Im częściej resetujesz tym bardziej to zjawisko się będzie nasilac. Zrób 1000km na jednym tripie i wtedy sprawdź czy Ci rośnie tak mocno na postoju.
Im częściej resetujesz tym bardziej to zjawisko się będzie nasilac. Zrób 1000km na jednym tripie i wtedy sprawdź czy Ci rośnie tak mocno na postoju.
Pytasz o pomiar powietrza? No pewnie. Algorytm z ECU cały czas dostosowuje zapotrzebowanie, a przepływka informuje ile tego powietrza jest. Jeśli te wartości się nie pokrywają lub są zbliżone coś jest uszkodzone. Nie wiem jak jest w Alfie, ale w wielu samochodach ilość spalonego paliwa komputer bierze z ...przepływomierza.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Z zaślepionym EGR zmierzone wartości przepływki na postoju nie będą się pokrywać z docelowymi. Wartość zmierzona w tym przypadku będzie większa od wartości docelowej bo zamiast ciągnąc cześć spalin z egr i część świeżego podetrza z filtra, auto ciągnie tylko powietrze z filtra. Co nie zmienia faktu, ze jak cały czas pokazuje tyle samo nawet podczas jazdy to jest walnięta.
a ja tylko 2 grosze odnosnie magicznych 25l/100km. otoż, w obecnej TBI na pomiarze sredniego spalania to jest limit jaki wyswietla - tzn jak na probe kiedys zresetowalem komputer i polecialem autostrada tak ok 220km/h z 10km bylo wlasnie 25l/100, przyspieszylem do 240 dalej 25l/100km, za to jak zjechałem z autostrady to jeszcze przez dobrych parę kilometrow pokazywało 25l/100, potem zaczęło spadać. to chyba tak zeby nie straszyc ludzi ile to potrafi palic.
W 1.9JTDM nigdy tego nie zauwazylem, ale ona znacznie mniej palila a poza tym to byla wersja z 2005r, moze cos np po lifcie zmienili jesli chodzi o algorytm wyswietlania/wyliczania sredniego spalania. moze w 2.4 latwiej o wyniki typu >=25l/100, tak jak i w TBI (jeszcze latwiej)
no i jeszcze jedno. auto jak hamuje sie silnikiem praktycznie nic nie pali - ale alfy pokazuja bodajze 2l/100km wtedy, natomiast na postoju pali sie troche paliwa a nie robi przebiegu, tak wiec proste rownanie jest spalilem xxx l paliwa a przejechałem 0, czyli xxx/0 = nieskonczonosc, w przypadku naszego kompa 25l/100.
Spalanie jednak w normie... Jednak nie wiem co z ta przeplywka... Wartosc docelowa stoi w miejscu a wartosc masy ktora aktualnie przelatuje jak wiadomo rosnie z obrotami...
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Pewnie wywalony EGR i w sofcie wklepane stałe wartości.