Czytałem, ale autor mija się z prawdą, jazda na autostradzie z pewnością nie czyści EGR - bo po prostu jest zamknięty, więc spaliny przez niego nie przelatują. Naprawić (w sensie) wyczyścić też do końca się go nie da - przerabiałem ten temat i w Stilo JTD i AR159, żadne decarbonatory, myjki ultradźwiękowe nie pomagają (jest lepiej, ale tylko na chwilę). Wymiana EGR na nowy, chyba nie tędy droga. EGR i DPF to wynalazki pseudoekologiczne (bezpośrednio eko, ale pośrednio raczej nie bardzo). Ja chce pozbyć się problemu raz na zawsze.
Proponuję wyczyścić czujnik ciśnienia w kolektorze. Mi pomogło. Miałem te same objawy. W zeszłym roku założyłem zaślepkę z otworem, ale pomogło na 500km. Jakiś czas temu wyczyściłem czujnik i mam spokój od 1000km. Początkowo też stawiałem na przepływkę, EGR i DPF. W sumie to przepływka wymieniona. EGR również, bo się zacinał. A DPF wypalał się co 215km.
Wymiany dokonałem przed zaślepką. Oczywiście efekty mizerne.
Teraz autko się zbiera jak szalone i nie ma efektu dziury na II biegu.
Do czyszczenia użyłem sprayu do styków, sprayu do czyszczenia EGR/Turbo firmy Valvoline i zwykłego kompresora.
Dziś odepnę przerywkę i zobaczę czy problem znikł. Czujnik ciśnienia w kolektorze profilaktycznie sprawdzę. Dziś z rana na nierozgrzanym silniku na 2 biegu przy praktycznie nie wciśniętym gazie poszarpywał tak jakby przerywał silnik, reakcja na dodanie gazu normalna i dobrze się wkręca na obroty, tyle że to cholerne szarpanie. Dziś odpinam przepływkę i jadę do zaprzyjaźnionego mechaniora, niech zerknie na logi i zasyfienie czujnika doładowania. Dam znać jak rezultaty. Dzięki za pomoc!
Po odpięciu przepływki znikł problem z szarpaniem, doładowanie nie skacze w dół przy przyspieszaniu i jakby łagodniej i płynniej się rozpędzał.
Co ciekawe po odpięciu przepływki nie wyskoczył check na blacie, ale po podpięciu kompa okazało się, że zapamiętał 3 błedy, 2 są zrozumiałem - masa powietrza i jego temperatura, trzeci już mniej ale też na logikę możliwy - sonda lambda. Przy okazji sprawdziłem zapchanie DPF i wynosi ok. 100%, pewnie dziś będzie się wypalał wnika to z odległości od ostatniego wypalenia i stopnia zapchania. Martwi mnie jedynie czy powinien zapychać się aż do takiego stopnia. Poza tym dość to niezdrowe dla turbawki. Niebawem czeka mnie trasa 1300 km autostradami, zobaczymy czy dobrze dopali się po drodze. Tak czy inaczej EGR jest w tym modelu problemowy.
Panowie,
Mam auto od nowości i od nowości mocno szarpało przy około 1800-1900rpm (wydaje mi się, ze zdarzalo się to dokładnie przy przekroczeniu konkretnej, stalej wartości rpm). Było to jedno dość mocne szarpniecie (nagla utrata mocy i później powrot do normalności, trwające bardzo krótko). Było też słychać metaliczne kliknięcie. Nie zdarzało się to zawsze, głownie gdy powietrze było wilgotne. Np. bardzo często po wyjeździe z myjni. Fizyczne zaślepienie EGR pomogło natychmiast. Polecam.
Ostatnio edytowane przez thunderbird ; 23-06-2015 o 21:08
"...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
BMW G01 LCI M40i 360PS/AR Stelvio 2,0 Multiair 200PS (2019-...)/Lexus IS200t 245PS (2016-2019) / AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS @206PS/420Nm Nero Carbonio (2011-2016) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)
Witam,
Wczoraj wyjechałem od teściów i wjechałem na S3 i tu dziwne zachowanie przy przyspieszeniu. Najpierw jakby bardzo wolno przyspieszał potem nagle dostawał kopa. Działo się to przy około 2300-2500 obrotów. Wskaźnik od Turbo też tak reagował. stało się to ze trzy razy przy przyspieszaniu. Potem potem przez całą drogę było perfekcyjne.
Natomiast dzisiaj przy około 2000-2200 obr. autko lekko poszarpywało na 2-3 biegu.