Witam Alfaholików
Po sprzedaży mojej Alfy Romeo 156 jtd 16v chciałem zakupić oczywiście Alfe 159. Po przeczytaniu wielu tematów wielu z Was uważa, że wersja 150 konna to minimum dla tego auta. Niestety na rynku aut używanych w naszym kraju nie obfituje w wiele ogłoszeń... co tutaj dużo mówić nie ma za bardzo w czym wybierać... Ostatnio przeglądając oferty z blaku laku przegądam również wersje 8v... i tutaj moje pytanie do Was... czy może ktoś z Was miał okazję przejechać się wersją 8v i 16v? Jaka jest różnica (nie chodzi mi o dane katalogowe, na tabelki każdy może sobie popatrzeć przeanalizować), mam tutaj na myśli Wasze odczucia? Jak możecie porównać obie jednostki? Jakie są plusy i minusy każdej z nich? Jaki jest ewentualny koszt podniesienia mocy 8v i jak wtedy prezentuje się względem 16v?
Osobiście miałem do czynienia z Alfa 156 1.9 16v (140 koni) oraz w jazdach testowych z Alfa 159 1.9 16v (150 koni). W 156 fajnie auto przyśpieszało. W 159 było już czuć tą mase... oczywiście nie było najgorzej ale było można poczuć różnicę... i stąd też obawy, że wersja 8v będzie dla mnie zupełnym krokiem w tył...
Dziękuje za każdą opinie
Pozdrawiam![]()