[159] Wpada w rezonans

ryki67

Nowy
Auto
159 2.4 JTDM 210KM
Panowie podczas jazdy szczegolnie na wysokich biegach 4,5,6 w trakcie przyspieszania tak w okolicach 1300-1500 obr cos mi wpada w rezonans tak ze czuje na nogach tak jakby caly przod, silni, wpadal, na co stawiacie poduszka pod silnikiem? Czy moze cos innego?
kto mi w mazowieckim w poblizu Warszawy to zdiagnozuje?
Wszelkie porady i wskazowki mile widziane.
pozdrawiam

Dwumasa? Katujesz samochód przyspieszając od tak niskich obrotów.

No tak sie zdarza, ze jak jade po miescie to wlacze bieg 5 i czasami sie zdarzy jechac 60-70 dlatego wtedy to czuc. Dwumasa raczej nie bo byla wymieniana 20tys temu.

A co z tymi przegubami, jak je sprawdzic ze sa wyjechane?
Co trzeba rozebrac do wymiany? Czy konieczne wyjecie skrzyni itp.
pozdrawiam

A co z tą plecionką?

Może właśnie powodować rezonans. Czasem nie daje efektu ''dziury w tłumiku'', a jest uszkodzona. Jak kondycja wydechu?

Tlumik raczej dobry, powiedz mi cos wiecej nt. Tej plecionki, jak ocenic jej stan, czy da sie bez kanalu itd. Jak ja wymienic itp.

Na pierwszy rzut oka, plecionka może wyglądać dobrze. Lecz od środka....udaj się do fachowców od tego typu napraw,zrobią jeśli to jest to, bez zdejmowania tłumika:). Bez kanału, najazdu nic nie wskórasz. Nie diagnozuje Ci Alfy, lecz to jedynie moje sugestie.

Rezonans może byc od kół i poduszek.

ps. Generalnie i tak nie rozumiem Twojego opisu usterki ! Może innymi słowami to opisz

Siema,

może coś pomogę. Kupiłem na Al... używany tłumik z wyglądu idealny (mój byl nieco zeżarty) aby dopełnić ceremoniału odciąłem 11cm i wstawiłem nierdzewną końcówkę. Wygląda lepiej od oryginału ale....
Zaczęło się, przy przyspieszaniu i zwalnianiu sporadycznie wpada w rezonans i to tak jakby koło prawe tylne miało się oberwać. Myślę, że sprzedawca wcisnął mi wadliwy tłumik ale zamontowałem go 2 mce po zakupie więc dałem sobie siana. Dla spokoju duszy zarzucę stary i dam znać czy pomogło.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/156/129311-auto_wpada_rezonans.html#ixzz3YtZGTkIi

Pomogło - tłumik był trafiony a poza tym założyłem opony 67dB i jest dużo ciszej w aucie.
Pozdro

Amortyzatory
Powrót