Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Gdzie tankować

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie Gdzie tankować

Witam, jestem posiadaczem 159'tki 1.9 jtdm od krótkiego czasu. Jest to moje pierwsze auto posiadające owiany złą sławą DPF, auto jest używane głownie do poruszania się po krótkich trasach 30-50 km, ok. raz w miesiącu dłuższe. Na terenie mojej miejscowości są stacje Lotos, Orlen i BP. Dotychczas lałem Verve ON na Orlenie. Auto jest tankowane zawsze do pełna, moje pytanie brzmi, która z tych stacji oferuje najlepszej jakości paliwo, chodzi mi o tego "lepszego diesla". Powinienem sprawdzić to sam próbując każdą z tych stacji, czy może lepiej dla pewności dolewać jakiś uszlachetniacz do każdego zbiornika? Jakie są wasze doświadczenia/opinie. Wiem że stacja stacji nierówna i jakość może być różna ale co sądzicie?

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Jeśli tankujesz Vervę na Orlenie to powinno wystarczyć aby nie mieć kłopotów. Raz na ccas wlej nitro + diesel na Shellu jak gdzieś zauważysz taką stację.

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)

Domyślnie

Mojej Belli 2.4 najbardziej podchodzi BP Ultimate i Shell VN+ zaraz po nich jest DriveON ze stacji Partner (słowacki Slavnaft) ocenę opieram na kilometrach przejechanych na jednym pełnym zbiorniku przy pokonywaniu tej samej trasy i w podobnym stylu jazdy. Średnio co 3 - 3,5 kkm wlewam razem z tankowaniem Motul Diesel System Cleaner - niezależnie od tego jakie paliwo tankuje.
    Ostatnio na jakimś "motoportalu" czytałem test porównawczy "paliw premium" i wynika z tego że shell jest z tej menazerii najlepszy ze względu na dodatek syntetycznego ON mającego bardzo wysoka liczbę cetanowa, uzyskiwanego z gazu ziemnego. Nie wiem ile w tym rzetelnej dziennikarskiej roboty a ile sponsoringu ale jednak coś w tym shellu jest :-) w moim przypadku średnio ok 40 - 50 km więcej na zbiorniku niż na pozostalych paliwach.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał lesnik201 Zobacz post
    Mojej Belli 2.4 najbardziej podchodzi BP Ultimate i Shell VN+ zaraz po nich jest DriveON ze stacji Partner (słowacki Slavnaft) ocenę opieram na kilometrach przejechanych na jednym pełnym zbiorniku przy pokonywaniu tej samej trasy i w podobnym stylu jazdy. Średnio co 3 - 3,5 kkm wlewam razem z tankowaniem Motul Diesel System Cleaner - niezależnie od tego jakie paliwo tankuje.
    Ostatnio na jakimś "motoportalu" czytałem test porównawczy "paliw premium" i wynika z tego że shell jest z tej menazerii najlepszy ze względu na dodatek syntetycznego ON mającego bardzo wysoka liczbę cetanowa, uzyskiwanego z gazu ziemnego. Nie wiem ile w tym rzetelnej dziennikarskiej roboty a ile sponsoringu ale jednak coś w tym shellu jest :-) w moim przypadku średnio ok 40 - 50 km więcej na zbiorniku niż na pozostalych paliwach.

Nitro Shella jest najlepsze bez dwóch zdań. Samochód całkiem inaczej sie zbiera niż po zwykłych ON

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)

Domyślnie

To że lepiej się zbiera się to fakt :-D
    Silnik chodzi tak jakby "bardziej miękko" (nie wiem jak to inaczej określić)

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Ja regularnie leję zwykłe ON na stacji "Intermarche", gdzie mają paliwa z grupy Orlen. Przejeździłem na tym wiele baków bez zająknięcia. Tak samo lałem na stacji Makro i było ok.
    Ale lania na stacjach Orlen nie polecam (przynajmniej ja sam się już wystrzegam), miałem po ropie na ichniejszej stacji wielki problem - komputer wywalił check engine, błąd DPF, tryb serwisowy (bez doładowania i ledwo jechał). Po skasowaniu błąd wracał po kilku kilometrach. A to wszystko w podróży. Dopiero po przepaleniu i zalaniu na BP oraz przegonieniu auta, zaczęło ono normalnie jechać.
    Trochę to zabawne, że paliwo z dystrybucji Orlen na innej stacji jest OK a paliwo na stacji pod szyldem "Orlen" jest do kitu. Ale ponoć ich stacje działają franczyzowo (jak Żabka) więc wszystko możliwe.

Słyszałem też opinię (od kilku pracowników stacji incognito więc trochę wierzę) aby wystrzegać się paliw tzw. "premium" typu Verva czy Ultimate (oraz 98) - ponieważ "słabo schodzą" to długo leżą w zbiornikach, a paliwo z czasem się degraduje. Najlepiej lać zwykłe 95/ON bo "najświeższe". Jedynie jakąś wiarę mam w paliwa premium Shella, bo i tak reszta tych "premium" to Orlen/Lotos + łyżka dodatku na cysternę paliwa. No ale to już takie trochę babskie gadanie

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Po 3 latach użytkowania JTD uwazam, że lepiej daje radę zwykły ON (jedynie do Orlenu się zraziłem) okraszony porządnym dodatkiem do paliwa.
    Sprawdzone nawet organoleptycznie :-) Żadnych problemów z uruchamianiem samochodu w lecie czy zimie, bardzo dobra kondycja wtryskiwaczy, turbo czy DPF. A ON z dobrym dodatkiem nie wychodzi drożej niż paliwo premium.

Porównywałem karty charakterystyk oleju napędowego na stacjach Orlen i Lotos. Kolejny powód, żeby ten pierwszy omijać ;-)
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Fiat Croma 2007 1.9jtdm

Domyślnie

Ja również leje zwykły ON z własną kompozycją dodatków
    a autorowi polecam wybrać stację... sprawdzoną. Jeżeli na tej tankujesz i nie masz problemów to jej się trzymaj.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klonek
    Auto
    159 2.0 JTDm

Domyślnie

Ja od zawsze tankuję zwykły ON na jednym Orlenie.
    2x do roku zapodam STP do czyszczenia wtrysków.

Mam co prawda JTD 8V, ale ma już prawie 400000 przejechane i z wtryskami nic się nie dzieje.
    Poza tym BP to ma paliwo z PL (Orlen lub Lotos, w zależności od umowy).

Najlepiej po prostu tankować na sprawdzonej stacji, logo nie gra roli.
    Ostatnio edytowane przez Klonek ; 01-09-2015 o 08:34

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDM

Domyślnie

Ja jak przyciśnie to leje gdzie popadnie. Jeśli mam wybór to leje na lukoilu. Moja dupohamownia ma najlepsze odczucia na ruskiej ropie.

Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka