Tak to wiemy, pytanie czy wersja 16v lepsza jest z kolektorem Alu czy z tworzywa?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bezpieczniejsza jest alu, nie słyszałem żeby komuś z takim kolektorem klapki wpadły do silnika - tutaj jest chyba tak samo jak w 2.4.
Kolektor plastikowy to już ryzyko konieczności remontu silnika.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
witam, wszystko jasne panowie, potrzebna turbosprezarka do 1.9 150km najlepiej z malopolskiego![]()
A tak się wtrącę:
Koledzy piszą, że rysy na cylindrze mogą się zrobić później. Od zablokowanego pierścienia, który nie obraca się w gnieździe. Bartek1008 wyjąłeś tłok, żeby zobaczyć, czy nie zaciągnął jakiejś drobinki pod płaszcz i nie przyblokowało pierścienia?
Bo może się okazać, ze kłopoty dopiero się zaczną. Oczywiście czego nie życzę
I korzystając z okazji, czy w plasticzanym kolektorze można jakoś spod maski dojrzeć mechanizm klap? Tak pobieżnie u siebie macałem przy okazji zaślepiania EGRu i nic tam nie mogę znaleźć... ;/
tak byl wyjmowany tlok, w plastikowym kolektorze sterowanie klapami jest zabudowane od spodu kolektora
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Jeden i drugi jest gówniany, ale plastikowy w konsekwencjach gorszy. Ja miałem alu, klapy nieszczelne. Podczas mycia karcherem na gorąco jedna z klap się urwała. Później wywaliłem wszystkie i zaslepilem otwory. Auto znacznie lepiej pracuje po tym zabiegu. Niezależnie od rodzaju kolektora trzeba to zrobić w pierwszej kolejności, żeby nie później nie mieć problemów.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Swoje auto sprawdzałem przed zakupem w Pol-Carze, i tez pytałem o kwestię klapek. Moje auto jest z sierpnia 2007 i rzekomo ma już "poprawiony" kolektor, zasugerowali, że w tym przypadku nie ma co aż tak bardzo się ta kwestią przejmować, dopóki nie ma żadnych niepokojących objawów, pokroju nierównej pracy silnika itd.