[159] Olej do skrzyni firmy Tutela

Mi olej uzupełniał mechanik, który to wymieniał mi przeguby na prawej półosi (zewnętrzny i wewnętrzny). Dowiedziałem się, że przy tej operacji olej trzeba zlać, więc kupiłem świeży Tuteli (auto ma 140.000km, skrzynia nie chodziła idealnie) żeby mi ten stary olej wymienił. Teraz jest odczuwalnie lepiej. Mechanik stwierdził, że tyle oleju wystarczyło.

Songo, Romek- twierdzicie, że koniecznie trzeba dolać tego oleju? Nie wiem jak to się robi, a mechanik stwierdził, że jest ok.
Ciekawe co powiesz temu mechanikowi jak zaczną ci łożyska w skrzyni wyć

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Najprościej, To demontujesz akumulator, Jego podstawę, i już z góry widać korek wlewowy.

Ja sam wymieniałem olej w skrzyni. Wlałem 2.5 l. Zakładam, że zostało trochę starego oleju, więc pewnie jest go więcej jak 2,5l. Skrzynia bardzo ładnie pracuje i nie ma problemu z zmianą biegów. Wyższy poziom oleju w M32 jest zalecany ze względu na słabe smarowanie górnych łożysk.

Jak sprawdzić czy mam skrzynię M32?

Olo dzięki za ironiczną odpowiedź

Uwierz na słowo, mam takie samo wozidło jak i ty. W każdej 1.9 Jtdm 120 i 150 koni na start, były montowane. Dotyczy to też wersji belgijskich zmulonych na starcie.

Gdzie mogę przeczytać jak dolać te 0.5 litra? Będzie to w instrukcji? Może ktoś ma w języku polskim?

Ehhhhh.... cóż najproście było by ściągnąć z netu program eLearn do swojego modelu samochodu. Np z jakiegoś CHOMIKA zainstalować znaleźć w programie odpowiednią procedurę i postępować zgodnie z opisem. Albo udać się do najbliższego warsztatu, i poprosić o dolanie prosząc aby zrobiono to przez korek wlewowy z góry a nie przez rewizyjny. No chyba prościej się napisać nie da. Ja wiem że każdy oczekuje gotowego rozwiązania. Osobiście nie wiem czy jest jakakolwiek różnica w JTDm a JTS najproście zrobić tak:
1) Wyjmujemy akumulator
2) Odkręcamy jego podstawę pewnie 3 śruby na klucz 13
3) Z góry widać korek wlewowy który jest na klucz typu ampul (sześciokąt)
4) Dokręca się korek wlewowy z odpowiednim momentem 17Nm

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, myślę, że po to jest to forum, żeby bardziej ogarnięci pomagali takim zielonym jak ja:).

Songo, a co znaczy dokręcic z odpowiednim momentem? 17Nm? Co to za miara?

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, myślę, że po to jest to forum, żeby bardziej ogarnięci pomagali takim zielonym jak ja:).

Songo, a co znaczy dokręcic z odpowiednim momentem? 17Nm? Co to za miara?

Kolega miał na myśli użycie klucza dynamometrycznego i ustawienie na nim wyżej wspomnianego momentu :)

Duble ehhhhh Nm niutonometr czyli siła razy ramię. Do tego służy odpowiedni klucz na którym ustawia sie ten moment dokrecenia

Dodano po 7 minutes:

W dużym uproszczeniu masz oddziaływać z siłą 17N czyli ok 1,7 kg na koniec ramienia klucza o długości 1m. 1kG to 9,81N czyli 1N to 0,102 kG.

Ostatnia edycja:
Powiem tak skoro jest informacja o sile dokręcenia korka to taka powinna być, natomiast wg. mnie jeżeli masz trochę wyczucia w rękach to możesz to zrobić i bez klucza 17Nm to nie duża siła. Chodzi o to żeby nie urwać ani nie rozciągnąć gwintu. Jeżeli nie będziesz dokręcał na siłę dasz radę to zrobić bez klucza dymanego. Jak masz wątpliwości podjedź do warsztatu i za max 30 zł powinni Ci to zrobić czas operacji to 10 min.

Ok dzięki podjadę do znajomego mechanika. Tylko powiedz mi songo jeszcze ile trzeba dolać tego oleju? Do pełna? Czy jeszcze 0.3litra albo 0.5 jak niektórzy piszą?

Jak dolejesz więcej to nadmiar sam ujdzie. Dalej te pół litra i miej spokojną głowę

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Zależy od tego ile już wlałeś. Zakładając że 2 litry. To wg. instrukcji nie powinieneś dolewać już nic jeżeli masz silnik 1,9 JTDm lub maksymalnie 0,3L.
Informacje o których mówimy znalazłem w 3 min w necie. Czemu nie czytacie instrukcji użytkowanika ? :)
Jarhead jeżeli posiadasz w swojej AR silnik zgodnie z Twoim opisem 1,9JTDm 120 KM czyli 8v to do Twojej skrzyni wchodzi 2,3 L oleju. teraz w zależności co było robione w skrzyni , czy olej był zwyczajnie zlewany, wysysany, wypompowywany, należy dolać go tyle aby było właśnie 2,3L oleju. Wg instrukcji serwisowej W skrzyni przy zwyczajnej wymianie pozostaje do 0,3L oleju. Sumując wychodzi że 2,0L to właściwa ilość żeby dolać. osobiście wlałbym pewnie ok 2,2L. żeby mieć pewność.
attachment.php

Niestety sugerują jednak mówimy o pojemnościach a nie o interwałach wymiany. Nie ma tez info o konieczności wymiany oleju w skrzyni ;) chodzi o to żeby w związku z tematem zasięgnąć wiedzy ze źrodła zwłaszcza jeśli jest dostepne

Zależy od tego ile już wlałeś. Zakładając że 2 litry. To wg. instrukcji nie powinieneś dolewać już nic jeżeli masz silnik 1,9 JTDm lub maksymalnie 0,3L.
Informacje o których mówimy znalazłem w 3 min w necie. Czemu nie czytacie instrukcji użytkowanika ? :)
Jarhead jeżeli posiadasz w swojej AR silnik zgodnie z Twoim opisem 1,9JTDm 120 KM czyli 8v to do Twojej skrzyni wchodzi 2,3 L oleju. teraz w zależności co było robione w skrzyni , czy olej był zwyczajnie zlewany, wysysany, wypompowywany, należy dolać go tyle aby było właśnie 2,3L oleju. Wg instrukcji serwisowej W skrzyni przy zwyczajnej wymianie pozostaje do 0,3L oleju. Sumując wychodzi że 2,0L to właściwa ilość żeby dolać. osobiście wlałbym pewnie ok 2,2L. żeby mieć pewność.
attachment.php

Jeżeli chodzi i ilość oleju w skrzyni, to w którymś z tematów o skrzyniach M32 na tym forum ( szukaj a znajdziesz) wypowiadała się osoba zajmująca się regeneracją tych skrzyń. Było tam powiedziane, że przy ilościach oleju zgodnych z instrukcją niedostatecznie smarowane jest górne łożysko bodajże 5 i 6 biegu, zalecał lać ponad normę.Ja po naprawie swojej skrzyni w ub. roku wlałem 0,5L więcej i jest ok.

Link do tego wątku jest dokładnie 3 posty wyżej...

Amortyzatory
Powrót