• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] zużycie paliwa BENZYNA

Status
Ten wątek został zamknięty.

dziodek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW
na forum znalazłem temat o zużyciu paliwa w Waszych autach. jednak dotyczy on jedynie wersji z silnikiem Diesla (tutaj link: http://www.forum.alfaholicy.org/159...zuzycie_paliwa_spalanie_159_brera_spider.html) nie znalazłem nic o zużyciu w benzynach. chciałbym porównać te wyniki ze swoim, zwłaszcza podczas miejskiej jazdy. zdaję sobie sprawę, że jest to rzadko spotykany silnik, jednak jeśli ktoś ma taki w swoim byłbym wdzięczny za podzielenie się takimi informacjami.

u mnie 2.2 jts 9 litrów (dane z kompa i dystrybutora w miare się zgadzają) średnia z tego jakieś 70% trasa i raczej emerycka jazda :D myślałem że będzie więcej palił
166 3.0 v6 paliła 12,5l zanim poszła do gazu

u mnie 2.2 jts 9 litrów (dane z kompa i dystrybutora w miare się zgadzają) średnia z tego jakieś 70% trasa i raczej emerycka jazda :D myślałem że będzie więcej palił
166 3.0 v6 paliła 12,5l zanim poszła do gazu
no to pewnie miedzy 1,9 jts a 2,2 nie ma jakiejs duzej roznicy w spalaniu ;) ja 90 % miasta robie i to 2 km do pracy ;) czyli silnik nawet nie zdazy sie rozgrzac

no to pewnie miedzy 1,9 jts a 2,2 nie ma jakiejs duzej roznicy w spalaniu ;) ja 90 % miasta robie i to 2 km do pracy ;) czyli silnik nawet nie zdazy sie rozgrzac

Różnica w spalaniu między tymi jednostkami wynosi około litra. 2.2JTS pali jak smok ale biorąc pod uwagę pojemność silnika i masę auta, jest to zrozumiałe. Silnik 1.8 będzie paił nieco mniej ale najwększą zaletą najsłabszej benzyny jest fakt, że można ją zagazować:)

Panowie, wszystko ładnie, pięknie, z tym że ja jeżdżę najsłabszym benzyniakiem 1.8 140 KM. szczerze powiedziawszy na chwilę obecną nie interesuje mnie spalanie innych silników. chciałbym dowiedzieć się czy moje auto spala dużo. komputer pokazuje mi ok 11 l/100 km (jeżdżę głównie w mieście z włączoną klimatyzacją, z domu do pracy mam ok 8-9 km). chciałbym porównać ten wynik z innymi (tymi samymi) silnikami.

ja nabyłem drogą kupna taką bele z takim silnikiem... na razie ciężko określić, ale na początek zrobiłem 100 km (może trochę więcej) i mniej więcej stosunek miasto/trasa to 25/75% wyszło 8,1l - oczywiście to pokazał komputer :)
natomiast w mieście krótki odcinek - tak mniej więcej 13km (25 minut) wyszło 10l :( - dodam, że miasto to Warszawa.

o taką odpowiedź mi właśnie chodziło. ja swoim przejechałem już ok 1500 km. na autostradzie pali mi ok 8 l/100. natomiast w mieście (Poznań) ok 11 l/100 km. ja natomiast mam krótszą drogę do pracy i zanim silnik nagrzeje się, to jestem już na miejscu. wiadomo w takich warunkach pracy, silnik połknie trochę więcej paliwa i zanim klimatyzacja schłodzi wnętrze auta, to też swoje zużyje. jak już wypalisz z 2 baki paliwa, to wpisz tu swoje obserwacje. jestem ciekaw o ile zmienią się :)

na autostradzie (A2) przy tempomacie na 120 km/h komputer pokazał 7,1 l/100 ;)
chwila w korku w w-wa i 11 ;/
innych wyników spalania to chyba nie osiągnę...
ale dochodzę do wniosku, że nie ma co patrzyć na spalanie tylko na wskazówkę czy zatankowane i po prostu cieszyć się jazdą ;)

U mnie w 1.9 jts jazda po miescie pokazuje 13.2 l..a jezdze bardzo delikatnie.Czy to nie za dużo?Mam do wymiany sondę lambda za kat.

Jazda po mieście wg kompa 9,6 benzyny
,gazu wg dystrybutora ok. 10,5.

Ostatnio średnia z 323km zrobionych po mieście - 18,2L :) (z obliczeń przy dystrybutorze, nie z kompa)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót