Co to za trasa? Bo nawet ciężką nogą takie spalanie trudno w trasie osiągnąć.
Co to za trasa? Bo nawet ciężką nogą takie spalanie trudno w trasie osiągnąć.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
około
100km i raczej ciezkiej nogi nie mam raczej spokojnie sie tocze stówką moze troche więcej, i bez włączonej klimy, wydaje mi sie troszke dużo... ale nie wiem...
W takim razie coś jest jednak nie tak bo żebym u siebie na trasie miał 8,5 litra na setkę to musiałbym lecieć chyba ze 160.
No właśnie... też mi sie tak wydawało od samego początku że jednak dużo spala... a staram sie oszczędnie jeździć... i zawsze na dłuższych dystansach mam spalanie 8,6l to wydaje mi sie za dużo troche... by trzeba pewnie podłączyć komputer i sprawdzić dawki... wtryski raczej mi nie leją... bo nic nie kopci wszystko ładnie chodzi równo cicho odpala zawsze od strzała... może to któryś podzespół...
ja przez pierwszy tydzień z silnikiem 2.4 zmieniałem biegi około 2000 ob. bo myślałem że na paliwie zbankrutuje, teraz zmieniam min 3,5 tys ob i średnio w dużych korkach ma 7,5l a po mieście co drugie czerwone światło max 7l
No to teraz wiem że coś z tym musze zrobić.... podłącze komputer i będe myślał co dalej.....
dzięki bardzo wam
Coś nie tak z wyliczaniem tej średniej. Jazda w mieście musi pożerać zdecydowanie więcej paliwa niż trasa. Swoją średnią najlepiej sprawdż dystrybutorem. Zatankuj bak do pełna skasuj licznik na "0" i po przejechaniu z 200 - 300km ponownie napełnij bak i przelicz zużycie. Drugi sposób nieco mniej dokładny to - skasuj licznik w momencie zapalenia się rezerwy paliwa, jedż na stację, zatankuj np. 20L i po ponownym zapaleniu się rezerwy wylicz zużycie. U mnie obecnie średnia z 4500km na komp. to 6,7, z dystrybutora wychodzi o ok. 0,3 - 0,4 więcej.
Pierwsze co zrób, to zresetuj pomiar na komputerze (dłużej przytrzymaj trip na manetce) i jedź w trasę. Komputer po jeździe miejskiej zanim sam zejdzie do faktycznego zużycia często pokazuje wyniki z kosmosu.
U mnie po mieście w korkach wychodziło 10-12, a na trasie wynik z kompa spadał dopiero po jakiś 200-300 km.