• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Odtwarzanie muzyki z telefonu - połączenie przez usb

Duende

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM
Cześć,

Może pytanie wyda się banalne :), ale mam problem z połączeniem telefonu (android) przez usb w alfie.
Otóż, chciałabym bezpośrednio słuchać muzyki z telefonu (foldery / spotify) i nie do końca wiem jak się za to zabrać.
Po podłączeniu telefonu pod usb pojawia się jedynie komunikat - No Media found.

Może już gdzieś pojawił się podobny temat, niestety nie znalazłam.

Da się to zrobić?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
Ola

USB masz w schowku? Chodzi Ci konkretnie o Blue & Me? Jeśli tak to muszę Cię zmartwić, nie da się odtwarzacz muzyki z telefonu przez USB (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi). W grę wchodzi tylko pendrive.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Tak, jak kolega wyżej pisze, nie jesteś w stanie inaczej odczytać plików muzycznych z Twojego telefonu. Starsze telefony mają tryby pamięci masowej ale i tak to nie zawsze działa. USB w 159 jest wrażliwe nawet na schemat folderów co dopiero, gdy masz to w formie treści z Androida:)

Nie da się tak.Brak sterowników od strony samochodu

Witaj. Polecam XIAOMI ROIDMI 2S BFQ02RM - działa wyśmienicie w mojej Alfie :)

Nie szumi u Ciebie? U mnie "na pusto"szum jest wyraźny. Jak już coś puścimy szum jest zagłuszany.

Ja też skuszony dobrymi opiniami kupiłem roidmi 2s. Nie polecam.

Audiofilem nie jestem, ale zwracam uwagę na jakość dźwięku. To co oferuje roidmi jest dla mnie nie do zaakceptowania. Podbity, buczacy bas, obciete wysokie tony. Bez muzyki słychać delikatny szum na każdej głośności. Jak już coś włączymy to szum jest przykrywany, ale i tak wpływa negatywnie na czystość dźwięku, jest wrażenie dźwięku mono, a nie stereo. No i oczywiście w cichszych partiach wciąż słychać szum.

[MENTION=18384]soto[/MENTION], serio nie słyszysz żadnych szumów bez odtwarzania muzyki aż do volume 17/40? U mnie delikatny szum jest słyszalny zawsze. Testowałem w garażu w Warszawie, gdzie zwykłe radio kiepsko odbiera, ale pasmo jest oczywiście zawalone. Porównam jak będe poza miastem i dam znać.

U mnie będzie służyć jako solidna ładowarka. No i nie udało się zaoszczędzić, trzeba się rozglądać na zmieniarką z BT :) Standardowe głosniki w 159 nie są najwyższych lotów, ale stać ich na wiele więcej niż to co oferuje to maleństwo. Od początku pochodziłem do tego z rezerwą, naprawdę nie wiem jak można to porównywać do CD/AUX. Jakby na wsi działało dużo lepiej, to dam znać.

Działa Wam zestaw głośnomówiący? Czy trzeba to jakoś specjalnie włączyć? Mam niestety wersję Chinese.

Masz rację - rzeczywiście szumi od razu po włączeniu, ale usłyszałem to dopiero w nocy na postoju w ciszy. W trakcie jazdy, przy włączonej klimatyzacji nawet przy cichym słuchaniu szumu nie słyszę. Dźwięk może nie powala na kolana (choć i tak jest duuużo lepszy od tego czego się spodziewałem), ale łatwość dostępu do nieograniczonych zasobów muzyki (potify) w trakcie codziennych dojazdów do pracy mi to wynagradza. Jak dla mnie bomba.

XIAOMI ROIDMI 2S BFQ02RM jest transmiterem fm. A jak z szumami na odbiorniku bluetooth podłączonym do wejścia aux. Ktoś ma rozeznanie?

Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka

"Jeśli chcemy podłączyć zewnętrzne źródło dźwięku do fabrycznego radia, w pierwszej kolejności musimy sprawdzić czy radio posiada taką funkcję. W tym celu wciskamy przycisk CD aby włączyć odtwarzacz, a następnie ponownie wciskamy klawisz CD. Jeżeli na wyświetlaczu pojawi się komunikat AUX, oznacza to, iż śmiało możemy podłączyć inne źródło dźwięku".

A co jeśli nie pojawia się AUX o.O??

Ostatnia edycja:
to masz radio bez wejścia aux (nie ma pinów pod żółtą wtyczkę mini ISO), albo masz B&M z USB już podłączone pod to wejście, albo moze chociaż zdeaktywowane w proxi (niby jest ustawienie na aux).
więcej szczegółów. umiesz wyjąć radio (są specjalne druty pod radia do kupienia w wielu miejscach pogoogluj, ale można przerobić gwoździe albo drut z wieszaka na ubrania odpowiednio podpiłowując końcówki), jeśli tak to sprawdź naklejkę na nim z pinami (wrzuć zdjęcie)

no to aux juz zajete przez b&m. mozna ewentualnie cos zezbic pod kabel zeby sobie przelaczac recznie lub sumowac sygnaly.
onna opcja to odlaczasz b&m robisz proxi i masz aux na zoltej wtyczce do radia, ja bym jednak nie rezygnowal z bm

Również mam Roidmi i jestem zadowolony. Nie jest to jakość CD, ale na pewno nie jest gorsza od stacji FM z radia. Ja mam zawsze w tel. głośność na max i reguluję ją radiem.

W porównaniu do tego co oferuje fabryczne radio to jest niebo do ziemi. "Fabryka" słabo zbiera stacje radiowe, a odtwarzanie muzyki z USB to jakaś kpina z użytkownika.

Roidmi? Polecam.

Niekoniecznie trzeba "osiowac" - u siebie odpialem kolorowe wtyczki (tylko zolta byla podpieta), podpialem jack'a z zolta wtyczka z allegro, do jacka bluetooth, zeby bylo elegancko bez kabli, w USB wlozylem pendrive z jednym utworem o nazwie "Bluetooth :).

I muzyka dziala. Telefonu w samochodzie nie uzywam, jakosc jest tragiczna - sam telefon lepiej dziala na wlasnym glosniczku.

Radio 939, z mp3, nie pokazuje AUX.

Witam, od niedawna jestem posiadaczem 159. Chciałbym słuchać muzyki z aplikacji na telefonie spotify. Posiadam B&M, Usb i zmieniarkę CD. Chciałbym zakupić i zamontować AUX moduł in. I tu moje pytanie czy jest możliwość podłączenia tego bez utraty wyżej wymienionych trzech rzeczy? Będę też zmieniał radio na oryginalne radio z navi. Na allegro znalazłem ADAPTER AUX IN BLUETOOTH BT ALFA ROMEO 159 BRERA za 110zł jak ktoś się zna to nich napisze czy ten jest ok.

Będę też zmieniał radio na oryginalne radio z navi.
zdajesz sobie sprawę że ori navi jest większa wymiarowo i dlatego jest inny panel konsoli który musiałbyś dokupić (a nie łatwo i tanio znaleźć pod kolor (bo były chyba ze 3 odcienie w srebrnym ryflowanym alu, do tego drapane srebrne i czarne czarne i plastikowe srebrne i czarne). do tego ori navi jest do kitu (i to nawet te z końca produkcji), kupa ludzi zmieniała je na nieroryginalne chińczyki na androidzie bo są po prostu dużo lepsze. mapy w ori navi są totalnie nieaktualne - kumpel pod koniec 2015r kupił z FCA w BB ich służbową alfę, ale coś brakowało licencji do map więc mu FCA zamówiło nową kartę z mapami/kluczem - a mapy z aktualnością parę lat wstecz...

Chciałbym słuchać muzyki z aplikacji na telefonie spotify. Posiadam B&M, Usb i zmieniarkę CD. Chciałbym zakupić i zamontować AUX moduł in. I tu moje pytanie czy jest możliwość podłączenia tego bez utraty wyżej wymienionych trzech rzeczy?
ja bym sugerował 2 rozwiązania, albo jakieś radio na androidzie najłatwiej to dedykowane i olać zmieniarkę i B&M (bo one chyba nie ruszą z tym), albo rozwinąć to które masz i olać navi totalnie. przy tym drugim żeby dorobić streaming przez spotify najłatwiej odłączyć zmieniarkę CD i wpiąć się z emulatorem zmieniarki z BT/USB/SD - są takie np któryśtam Yatour do AR/Fiat. jeśli chciałbyś mieć i zmieniarkę CD i ten streaming, no to już trzebaby zrobic dodaktowe proste urządzenie analogowe, które generalnie płynnie przełączałoby się pomiędzy sygnałem ze zmieniarki CD na sygnał analogowy z jakiegoś odbiornika BT (gotowiec za parędziesiąt zł), do lini analogowego sygnału w wejściu zmieniarki radia. np na zasadzie że jak jest jakiś minimalny sygnał z wejścia od BT, to wycisza płynnie ale kompletnie wejście ze zmieniarki, a puszcza wejście z BT. gotowców nie widziałem, myślę że musiałbyś pomęczyć jakiegoś elektronika, ale kto się szanuje i zrobi to porządnie czegoś takiego raczej nikt Ci nie wyczaruje tanio (choć części tanie, to nakład pracy żeby to było porządnie zrobione, przetestowane i dopracowane to już ileśtam godzin)

- - - Updated - - -

Na allegro znalazłem ADAPTER AUX IN BLUETOOTH BT ALFA ROMEO 159 BRERA za 110zł jak ktoś się zna to nich napisze czy ten jest ok.
tego typu adapter podpinasz zamiast B&M (tego z Media Playerem czyli USB, bo inne/starsze/takie tylko z telefonem wchodzi na zielonąy wtyk radia) - musiałbyś najpierw zdeaktywować B&M w Proxi i zrobić osiowanie żeby wyskoczyła Ci opcja AUX w radiu

Amortyzatory
Powrót