• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Problem - Dziwny dzwiek przy zmianie biegow.

marianw88

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm Sportiva
Witam wszystkich,

darowalem sobie post powitalny bo nie ma tam za bardzo odzewu :)

Przejde odrazu do sedna problemu jaki sobie sprawilem pare dni temu czyli 159 1.9 JTDm.

Problemem jest dzwiek jaki silnik wydaje przy wrzucaniu kolejnych biegow do gory - nie potrafilem znalesc na forach posta z podobnym problemem wiec zalorzylem nowy temat.

Dzwiek przypomina gruchanie golebia :) i nastepuje za kazdym razem jak wrzucam bieg do gory.

Mam wrazenie ze powietrze gdzies uchodzi, jak bedzie szansa to nagram dzwiek i dolacze do posta w jakis sposob.

Przejechalem autem ok 400km wydaje mi sie ze na niskich obrotach za slabo sie zbiera (mowie to przesiadajac sie z 1.9TDI ASV ktory mial 8 zaworow i 'zbieral sie' od 1000 obrotow na minute) moze mam bledne odczucia??

Lewarek sie troche rusza z nacisnieciem pedalu gazu - mysle ze dwumas nie jest pierwszej swierzosci ale to chyba nie ten problem.

Auto wydaje mi sie jest seryjne - bez zadnych modow, nakrecone 126000km.

Ogolnie Panowie/Panie? chcialbym uslyszec wasze opinie, wskazowki ku wyeliminowaniu problemu :) Dodam jeszcze ze znalazlem kabelek od vaga i odziwo dziala z programem FES , wiec jak trzeba jakies logi zrobic to prosze powiedziec co z czym i w jakich warunkach :)??

Jedyne co udalo mi sie zrobic to wlaczyc logowanie boost actual/desired podczas krotkiej przejarzdzki :) wykresy mi troche zamieszaly w glowie bo sugeruja ze cisnienie dochodzi do 2.3 bara - podczas gdy skala na konsoli jest do 1.5?? Wadliwy sensor czy robie cos zle?

Sorry za brak polskich znakow, slownik w mozilli sie zbuntowal :)

Witam wszystkich,

darowalem sobie post powitalny bo nie ma tam za bardzo odzewu :)

Przejde odrazu do sedna problemu jaki sobie sprawilem pare dni temu czyli 159 1.9 JTDm.

Problemem jest dzwiek jaki silnik wydaje przy wrzucaniu kolejnych biegow do gory - nie potrafilem znalesc na forach posta z podobnym problemem wiec zalorzylem nowy temat.

Dzwiek przypomina gruchanie golebia :) i nastepuje za kazdym razem jak wrzucam bieg do gory.

Mam wrazenie ze powietrze gdzies uchodzi, jak bedzie szansa to nagram dzwiek i dolacze do posta w jakis sposob.

Przejechalem autem ok 400km wydaje mi sie ze na niskich obrotach za slabo sie zbiera (mowie to przesiadajac sie z 1.9TDI ASV ktory mial 8 zaworow i 'zbieral sie' od 1000 obrotow na minute) moze mam bledne odczucia??

Lewarek sie troche rusza z nacisnieciem pedalu gazu - mysle ze dwumas nie jest pierwszej swierzosci ale to chyba nie ten problem.

Auto wydaje mi sie jest seryjne - bez zadnych modow, nakrecone 126000km.

Ogolnie Panowie/Panie? chcialbym uslyszec wasze opinie, wskazowki ku wyeliminowaniu problemu :) Dodam jeszcze ze znalazlem kabelek od vaga i odziwo dziala z programem FES , wiec jak trzeba jakies logi zrobic to prosze powiedziec co z czym i w jakich warunkach :)??

Jedyne co udalo mi sie zrobic to wlaczyc logowanie boost actual/desired podczas krotkiej przejarzdzki :) wykresy mi troche zamieszaly w glowie bo sugeruja ze cisnienie dochodzi do 2.3 bara - podczas gdy skala na konsoli jest do 1.5?? Wadliwy sensor czy robie cos zle?

Sorry za brak polskich znakow, slownik w mozilli sie zbuntowal :)
Odnośnie słabego dołu, to jest 16v?

Dzwiek przypomina gruchanie golebia
Przy redukcji to nie występuje? Kiedyś w VW Caddie (nowy, poniżej 20 000 km przebiegu) był to objaw uszkodzonego wysprzęgnika i występowało podczas wciskania sprzęgła przy wyższych prędkościach obrotowych silnika.
Musisz zlokalizować kolektor dolotowy i określić czy jest aluminiowy (do 2006 r) czy plastikowy. W pierwszym przypadku należy sprawdzić kolektor pod kątem nieszczelności (najczęściej na łożyskowaniu klap pojawia się nagar).
W przypadku kolektora plastikowego - czy są w nim klapki lub czy zostały np. usunięte. Jeśli nie ma klapek, a EGR jest sprawny - to może być przyczyna słabego dołu. Ale szczerze, auto mam już bardzo długo po programie i nie pamiętam jak w rzeczywistości było z tym "dołem" na fabrycznym sofcie ;)

Jeśli lewarek jednorazowo wskoczy na "swoje" miejsce to jest OK. Złym objawem jest gdy będzie się poruszał w trakcie przyspieszania.
Jedyne co udalo mi sie zrobic to wlaczyc logowanie boost actual/desired podczas krotkiej przejarzdzki wykresy mi troche zamieszaly w glowie bo sugeruja ze cisnienie dochodzi do 2.3 bara - podczas gdy skala na konsoli jest do 1.5?? Wadliwy sensor czy robie cos zle?
Tu wszystko OK. FES pokazuje ciśnienie całkowite, tj. statyczne + dynamiczne, a wskaźnik tylko dynamiczne.

Odnośnie słabego dołu, to jest 16v?

Randall tak 16V zapomnialem ze byly tez 8V :)

Zawsze mialem wrazenie ze przy 8V te auta jakos lepiej sie rozpedzaly z malych zakresow obrotowych - w Toledo od 1500 juz leci, tutaj przy 1500 nic sie nie dzieje??

Jak mam w Toledo 5 bieg i 1500 obrotow to mija pare sekund i mam z 70km/h - 140km/h tutaj z 1500 obrotow przez 10s turbo sie rozkreca - teraz mi powiedzcie czy tak ma byc czy cos jest nie 'halo' ;/

Powiedzcie jak szybko wam sie turbo laduje z 1 bar na 1.5bar na konsoli? Jest to kwestia 1s jak w Szybkich i Wscieklych :) czy ok 5-6s na wysokim biegu? Bo u mnie to trwa dlatego mysle ze gdzies cos ucieka?

Magil - tak wystepuje tylko przy wrzucaniu biegow do gory, przynajmniej wtedy to slysze, przy redukcji nawet przy bardzo malych predkosciach tego nie zaobserwowalem. A co do opcji z Caddy to nawet przy 2000 rpm jak zmieniam bieg juz to slysze - wiec nie tylko wysokie obroty wrecz przeciwnie.

Lewarek chodzi jak naciskam gaz, ale mozna przyjac jednorazowo - raz nacisne - to raz sie ruszy. Jak bede deptal powiedzmy cyklicznie to taksamo cyklicznie bedzie sie ruszal.

Sciagne jutro oslone i obejrze dolot, rozumiem ze jakas zmiana nastapila w 2006r? Auto pierwszy raz rejestrowane w pazdzierniku 2006 nie wiem czy to cos zmienia?

Moze jakies logi zrobie, cos co pomoze w zlokalizowaniu problemu, lub wyeliminowaniu opcji ?

Pytałem o to czy to 16v bo w nim występuje problem z kolektorem ssacym którego objawem jest między innymi to ze do 2000rpm auto nie jedzie, zastosuj się do rad kolegi i ogarniesz temat :)

Masz auto z 2006 wiec prawdopodobnie aluminiowy kolektor. I dobrze, bo jest bezpieczniejszy, klapy wirowe nie poleca do cylindra, usuniesz je, zaspawasz kolektor i auto będzie śmigać od niskich obrotów.

Masz auto z 2006 wiec prawdopodobnie aluminiowy kolektor. I dobrze, bo jest bezpieczniejszy, klapy wirowe nie poleca do cylindra, usuniesz je, zaspawasz kolektor i auto będzie śmigać od niskich obrotów.

Czyli juz bez zadnych testow obstawiacie ze to kolektor, nie np. ktoras z rur od intercoolera ma dziore?

Tak czy inaczej jutro wroce z pracy i obejrze temat :)

Nie chcę źle wróżyć, ale ten tańczący lewarek zmiany biegów nie świadczy dobrze o stanie skrzyni. A niestety M32 jest zbyt słaba do 1.9 16V.

Z ciśnieniem doładowania chodzi właśnie o to, że przy aluminiowym kolektorze dolotowym jest większe prawdopodobieństwo nieszczelności na trasie turbo - kolektor.
A jak z odpalaniem zimnego silnika? Puszcza bąka? Czy odpala od strzała?

Nie chcę źle wróżyć, ale ten tańczący lewarek zmiany biegów nie świadczy dobrze o stanie skrzyni. A niestety M32 jest zbyt słaba do 1.9 16V.

Z ciśnieniem doładowania chodzi właśnie o to, że przy aluminiowym kolektorze dolotowym jest większe prawdopodobieństwo nieszczelności na trasie turbo - kolektor.
A jak z odpalaniem zimnego silnika? Puszcza bąka? Czy odpala od strzała?

Odpala bez problemu - bak nawet jak jest to wylapuje go DPF wiec ciezko ocenic.

Zrobilem przed praca wymuszone wypalanie DPFa i zero dymu - to normalne??

'Zapchanie' z 70% na 65% spadlo wiec chyba jego dni sa policzone i trzeba bedzie go wymienic :/

Chyba ze wypalanie powtorne moze obnizyc wartosci, czy raczej sobie to darowac ??

Wypalanie serwisowe to ostateczność - pomaga tylko w określonych przypadkach na totalnie zapchany filtr. Nie rób tego więcej :)
Stan DPF-a możesz ocenić po długości i odstępach między wypaleniami.
U mnie zazwyczaj podczas wypalania filtra nie ma dymu, musiałbym naprawdę ostro dać w palnik żeby cośtam z rury zobaczyć.

Sciagnelem pokrywke i obejrzalem temat - kolektor jest aluminiowy.

Troche miedzy nim a glowica widac troche syfu i jakies takie olejowe zapocenie. W tejrze wnece tez wypatrzylem jakies takie plastikowe kapsle troche wibrowaly na pracujacym silniku. Czy to ma cos wspolnego z tymi klapami?

Sciagnelem egr - troche byl zasyfiony wiec przeczyscilem i wnioskuje ze kolektor jest w podobnym stanie zagladajac do srodka.

Mysle ze pociagne do weekendu w takim stanie - na pierwszy strzal pojda rury od intercoolera jak mi sie uda wdrapac pod spod, a pozniej kolektor sciagne i przeczyszcze.

Mam jeszcze pytanko odnosnie FiatEcuScan czy ma ktos informacje o prawidlowych zakresach wartosci do tego silnika, turbo , przeplywka itp?

Mysle ze moze mi to pomoc znalesc problem szybciej?

Dla wartości doładowania silnika masz dwie pozycje - oczekiwana i zmierzona. Generalnie powinny się pokrywać. Tak jest też z innymi parametrami.

Syf i zapocenie świadczy o nieszczelności kolektora - nie ma co go tylko czyścić - trzeba zregenerować. Osobiście pozbyłbym się klapek + zaślepił EGR, ale jak kierownik woli ;)

jak to sie ma do DPFa? Czy usuniecie EGR i klapek mu szkodzi? Regeneracja rozumiem polega na wyczyszczeniu usunieciu klap i zaspawaniu dzior po mocowaniu klap??

Wychodzi na to ze doladowania mam wiecej niz ECU oczekuje, jak to zinterpretowac? Moze moj dziwny odglos przy zmianie biegu to jakas forma blow-offa? Za duzo pompuje to gdzies musi uchodzic? Tylko tego w dieslach z regoly nie ma?

Wyłączenie EGR i usunięcie klapek wpływa tylko pozytywnie na długość życia DPF-a. Otwory po łożyskach klap lepiej jest nagwintować i wkręcić korki z użyciem uszczelniacza gwintów. podczas spawania jest ryzyko pokrzywienia kolektora.

MES pokazuje "przeładowanie" np. na 3cim biegu - to jest norma, nie masz się czym martwić.

Te korki to cos do kupienia jest? Czy poprostu obcieta srubka na wymiar nagwintowanych otworow?

Podejrzewam ze przy zaslepieniu EGR trzeba go jakos wylaczyc w ECU da sie to MES zrobic ? Sorry za lekki offtop nie chce zakladac nowego tematu :P

Podejrzewam ze przy zaslepieniu EGR trzeba go jakos wylaczyc w ECU da sie to MES zrobic ?
Niestety nie. Konieczna wizyta u tunera.
Te korki to cos do kupienia jest? Czy poprostu obcieta srubka na wymiar nagwintowanych otworow?
Odszukaj temat o klapkach wirowych (taki dłuuuuugi), jeden z użytkowników opisał tam całą procedurę. Z tego co pamiętam to zakupił śruby z łbem imbusowym, rozmiar M12 albo M14... Wtedy trzeba nagwintować otwory po łożyskach.

EDIT:
Odnalazłem: użytkownik .Andrzej.
http://www.forum.alfaholicy.org/159...or_ssacy_jtdm_kompleksowo-25.html#post1626287
Przewiń temat wstecz, były chyba nawet zdjęcia.

Ostatnia edycja:
Niestety nie. Konieczna wizyta u tunera.

Odszukaj temat o klapkach wirowych (taki dłuuuuugi), jeden z użytkowników opisał tam całą procedurę. Z tego co pamiętam to zakupił śruby z łbem imbusowym, rozmiar M12 albo M14... Wtedy trzeba nagwintować otwory po łożyskach.

EDIT:
Odnalazłem: użytkownik .Andrzej.
http://www.forum.alfaholicy.org/159...or_ssacy_jtdm_kompleksowo-25.html#post1626287
Przewiń temat wstecz, były chyba nawet zdjęcia.

Dzieki, jak przerobie temat to dam znac czy cos to zmienilo :)

Dla wartości doładowania silnika masz dwie pozycje - oczekiwana i zmierzona. Generalnie powinny się pokrywać. Tak jest też z innymi parametrami.

Syf i zapocenie świadczy o nieszczelności kolektora - nie ma co go tylko czyścić - trzeba zregenerować. Osobiście pozbyłbym się klapek + zaślepił EGR, ale jak kierownik woli ;)

Po remapie też ma się pokrywać oczekiwana i zmierzona?

Amortyzatory
Powrót