość - 285mm, skok - 105mm, siła - 460N
BMW X5 E53 maska przód: długość - 288mm, skok - 104mm, siła - 640N
Siłowniki z Jeepa są trochę za słabe, natomiast z BMW są trochę za mocne. Po wielu próbach uważam, że idealnie by było gdyby siła mieściła się w przedziale 500N-540N. Gdyż te z Jeepa nie są w stanie podnieść klapy, choć brakuje im naprawde niewiele, natomiast z BMW podnoszą bez problemu, jednakże siła potrzebna do zamknięcia bagażnika jest już spora- i możemy sie trochę zmęczyćTrzeba chyba jeszcze trochę poszukać i znależć idealną parę. Ja obecnie założyłem 1 z BMW i 1 z Jeepa, choć nie jest to dobre rozwiązanie i myślę że w dłuższym czasie spowoduje rozchwianie zawiasów maski.
Oczywiście siłowniki to nie wszystko. Trzeba jeszcze dołożyć sprężyny. Znalazłem kilka rożnych sztuk w garażu i starałem się dopasować. Gdy po obcięciu jednej ze znalezionych stwierdziłem, ze jest idealna, niestety drugiej takiej samej nie znalazlem i założyłem inną- słabszą. Obecnie wiem, że ta jedna jest prawie idealna- powinna mieć 18-20mm dlugości w spoczynku, również 18-20mm średnicy (silownik ma 18mm), oraz powinna być zrobiona z drutu powyżej 3mm. Dokładne wymiary mojej to 18mm dl., 19mm średnicy, 3,2mm drut.
Niestety sprężyn nie kupimy w Castoramie czy w OBI. Trzeba by zamówić u producenta kilka konkretnych egzemplarzy i coś wybrać. Niestety nie będę miał obecnie czasu na zabawę z bagażnikiem i zakup "worka"spręzyn do testów, dlatego wrzucam tu wszystko co wiem i zrobiłem jak dotąd i mam nadzieję że ktoś pomoże w próbach zrobienia idealnego mechanizmu- prostego, szybkiego i niedrogiego.
Wymiana siłowników zajmuje parę minut, a cena sztuki to ok.30zl (ja kupiłem polskie z fabryki z Krosna)
Mam nadzieję, że powyższe informacje będą przydatne dla potencjalnych zainteresowanych...
![]()
Coś mi się wydaje, że w SW z takiego rozwiązania będzie jednak kiszka.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
W SW zdecydowanie gorzej się sprawa zapowiada, ale tez można pomyśleć...
Gdzieś na forum widziałem film z SW i mocnymi zielonymi sprężynami które dość mocno odbijały klapę.
Fabryczne siłowniki mają 1180N, więc może coś w okolicy 1500N dokończyłoby efekt który zaczęły sprężyny...
Oczywiście nie wiem tego napewno i nie mam SW żeby sprawdzić. Mam 2 sedany. Rodzinie składjącej się z 2 osób- mąż i żona- SW nie jest potrzebne...![]()
Koledzy
A co sądzicie o tym zestawie??? Znalazłem na e-bay-u
http://www.ebay.pl/itm/Alfa-Romeo-15...item1e8f5ec43b
A sprawdzał ktoś może czy da radę i ew. o ile grubszy siłownik można zamontować w sw?
Czy komuś udało sie ogarnąć temat owierania klapy w sedanie?
Znalazłem taki filmik, ale autor nie pochwalił się w jaki sposób osiągnął ten efekt:/