Osuszacz służy w układzie klimatyzacji nie dla użytkownika samochodu a dla kompresora, zaworu rozprężnego itp. elementów składowych.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Osuszacz służy w układzie klimatyzacji nie dla użytkownika samochodu a dla kompresora, zaworu rozprężnego itp. elementów składowych.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Co nie zmienia faktu, że klimatyzacja osusza powietrze wewnątrz auta.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
przerabiałem podobny problem okazało się że filtr powietrza był zawilgocony wymiana pomogła, może u ciebie też da rade
Panowie, żeby nie było wątpliwości.
Osuszacz w układzie klimatyzacji służy do wyciągania wilgoci z czynnika krążącego w układzie. To jest układ zamknięty i nie ma nic wspólnego z wentylacją samochodu.
W czasie wentylacji samochodu można użyć klimatyzacji do osuszenia powietrza, bo (w skrócie) podczas ochładzania powietrza skrapla się woda – stąd powietrze, które przechodzi przez parownik klimatyzacji jest jednocześni osuszone i schłodzone. Ale nie ma to nic wspólnego z osuszaczem, do którego zostały podane powyżej linki i który zwykle znajduje się w chłodnicy klimatyzacji (a mówiąc ściśle – w skraplaczu klimatyzacji).
Jeśli układ klimatyzacji nie załączy się z powodu mrozu (a nie załącza się mimo zapalenia się kontrolki) to powietrze oczywiście nie będzie się ochładzało i osuszało. Faktem jest jednak, że w wypadku 159 klimatyzacja załącza się do bardzo niskich temperatur. To mnie zdziwiło, bo w moim poprzednim aucie już przy 3-4 stopniach nie załączała się klimatyzacja.
Więc podsumowując – nie ma czegoś takiego jak osobny osuszacz powietrza, który działałby niezależnie od klimatyzacji. Osuszacz działa tylko tylko jako skutek uboczny działania klimatyzacji. Choć to w wypadku parowania szyb dobry skutek uboczny. To trochę jak ogrzewanie wnętrza jest skutkiem ubocznym strat energii podczas pracy silnika (bo zwykle samochody nie mają osobnej grzałki do wnętrza). Tak samo samochody nie mają osobnego układu osuszania.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 03-12-2014 o 00:21