• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Poradnik do Korekty Wtrysków

Fryta118

Nowy
Auto
Alfa 159
Witam.Mam prośbę mógłby ktoś zrobić poradnik do zrobienia korekt wtrysków Fesem. Czytałem dosyć obszerny wątek na forum i nie znalazłem opisu jak to dokładnie zrobić,przy jakich temperaturach silnika.Myślę że rozwiało by to wątpliwości nie tylko moje ale też wielu użytkowników tego forum w sprawie POPRAWNEGO robienia korekt nie tylko moje ale też wielu użytkowników tego forum.

PS:Domyślam się że zjawi się tu jakiś gostek co będzie mnie hejtował (nie lubię tego słowa) że nie czytam ze zrozumieniem albo coś innego.Spoko jestem na to przygotowany.:D

silnik rozgrzany na 100% (najlepiej zaraz po przejażdżce), wyłączasz światła, klimy, radio itp i mierzysz na wolnych obrotach i na stabilnych większych.

no a teraz czas na hejt:) czemu nie pytasz w wątku o korektach tylko zakładasz nowy?

Zacznę od dupy strony:PZałożyłem w wątku o korektach ale nikt nie odpisał na moją prośbę.A też kierowałem się myślą że może moderator mógłby przenieś potem ten poradnik do działu zrób to sam.
No to teraz przejdźmy do samej korekty stabilne większe obroty, czyli jakie 2 tyś?
Są jeszcze korekty dynamiczne mógłby to ktoś krok po kroku opisać.Chodzi mi o to czy wymagana jest jakaś prędkość typu 100km/h czy więcej, mniej?

kurcze ludzie lubią gotowce, wiec:
1. alfa romeo najlepiej klekot
2. kabel+ mes/ alfaobd lub inne
3. lektura z forum
3.1 odpowiednie przygotowanie samochodu czyli temperatura 90 stC, wyłączone odbiorniki radio klimatyzacja, nawiewy ect.
3.2 podłączenie się do centrali samochodu
3.3 odchaczenie opcji korekta paliwa cylinder 1...4 lub 5
3.4 obserwacja co się dzieje, zapisanie wyników lub zapamiętanie
4. interpretacja wyników, można nimi się pochwalić na forum w temacie http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/59058-korekty_wtryskow.html

lektóra która skrótowo i jasno tłumaczy co i jak:

1. Korekcja wtryskiwaczy - jeżeli odchyłki dawki wtrysków przekraczają 1,5 mg/skok lub ponad 30% w porównaniu z sąsiednimi, można podejrzewać wtryskiwacze "ponadnormatywne", pod warunkiem, że jeden lub dwa mają podobne, duże odchyłki na "plus" lub "minus". Jeżeli cztery wtryski maja jednakową, zbliżoną i bardzo wysoką korekcję na "plus" lub "minus" to wina nie leży po ich stronie, że silnik np. źle zapala lub szarpie, lecz po stronie pompy wysokiego ciśnienia. Zakwalifikowanie do demontażu - po dalszych badaniach.
2. Dawka wtrysku średniego (albo średnia dawka wtrysku) - jeżeli przekracza znacznie ponad 30% dawki wymaganej (teoretycznej, normatywnej) - oznacza dużą rozbieżność pomiędzy poszczególnymi wtryskiwaczami;
3. Początek wtrysku (kąt wyprzedzenia wtrysku) - jeżeli różnice sięgają ponad 30% do wartości zadanej, oznacza że komputer "był zmuszony" regulować fazy wtrysku wskutek zbyt dużych różnic ciśnień paliwa na wtryskiwaczach;
4. Ciśnienie paliwa na szynie (Common Rail) - jeżeli występuje różnica pomiędzy ciśnieniem wymaganym a rzeczywistym, to obserwuj korekcję wtryskiwaczy i jednocześnie pkt 2 i 3. Jeżeli spadek ciśnienia paliwa jest powiązany z jednoczesną b. dużą korekcją jednego- dwóch wtrysków, dużymi odstępstwami od dawki średniej, a także różnicą kąta wtrysku, to mamy prawdopodobnie do czynienia z usterką wtryskiwaczy lub nieszczelnością cylindrów.
Jeżeli natomiast spadek ciśnienia paliwa kojarzymy z jednoczesną bardzo dużą korekcją na "plus" wszystkich czterech wtryskiwaczy, znaczną odchyłką dawki średniej paliwa oraz różnicami w kątach wtrysków, to wykluczamy winę wtryskiwaczy.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/147/59921-klasyfikacja_wtryskkiwaczy_jtd-3.html#ixzz3wkwCiKiA

Odczyt korekt na biegu jałowym to nie wszystko.
Czasem logi z krótkiej przejażdżki (silnik rozgrzany) również są przydatne.
Możemy też sprawdzić jak wtryskiwacze zachowują się pod obciążeniem:
1. Jazda ze stałą prędkością, np. 3 bieg 2500 obr/min
2. Zaciągamy ręczny "do połowy", logując korekty.
3. Dla pewności poprawiamy próbę jeszcze dwa razy.

Amortyzatory
Powrót