Witam. Panowie mam problem odnośnie przedniej szyby pasażera. Przy opuszczeniu bądź podnoszeniu słychać chrobotanie. Miał ktoś taki przypadek ? Co to może być ? Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Witam. Panowie mam problem odnośnie przedniej szyby pasażera. Przy opuszczeniu bądź podnoszeniu słychać chrobotanie. Miał ktoś taki przypadek ? Co to może być ? Pozdrawiam
Linka jest naderwana
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
Zacznij się rozglądać za mechanizmem podnoszenia szyby![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Duży koszt ?
Nowy mechanizm ~170pln + godzinka roboty albo są zestawy linek za ~80pln i trochę więcej zabawy![]()
Ostatnio edytowane przez adamekp ; 12-07-2016 o 21:05
Dzięki za szybka diagnozęa dużo pracy przy wymianie jest ?
U mnie pomogło nasmarowanie linek wazeliną. Niestety problem wody w kabinie odbija się na linkach mechanizmu i stąd te skrzypienie. Dostęp masz przez dwie okrągłe gumowa zatyczki w drzwiach.
Dokładnie tak jak koledzy opisali, godzina roboty, na początek może wydać się to trudne, bo sporo ściągania, odpinania jest, ale da się zrobić :-)
- Zasuwasz szybę do końca
- Ściągasz cały panel wewnętrzny
Ukaże ci się taka spora blacha, na niej musisz wtyczki po odpinać, głośnik ściągnąć, silniczek odkręcić, klamkę wyjąć
- Po dwóch str na górze znajdziesz dwa otwory, (będą zamaskowane plastikowymi kapslami), odkręcasz śrubki które znajdziesz w środku (mocowanie szyb)
- Odkręcasz całą blachę (kilkanaście śrub)
- Przed zdjęciem blachy musisz zabezpieczyć szybę jakimiś kołkami żeby nie spadła
- Po wyciągnięciu blachy wyciągasz stary mechanizm, i tak samo wkładasz nowy
- I skręcasz wszystko, blachę do mechanizmu itd
- Gdy skręcisz wszystko na chwilę podłączasz panel do sterowania / przesuwania szyby, podsuwasz delikatnie mechanizm do góry, możesz pomóc sobie śrubokrętem żeby te łapki od mechanizmu weszły w szybę (będziesz to wydział w tym otworze maskującym który jest na panelu z blachy)
- Skręcasz, sprawdzasz przesuw i tyle.
Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 13-07-2016 o 18:28
[MENTION=30572]maarkuss[/MENTION] sorry, ale musiałem to napisać... Słownik języka PL się kłania, a jeśli nie to chociażby "podsówasz" u mnie Chrome podkreśla na czerwono... Taka polszczyzna razi w oczy.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10